Yol ortasında inek kesen Silopi Belediyesi'ne ceza

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde belediye zabıta ekiplerinin, ilçe merkezinde gezen başıboş bir ineği kestiğine ilişkin haberin ardından şikayetçi olan Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (HAGİD), Silopi Belediyesi'ne 6.651 TL'lik idari para cezası uygulandığını duyurdu.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Mayıs 2015 15:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yol ortasında inek kesen Silopi Belediyesi'ne ceza

Dernekten yapılan yazılı açıklamada "Türkiye'de sokak ortasında hayvan kesilebileceğine dair hiçbir mevzuat hükmü yokken Silopi Belediyesi'nin keyfi uygulaması neticesinde, çocukların gözleri önünde, işlek bir caddenin ortasında gezdiği için bir inek zabıtalarca yakalanarak yere yatırılıp kesilmişti. Bununla ilgili olarak tam üç kez Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na başvuruda bulunmuştuk. Başvurularımızın hiçbirisine yanıt alamayınca ilgili bakanlıklara gidip görüşmelerde bulunduk ve şikayetimizi elden teslim ettik. Nihayet şikayetimizi dikkate alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ilgili mevzuat hükümlerini uygulamak için harekete geçti ve Silopi Belediyesi'ne 6.651 TL'lik idari para cezası uyguladı" denildi.

"En ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı..."

Yapılan başvuruya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı adına Daire Başkan Vekili Dr. Önder SEHAR tarafından verilen cevapta "Dörtyol Mevkii'nde belediye ekipleri tarafından kesimi yapılan başıboş hayvanla ilgili İlçe Müdürlüğümüz kontrol görevlileri tarafından yapılan denetim ve incelemeler neticesinde Silopi Belediyesi'ne, Türk Ceza Kanunu'nun "Fikri içtima" başlıklı 44'üncü maddesinin birinci fıkrası gereği en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı, 5996 sayılı 'Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 'Hayvan sağlığı, hayvan refahı ve zootekni ile ilgili yaptırımlar" başlıklı 36. maddesinin birinci fıkrası g bendi gereğince 6.651 TL idari para cezası uygulanmıştır" denildi.

"Bu tür kararlar çoğalmalı"

Kararı yorumlayan HAGİD Yönetim Kurulu Üyesi Veteriner Teknikeri Burak Özgüner de "Dernek olarak her türden, ırktan hayvanın öldürülmemesi ve hayvanların haklarının gaspedilmemesi gerektiğine inanıyoruz. Yürürlükte olan mevzuat hükümlerini uygulatmak için aylarca efor sarfetmemiz gerekti. Konuyla ilgili tüm mevzuat hükümleri uygulansaydı 15.000 TL'ye kadar idari para cezası kesilebilmesi mümkündü. Bu tür kararlar, Türkiye'de birer ilk. Zaten hayvanlar aleyhinde olan mevzuat hükümlerinin, en azından hayvanlar lehine olan maddelerinin uygulanması ve hak ihlallerinin yaptırımla sonuçlandırılması hayvanlara karşı işlenen suçların önlenmesinde büyük önem taşıyor. Hayvan hakları savunucularının yaptığı başvurular, devlet tarafından önemsenmeli. Tabii ki kesilen idari para cezası, katledilen hayvanı geri getirmeyecek. Bu tür kararlar çoğalmalı ki insanlar eline bıçak alıp cadde ortasında hayvanları boğazlamadan önce bir kez daha düşünsün" açıklamasında bulundu.

* TCK MADDE 44 - Fikri içtima
(1) İşlediği bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına sebebiyet veren kişi, bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber