399'a tabi sözleşmeli personelin maaş hesabı

399 sayılı KHK'ya tabi personelin maaşı nasıl hesaplanır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Mayıs 2015 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
399'a tabi sözleşmeli personelin maaş hesabı

Memurlar.net olarak, 399 sayılı KHK'ya tabi personelin maaş hesabını ilk olarak 2008 yılında yapmıştık. Tıklayınız.

Değişen bazı kalemler nedeniyle maaş hesabının nasıl yapılacağına dair yazımızı güncelliyoruz.

Sözleşmeli personelin maaş unsurları 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yer almaktadır.

GELİRLER

Buna göre, Sözleşmeli Personelin sözleşme ücreti: Temel Ücret + Başarı Ücreti + Kıdem Ücreti + Ek Ödemeden oluşur.

Temel Ücret:

Temel ücret tutarları, sözleşmeli personelin unvanı, iş gerekleri, işyeri ve çalışma şartları dikkate alınmak suretiyle YPK tarafından azami ve asgari oranları belirtilerek teşebbüs ve bağlı ortaklığın yönetim kurulunca belirlenmektedir.

Başarı Ücreti

Sözleşmeli personelden sicil ve başarı değerlemesi sonucunda sicil ve başarıları (A) düzeyinde olanlara temel ücretlerinin % 8'i, (B) düzeyinde olanlara % 4'ü, (C) düzeyinde olanlara % 2'si oranında hesaplanacak miktarda başarı ücreti ödenir.

Kıdem Ücreti:

Sözleşmeli personelden bir sosyal güvenlik kuruluşuna prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi toplamı 6-10 yıl olanlara temel ücretlerinin % 2'si, 11-15 yıl arasında olanlara % 3'ü, 16-20 yıl olanlara % 4'ü ve 21 yıl ve daha fazla olanlara % 5'i oranında kıdem ücreti verilir.

Ek Ödeme

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 9 uncu maddesi gereğince, en yüksek Devlet memuru aylığının (9500 gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutara), (I) sayılı Cetvelde yer alan unvanlarına karşılık gelen oranların çarpımı sonucu bulunan miktardır. Sadece damga vergisi kesilir.

Toplam Brüt:

Brüt Ücret + Emekli Sandığı Kurum Katkısı (%20) + Ek Ödeme unsurlarından oluşur.

Toplu Sözleşme Primi:

Sendikaya üye olan personele Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında 60,00 TL toplu sözleşme primi ödenmektedir.

Yabancı dil tazminatı

399 sayılı KHK'nin 30/b maddesi gereğince; 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi uyarınca yapılacak yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavı esas alınarak, yabancı dil bilgisi seviyeleri;

A düzeyi için % 10
B düzeyi için % 5
C düzeyi için % 2
Oranında bilinen her yabancı dil için temel ücrete ilave yapılır. Gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılır.

Aile Yardımı:

399'a tabi sözleşmeli personele de aile yardımı ödenmektedir.

KESİNTİLER

Emekli Sandığı Matrahı:

(Gösterge + Ek gösterge + Kıdem aylığı + Taban Aylığı + (En yüksek devlet memuru aylığı X Ek göstergeye göre belli bir oran)

Emekli Sandığı Personel Kesintisi

Emekli Sandığı Matrahı X %16 (Not: Bu hesaplama 2008 öncesi girişliler içindir. Ekim 2008 sonrası girişliler için ise Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları % 9 + GSS Primi Şahıs % 5 (Gösterge + Taban Aylık + Özel Hizmet Tazminatı) x % 14 oranında sigorta kesintisi yapılır.

Aylık Vergi Matrahı:

Brüt Ücret (Emekli Sandığı Personel Keseneği + varsa özel vergi indirimi, bireysel emeklilik hayat sigortası ödemeleri v.b.)

Gelir Vergisi:

Temel, başarı ve kıdem ücretinden oluşan Sözleşme Brütü (Ek ödeme, aile yardımı ve sendika ödeneği hariç) ( Em.Kes - Sakatlık Muafiyeti varsa -Sendika Kesintisi) düşüldükten sonra kalan tutarın tamamından vergi dilimleri oranında Gelir Vergisi kesilir. (193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 103. Maddesi)

Damga Vergisi:

Sözleşme brüt ücretine ek ödeme ve toplu sözleşme primi(varsa) dahil edilmek suretiyle binde 7,59 oranında damga vergisi kesilmektedir.(eş ve çocuk yardımı hariç)

Toplam Kesintiler:

Gelir Vergisi + Damga Vergisi + Emekli Sandığı Keseneği + Emekli Sandığı Kurum Karşılığı + (Varsa lojman elektrik su kira bedelleri, sendika aidatı, dernek aidatı, icra gibi diğer kesintiler)

Sendika Aidatı:
Sözleşme brüt ücreti üzerinden kesinti yapılmaktadır.(ek ödeme ve eş ve çocuk yardımı hariç)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber