Melih Gökçek'in üç bıyıklı kedisine 2. ret

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Ankara için logo olarak belirlediği "üç bıyıklı Gülen Ankara Kedisi"ni geçen yıl iptal eden Danıştay, Başkan Gökçek'in düzeltme isteğini ikinci kez reddetti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Mayıs 2015 08:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Melih Gökçek'in üç bıyıklı kedisine 2. ret

EVİN DEMİRTAŞ

Danıştay 8. Daire, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 16 Haziran 2010'da Ankara için logo olarak belirlediği, "üç bıyıklı Gülen Ankara Kedisi"ni, 4 Mart 2014'te iptal etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, kararın hukuka aykırı olduğunu öne sürerek dava sürecinde iki kez karar düzeltme istedi. Danıştay 8. Daire, Gökçek'in düzeltme istemini yeniden oybirliğiyle reddetti. Karar, belediyenin üç bıyıklı Gülen Ankara Kedisi'ni artık kesin olarak kullanamayacağı anlamına geliyor.

Gökçek ile eski CHP Trabzon Milletvekili, Avukat Rahmi Kumaş arasında yılan hikayesine dönen Ankara'nın amblem ve logo davası 20 yılı devirdi. Gökçek, 1995'te Ankara'nın, "Hitit Güneş Kursu" amblemi yerine Atakule-cami minaresi ve üç yıldızdan oluşan amblemi getirdi.

Gökçek'in belalısı

Kumaş, camili amblemi 8 yılda yetkisizlikten iptal ettirdi. Ancak 2004'te Ak Parti, yeni Belediyeler Yasası'nı çıkararak belediyelere simge belirleme yetkisi verince camili amblem yeniden kabul edildi. Kumaş, bu kararı da iptal ettirdi. Ancak Gökçek, Ankara'nın ilk amblemi olan Hitit Güneş Kursu'na dönmek yerine; amblem ve logonun farklı olabileceğini ileri sürerek, 16 Haziran 2010'da Gülen Ankara Kedisi'ni Ankara'ya logo olarak belirledi. Kumaş, mahkemede amblemin Fransızca, logonun İngilizce, simgenin Türkçe olduğunu, aralarında bir anlam ayrılığı bulunmadığını anlattı. Ankara 7. İdare Mahkemesi önce davayı reddetti.

Oybirliğiyle reddetti

Kumaş da, Danıştay'a başvurdu. Danıştay 8. Daire, 7. İdare Mahkemesi'nin kararını bozdu. Gökçek, karar düzeltme istedi, ancak reddedildi. Böylece kedili simgenin iptalinin reddine ilişkin kararın bozulması kesinleşti. Davayı yeniden görüşen 7. İdare Mahkemesi, bu sefer simgeyi iptal etti. Gökçek, davayı temyiz etti, konu yine Danıştay 8. Daire'ye geldi. Danıştay 8. Daire, üç bıyıklı Gülen Ankara Kedisi'ni, 4 Mart 2014'te iptal etti. Gökçek, ikinci kez karar düzeltme istedi, ancak Danıştay 8. Daire, düzeltme istemini oy birliğiyle reddetti. Karar, belediyenin üç bıyıklı Gülen Ankara Kedisi'ni artık kesin olarak kullanamayacağı anlamına geliyor.

Meclis'te 'küstah kedi' polemiği

Gökçek, iptal edilen logonun gözlerinin Ankara kedisinin gözlerine benzerliğini ispat etmek için 2010'da Belediye Meclisi'ne kedi getirmişti. Logo, Meclis'te "küstah kedi" polemiğine sahne olmuştu. CHP'li üye İsa Hayırlı, "Ben tabiat bilgisi öğretmeniyim. Ankara kedisinin gözleri böyle değildir. Gözlerine lens takmış olmayın? Bu Van kedisidir" demişti.

İki bıyıklı kedi davası sürüyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, logo mahkemelik olunca 15 Mart 2013'te kedinin bıyık sayısını ikiye düşürerek aynı logoyu yeniden Belediye Meclisi'nden geçirmişti. İki bıyıklı Gülen Ankara Kedisi ile ilgili dava halen Danıştay'da sürüyor.

Öte yandan camili ve üç yıldızlı amblem davası da Gökçek'in aleyhinde sonuçlandı. Gökçek, yıldız sayısını beşe çıkararak aynı amblemi 15 Temmuz 2011'de yeniden Belediye Meclisi'nden geçirmişti. Bu dava da sürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber