YÖK Başkanı Teziç, Yükseköğretim Kanunu'nda yapılacak değişikliklerin büyük bir reform olmadığını belirtti.

Haber Giriş : 25 Şubat 2004 15:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Teziç, Yükseköğretim Kanunu'nda yapılacak değişikliklerin büyük bir reform olmadığını belirtti.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan ve Yönetim Kurulu üyeleri, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'i makamında ziyaret ederek, tasarıya ilişkin hazırladıkları önerileri sundu. Prof. Dr. Teziç, burada yaptığı konuşmada, eğitim ve öğretim konularının açık zeminde ortakları artırarak tartışmak gerektiğini belirtti.

Hazırlanan metinin geniş kesimlerinin ne kadar görüşünü alırsa o kadar çok yaşama şansı olacağını ifade eden Prof. Dr. Teziç, ''Hükümet, tasarının yasalaşması konusunda bir tarih belirlemiş olabilir. Ancak, çok büyük reform yapıldığını sanmayın. Her şey o kadar çabuk değişiyor ki reform olması için üzerinde uzun zaman
çalışılması gerekir'' dedi.

Hızlı gelişen genç nüfusa yetişebilmenin kolay olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Teziç, teknolojinin de hızla geliştiğini ve gençlerin beklentilerinin çok farklı olduğunu kaydetti.

Eğitim ve öğretimde, gençleri tatmin etmenin yollarının bulunması gerektiğine işaret eden YÖK Başkanı Teziç, eğitimin paralı mı parasız mı tartışmalarının yanı sıra öğrencilerin eğitimleri sürecinde başka faaliyet alanlarına da yöneltilmeleri gerekliliğine dikkati çekti. Prof. Dr. Teziç, ''Gençler için ertelenmiş her konu ileri de meslek
hayatlarına ve yaşamlarına da yansıyor'' dedi. YÖK Kanunu taslağı üzerinde yapılan çalışmaların üniversitelerce süzüle süzüle yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Teziç, şunları söyledi: ''Ancak çalışmaların en son değerlendirileceği yer Parlamento Genel Kurulu'dur. Burada nasıl bir değişiklik yapılacağı belli değil. Taslakta, eğitim alanına bakış açımız yaygın ortak bir zeminde buluşacaktır. Eğitim-öğretim politikası, parti politikası değil, devlet politikası olmalıdır. Tasarı, Parlamento'ya gitmeden önce sağlıklı bir süreç yaşansın istiyoruz. Biran önce çıksın söylemleri eksiklikleri ve aksaklıkları da beraberinde getirecektir. Eğitim alanı ittifak edilecek bir alan değildir. Gerektiğinde erteleyerek gündeme getirilmesinde yarar var.''

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Özcan da hazırlanan taslak metinler üzerinde tartışmaların devam ettiğini belirterek, tasarıya ilişkin önerilerini Prof. Dr. Teziç'e sundu.
Özcan, yetkilerin şahıslardan çok kurumlara bırakılmasını, rektörlerin iki dönem üst üste seçilmelerinin engellenmesi ve idari kadrolara akademik personelin atanmaması, senato, yönetim ve fakülte kurullarının seçimle işbaşına gelmesi gerektiğini bildirdi.

Şuayip Özcan ayrıca, Prof. Dr. Teziç'den bazı üniversite çalışanlarının sendikaya üye olduklarını ancak bugüne kadar hiçbir bildirimde bulunmadıklarını, bu yüzden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yetki belgesi alma konusunda sorun yaşadıklarını anlattı, üniversite kurumlarında kendilerine pano ve bir oda ayrılmasını istedi.

Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber