Kamu kurumlarının personeli adına yatırdığı Konut Edindirme Yardımı paralarına ilişkin belgelerin SEKA'ya gönderildiği ortaya çıktı.

Haber Giriş : 26 Şubat 2004 06:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurumlarının personeli adına yatırdığı Konut Edindirme Yardımı paralarına ilişkin  belgelerin SEKA'ya gönderildiği ortaya çıktı.

Kamu kurumları, personeli adına yatırdığı Konut Edindirme Yardımı paralarının hem miktarını, hem de kimler olduğuna ilişkin bilgileri içeren belgelerin, SEKA'ya gönderildiği ortaya çıktı.

Çalışanların Zorunlu Tasarrufu Teşvik Hesabı'nda biriken paraların ana kısmını ödeyerek, vatandaşın sıkıntısını ortadan kaldıran AKP Hükümeti, bir müjde de Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarda vermeye çalışıyor. Ancak, 1 Ocak 1987 yılında başlayan ve 9 yıl süren ancak 31 Aralık 1995 yılında sona erdirilen KEY hesapları içinden çıkılamaz bir durum aldı.

 Bugüne kadar 803 bin 978 hak sahibinin ve 1080 kurumun bilgisayara girişinin yapıldığı öğrenildi. KEY paylarına ilişkin girişlerin iki bölüm halinde yapıldığına dikkat çeken yetkililer, genel ve katma bütçeli idarelerden 930, belediyeler ve özel sektör kuruluşlarından da 150 kurumun kayıtlarını tamamladıklarını belirttiler. 800 BİN

KİŞİ BAŞVURDU
Bayındırlık Bakanlığı'nın KEY'de hak sahibi olanlara ödeme yapılması amacıyla bir taslak hazırlığı içinde olduğu öğrenildi. Taslağın hazırlıkları sürerken, hak sahiplerinin tespiti ise oldukça güç görünüyor.

KEY'de hak sahipliğinin belirlenmesi için kurumların, ne kadar para yatırdığına ilişkin, "Bildirim cetvelleri ve dekontları" göndermesi gerektiğine dikkat çeken yetkililer, "Ancak, kanun gereği bunların birer örneği kurumda, birer örneği de ilgili saymanlıklarda saklanması gerektiği halde, kurumlar 10 yıllık zamanaşımı dolayısıyla kağıtları SEKA'ya verdiklerini gerekçe göstererek bizlere ulaştırmıyorlar" dediler.

 Evrakın bir örneğinin de Sayıştay'da olduğuna dikkat çeken yetkililer, Sayıştay'da çıkan yangında bazı kayıtların kaybolduğunu kaydettiler. Bayındırlık Bakanlığı'nın hazırladığı taslakta iki önemli nokta bulunuyor. Buna göre, 2 yıl içinde ilgili kurumlardan hak sahibi bildirimleri toplanacak. Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı da ödemeleri gerçekleştirecek. Emlak GYO'nun yaklaşık yüzde 61'lik varlığı KEY'e ait bulunuyor. Hak sahiplerine ödemenin 2 yıllık süre içinde nakit olarak yapılması öngörülüyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber