TKDK ve Tarım Kredi arasında finansman protokolü

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Güvendi: "(TKDK Projelerinin ön finansmanı) Finansman ayağında Tarım Kredi Kooperatifleri olarak yatırımcılarımızın yanında olacağız, birlikte olacağız, destekçileri olacağız"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2015 12:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TKDK ve Tarım Kredi arasında finansman protokolü

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TKKMB) Genel Müdürü İrfan Güvendi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) destek sağladığı projelerde ön finansman ihtiyacı için kredi vereceklerini belirterek, "Finansman ayağında yatırımcılarımızın yanında olacağız, birlikte olacağız, destekçileri olacağız" dedi.

TKDK ve TKKMB arasında tarımsal yatırımların finansmanı için "IPARD yatırımları Finansman Protokolü" imzalandı.

İmza töreninde konuşan TKKMB Genel Müdürü Güvendi, protokolü, özellikle çiftçilerin ekonomik gelir seviyesini yükseltmek ve bunu sürdürülebilir hale getirmek için imzaladıklarını vurgulayarak, amaçlarının daha önce var olan çalışmaları daha da hızlandırmak, güçlendirmek ve sahadaki etkinliğini artırmak olduğunu söyledi.

Güvendi, TKKMB'nin bin 800 noktada hizmet verdiğine dikkati çekerek, "Tarım kredi olarak finansman ihtiyacını karşılamanın yanında ortaklarımızın hem yatırım sürecinde hem de yatırım bittikten sonraki süreçte bunun sürdürülebilirliği için neler yapacağımız konusunda da gayret göstereceğiz. Bu projelerde finansman ayağında Tarım Kredi Kooperatifleri olarak biz yatırımcılarımızın yanında olacağız, birlikte olacağız, destekçileri olacağız" diye konuştu.

Yatırım bittikten sonraki süreçte yatırımların geliştirilmesi, girdi ihtiyaçlarının karşılanması ve çıktılarının değerlendirilmesi konusunda da iş birliğini sürdüreceklerini kaydeden Genel Müdür Güvendi, projelerinin, özellikle genç istihdamının artırılması açısından da önemine işaret etti.

-"Protokol bugünden itibaren geçerli olacak"

TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı da bugüne kadar 8 bin yatırımcı ile 3,7 milyar lira yatırım sözleşmesi imzaladıklarını ifade ederek, IPARD II programında bu aşamadan sonra yeni bir perspektif geliştirme ihtiyacı duyduklarını dile getirdi.

Nazlı, projelerde hak ediş usulüyle girişimcilere paralarını verdiklerini, bunun da zaman zaman ön finansman ihtiyacını ortaya çıkardığını belirterek, bu kapsamda önceki dönemlerde TKDK olarak 17 banka ve TKKMB ile protokol imzaladıklarını, protokol kapsamında bugüne kadar 855 milyon lira kredi kullanıldığını kaydetti.

Bu aşamadan sonra daha kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç duyduklarının altını çizen Nazlı, bugünkü protokol ile bu iş birliğini bir adım daha öteye taşıdıklarını ifade etti.

Nazlı, "Bundan sonraki süreçte bir fikri, projesi olan, yatırıma dönüştürmek isteyen insanlarımızın yatırımının hayata geçmesi yönündeki bir bariyeri daha aşmış olacağız. Ön finansman problemini çok büyük bir oranda Tarım Kredi'nin desteği ile ortadan kaldırmayı planlıyoruz" ifadesini kullandı.

Yapılan protokol ile kredi üst limitinin 10 milyon liraya çıkarıldığını açıklayan Nazlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"14. çağrıdayız, 5 Haziran'a kadar yatırımcılarımız bize proje sunabilirler. Bu protokol de bugünden itibaren geçerli olacak. Üst hibe limitimiz 3 milyon avro bunu yüzde 50-65'ine kadarını biz hibe veriyoruz, gerisini yatırımcı karşılıyor. Tarım Kredi hem hibenin ön finansmanında hem de yatırımcının öz sermaye kısmında hibe verebilecek, 13. çağrımızla ilgili inşallah 20 Mayıs'ta sözleşme imzalayacağız onlar da bu krediler için hemen başvurabilirler, yatırımı devam edenler de başvurabilir."

- İki kurum eğitim programı da düzenleyecek

TKDK faydalanıcıları tarafından gerçekleştirilen yatırımların maksimum yüzde 65'i, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonundan karşılanıyor.

Söz konusu protokol ile yatırımcılara, TKDK'nın sağlayacağı desteklere ek olarak Tarım Kredi Kooperatiflerinden Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında sıfır veya indirimli faizli kredi kullandırılabilecek. Yatırımcıların Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullanabileceği kredi üst limiti 10 milyon lira olacak.

IPARD Programından faydalanan proje sahiplerinin yatırımlarının sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla tarımsal faaliyetlerinde kullanacağı tarımsal girdiler de Tarım Kredi Kooperatiflerince peşin veya kredili karşılanacak. Tarımsal girdilerin kredili sağlanması durumunda yatırımcı yüzde 0-7,5 arasında faiz oranlarından yararlanabilecek.

Protokol uyarınca, TKDK ve TKKMB, yatırımcıların IPARD Programından nasıl ve neden yararlanması ile ilgili bilgilendirme ve eğitim programı düzenlenmesi konusunda da iş birliği yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber