Doların düşmesinin nedeni

12 Mayıs'ta 2.70'i aşan dolar sadece 9 günde yüzde 5.4 değer kaybederek 2.55'e geriledi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Mayıs 2015 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doların düşmesinin nedeni

Uzmanlara göre düşüşün iki sebebi var:

- HDP barajın altında kalacak, AK Parti tek parti iktidarına devam edecek.

- Fed'in haziran ayında faiz artırması artık imkansız.

Seçim anketlerinin 7 Haziran genel seçimlerinde AK Parti'nin tek parti hükümetinin süreceği bir senaryonun güçlendiğine dair işaretler vermesi ve ABD Merkez Bankası (Fed) tutanaklarının haziranda faiz artışı için erken olduğunu göstermesiyle dolar/TL'deki aşağı yön devam ediyor.

Fed'in nisan ayı toplantısına katılan birçok yetkili, haziran ayının faiz artırımına başlamak için erken bir tarih olduğunu ve istihdam piyasasındaki zayıf koşullar ve ekonomiye dair zayıf verilerin enflasyondaki yükselişi telafi ettiğini düşünüyor.

BU VERİLER YETMEZ

Fed Açık Piyasa Kurulu'nun (FOMC) dün akşam yayımlanan toplantı tutanaklarında, "Birçok katılımcı, haziran ayına kadarki verilerin faiz artırımı için gerekli şartların karşılandığını teyit etmek için yeterli olmayacağını düşünmektedir" denildi.

İVME KAZANACAK

Tutanaklara göre ayrıca birçok FOMC üyesi, ABD ekonomisinin ilk çeyrekte kaydettiği yavaşlamanın ardından tekrar ivme kazanacağını ve istihdam piyasasının iyileşeceğini düşünüyor.

BİR HAFTA ÖNCE 2.70'Tİ

Bir önceki hafta cuma günü 2.70'li seviyelerde seyreden ve geçen haftayı dolar karşısında yüzde 4'ün üzerinde değer kazancına denk gelen 3.5 yılın en yüksek haftalık değer kazancı ile tamamlayan dolar/TL, güne 2.56 seviyesinden başlarken, gün içinde 2.5580'e kadar geriledi. Parite bir gün önce 2.58 seviyesindeydi.

Seçimlerin galibi belli

Seçimlere ilişkin piyasa öngörülerinin tek parti hükümetinin devam edeceği yönünde kuvvet kazanmasıyla yılbaşından bugüne dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olan TL'deki kayıpların bir bölümü telafi edildi ve TL en kötü performans gösteren para birimi olmaktan çıktı.

Anketler gösteriyor

Bankacılar, nisan ayında yapılan seçim anketlerinin ortalamasının 7 Haziran genel seçimlerinde HDP'nin yüzde 10 seçim barajının çok küçük bir farkla üzerinde olduğunu göstermesine karşın, mayıs ayı anketlerinin ortalamasının ise HDP'nin baraj altında kalabileceğini gösterdiğine dikkat çekiyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber