Öğrenci ile hoca sosyal medyada

Sosyal medya öğrenci-hoca ilişkisine de farklı bir boyut getirdi. Artık gençler Twitter'dan takip ettiği, facebook'dan arkadaşı olarak eklediği hocasıyla sosyal medya aracılığıyla görüşüyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Mayıs 2015 10:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Öğrenci ile hoca sosyal medyada

Sosyal medya ile birlikte öğrencinin üniversite rektörünün ismini dahi bilmeden mezun olduğu günler geride kaldı. Gençler artık, sosyal medya üzerinden rektöründen dersin hocasına kadar bağlantı kuruyor, ders saatleri dışında da hem soru soruyor hem de sorunlarını dile getiriyor. Öğrenciler rektörlerine "bugün kar tatili yapacak mısınız" tweeti atıyor, hocasının fotoğrafına, "Siz gezin biz yarınki sınava hazırlanalım" yorumu yapıyor.

Asosyalleşiyorlar

Sosyal medyayı aktif olarak kullanan rektörler, öğretim üyeleri bu diyalogdan hiç rahatsız değiller. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, sosyal medyayı oldukça etkin kullanan akademisyenlerden. Alkin, sosyal medyadan paylaşım yapan öğretim üyelerinin topluma daha açık, daha duyarlı, daha anlaşılabilir insanlar olduğunu belirterek, "Yalnızca öğrencileriyle değil toplumla da iletişime açık insanlar. Öğrenciler sosyal medyadan paylaştıklarımı görüp duygu ve düşüncelerimi benimseyebilir veya bu hocaya yaklaşmayalım diyebilir" dedi.

Sosyal medya kullananların değil tam tersine kullanmayanların asosyalleşmeye gittiğini söyleyen Alkin, sosyal medyada ilkokul arkadaşından çalışma arkadaşlarına kadar binlerce insanla aynı anda konuşabilme, birçok şeyi paylaşabilme imkanı bulunduğunu bu nedenle sosyal medyanın çok önemli olduğunu söyledi.

Sosyal medyanın hocaların öğrencileriyle olan ilişkilerini etkilediğini ve bunun hem iyi hem de sorunlu bir gelişme olduğunu belirten İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kaan Ökten, "Çünkü öğrencilere hızla ulaşabilmek, onlara duyuru ve bilgilendirmelerde bulunmak büyük bir fırsat. Ancak bazen de seviyenin tutturulmaması gibi bir sorunla karşılaşılıyor. Bu durumda öğrenciyi uyarmak ve bazen de başka türlü tedbirler almak durumunda kalınıyor. Yüz yüzeyken söylemekten çekineceğin bir şeyi katiyen sosyal medya üzerinden söylemeyin derim" dedi.

Eşitleyici bir ortam

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Twitter'da pek çok takipçisi olan bir isim. Sosyal medyanın yakınlaştırıcı ve eşitleyici bir platform olduğunu belirten Arıboğan, "Özellikle üniversite rektörlerinin o saltanatlı odalarından çıkıp sosyal medya ortamında yemek fiyatları, servis saatleri ya da kış şartları nedeniyle oluşan aksaklıklar yüzünden öğrencileriyle birebir diyalog kurmalarını keyifle izliyorum. Hocalar da doğal olarak öğrencileriyle kampüs dışında ayrı bir iletişim kanalı kurma imkanını buluyorlar" dedi.

Yaklaşık 375 bin takipçisi olduğunu ve bir şeyleri daha geniş kesimlere aktarmak istediği zaman sosyal medya araçlarını kullanarak bunu başardığını belirten Arıboğan, dünyadaki diğer akademisyenlerin düşüncelerini de an be an öğrenme imkanı olduğunu söyledi.

Gençler ne diyor?

Çağla Baylan (Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğrencisi): "Akademisyenlerimiz, bilgi birikimlerini ve toplumsal mesajlarını sadece bir derslikte öğrencilere değil, tüm topluma sunabiliyorlar. Bu konum farkı olmaksızın insanların seslerini duyurabilmesi, birbirlerini dinlemesi demek."

Nazlı Ceren Balarısı (Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi): "Gerek öğrenci sayısının fazlalığı gerekse hocalarımızın bazen ofislerinde bulunmayışı genelde hocalara direkt ulaşımı zorlaştırıyor. Sosyal medyada hesaplarının yer alması sayesinde sorularımıza ve sorunlarımıza hem daha samimi hem daha hızlı çözümler bulabiliyoruz."

ABD'li eğitimcilerden klinik eczacılık dersi

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Amerika Birleşik Devletleri Colorado Üniversitesi Skaggs Eczacılık Okulu Denver işbirliği ile hasta odaklı eğitim programı başlattı. Türkiye'de lisans eğitiminde ilk olma özelliği taşıyan eğitim programı ile öğrenciye ilacın hazırlanması, analizleri, hastaya sunulması gibi ilaç-odaklı bilgilerin yanı sıra hasta-odaklı bilgi, beceri, davranış ve değerlerin de ağırlıklı olarak öğretilmesi hedeflendi ve eğitim programları bu yönde değiştirildi.

İkili anlaşma çerçevesinde Colorado Üniversitesi akademisyenleri de İKBU öğrencilerine ders vermeye başladılar. Colorado Üniversitesi Skaggs Eczacılık Okulu'ndan Yrd. Doç. Dr. Jennifer Trujillo, Dr. Joseph Saseen ve Dr. Jodie Malhotra bu kapsamda tıbbi ürünlerden çok hastalara odaklanan, hasta odaklı programı konusunda eğitim öğretime başladı. Colorado Üniversitesi'nde üç yıl önce hasta odaklı eğitime başlandığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Jennifer Trujillo, İKBU'nun genç ve yeniliklere açık bir üniversite olduğunu belirterek, "Öğrencilerimize her birimiz dersin belli bir kısmını öğreteceğiz. Bu süreci planlarken, aktif öğrenme, vaka bazlı öğrenme, cihaz ve ekipmanların uygulamalı anlatımı gibi farklı öğrenme metotlarını da derse dahil ettik. Buradaki öğretim üyeleri de dersimize katılım sağlayacak ve böylelikle ileride herhangi bir konuşmacıya gerek kalmadan ders içeriğini öğrencilerine aktarabilecekler" dedi.

Öğrencilerin de bu konuda çok istekli olduklarını belirten Trujillo, "Burası benim için tamamen farklı bir ortam. ABD'de 160 kişilik bir sınıfa ders veriyorum. Küçük bir grupla iletişim kurmak, öğrencileri daha yakından tanıma fırsatı bulmak benim için çok güzel bir deneyim oldu" diye konuştu.

MESLEĞİNİ TANI

ULUSLARARASI LOJİSTİK YÖNETİMİ

Programın amacı; çağımızın küresel iş ortamına ve sürekli değişen rekabet şartlarına uyum sağlayabilecek yaratıcı ve esnek bir düşünce yapısına, etkin iletişim becerisine, toplumsal sorumluluk ile kurumsal ve kişisel etik bilincine, liderlik niteliklerine ve dünya standartlarına uygun uluslararası lojistik yönetimi bilgisine sahip bireyler yetiştirmektir.

Uluslararası Lojistik Yönetimi Programını tamamlayan öğrenciler, uluslararası işletmelerin planlama, malzeme, lojistik, satın alma ve diğer bölümlerinde, lojistik hizmeti veren firmalarda, danışmanlık firmalarında ve uluslararası ticaret ve lojistik konusunda araştırma yapan çeşitli kamu kuruluşları ve özel kurumlarda uzman veya yönetici olarak çalışabileceklerdir.

İKBU'nun ayrıcalıkları

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi öğrencilerinin, "Cooperative Education (Co-Op)" programı kapsamında lisans eğitimlerini sürdürürken; eğitimlerinin altıncı döneminden itibaren devam ettikleri lisans programıyla ilgili bir lojistik veya sanayi kuruluşunda çalışarak gerçek iş ortamında tecrübe kazanma olanağı bulunmaktadır. Genç ve dinamik eğitim kadrosuyla dünya standartlarında, disiplinlerarası uygulamaya dönük bir eğitim imkanı sunmaktadır.

Öğrenciler, eğitimlerinin ikinci ya da üçüncü yılında Erasmus Öğrenci Değişim Programı kapsamında, bir ya da iki dönem süresince Avrupa'daki anlaşmalı üniversitelerde eğitim alabilirler. İKBU'da öğrenim İngilizce olarak yapılıyor.

İKBU'DAN haberler

Athena şenlikte coşturdu

İKBU öğrencileri, tüm yılın yorgunluğunu 14-15 Mayıs'ta yapılan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Bahar Şenlikleri ile attı. Ünlü rock grubu Athena'nın sahne aldığı etkinlikte bungee jumping, robot dövüşü, dev jenga, karaoke, canlı langırt gibi oyunlarla eğlenceye doyan öğrenciler Son Feci Bisiklet, Rest, Ritim Galata, Paradigma, Hilti, Sevender, Kampala, Finger Zinger ve Dj Ata Erdoğan gibi pek çok amatör grubu da dinleme şansı buldular.

İKBU Öğrenci Konseyi Bahar Şenliği Komitesi tarafından düzenlenen bahar şenliği için iki ay öncesinde büyük bir heyecanla çalışmaya başladıklarını belirten Komite Başkanı Buse Fırıncı, hazırlık süreciyle ilgili şunları söyledi:

"Başta kendimizin bile 'bir grup öğrenci en fazla ne yapabilir ki' diye düşündüğümüz ama zaman içerisinde kendimize ve ekibimize olan inancımızla büyütüp en güzelini yapmaya çalıştığımız büyük bir organizasyondu. Konuklarımız için en iyi hizmet sağlandı. Bu şenlikten güç alarak gelecek senelerde daha güzel işler yapacağız" dedi.

'2 saz 1 söz'

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Edebiyat Kulübü öğrencilerinin düzenlediği "2 Saz 1 Söz" etkinliği öğrencilerin ve akademisyenlerin katılımıyla yapıldı. Etkinlikte İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysu İnsel kendisinin yazdığı İstanbul temalı şiirini okurken, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kaan Ökten, çevirisini yaptığı William Blake'in 'Vahiy Kitapları' adlı eserinden bir şiiri dinleyicilerle paylaştı. Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Neşe Kızıl da 'Bodrum ve Sessizlik' temalı şiirini okudu.

Çeşitli fakültelerden öğrenciler değerli şairlerin şiirlerini seslendirirken, şiir aralarında saz ve türküleriyle de edebiyat ve müzik şöleni yaşattılar.

İKBU Korosu'na ödül

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nin öğrenci ve akademisyenlerinden oluşan korosu 3. SANSEV Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali'nde müzikalite ödülüne layık görüldü. Bir yıl önce müziğe dair farklı renk ve sesleri bir araya getirmek için Şef Veysel Kuyumcu yönetiminde çalışmalarına başlayan üniversite korosu, kısa sürede türkülerden ninnilere, popüler müzikten etnik eserlere uzanan repertuar oluşturdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber