10 dakika güneşlen D vitaminini depola

D vitamini, insan vücudunda kemik gelişiminde gerekli olan fosfat ve kalsiyumun emilimi için çok önemli. Hipertansiyon, osteoporoz, kanser gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltan D vitamini ihtiyacını günde 10 dakika güneş ışığı alarak karşılamak mümkün

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Mayıs 2015 10:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
10 dakika güneşlen D vitaminini depola

VÜCUDUMUZUN ihtiyacı olan en önemli vitaminlerin başında D vitamini gelmekte. Gıda yoluyla alınan D vitamini güneş enerjisine maruz kalındığında ortaya çıkarak vücut tarafından kullanılır. Yeterli D vitamini alınmadığı takdirde kemikler, ince, kırılgan ya da bozukluk şekilli olabilir. D vitamini, gıdalar yoluyla alınan kalsiyumun vücut tarafından emilmesini sağlamaktır. Fosfat ve kalsiyum kemik sağlığının korunması için hayati önem taşıyan mineraller. Çocukluktan itibaren kemik gelişimi için bu iki mineral vücut tarafından kullanılır. Balık, süt, yumurta gibi D vitamini içeren maddelerle birlikte en önemli D vitamini kaynağı güneştir. Günde 10 dakika güneş ışığı almak D vitamini eksikliği riskini önemli oranda azaltır. Yeterli oranda alınan D vitamini kemik sağlığının korunmasının yanı sıra hipertansiyon, osteoporoz, kanser ve bazı bağışıklık sistemi hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak adına önemli.

Hamilelikte çok gerekli

D vitamini eksikliğinin ilk belirtileri kemiklerde görülür. Uzun süreli D vitamini eksikliği kemiklerin zayıflamasına, kırılganlaşmasına ve şeklinin bozulmasına yol açabilir. Kalp ve damar hastalıkları, çocuklarda şiddetli astım, kanser ve yaşlılarda kavrama yeteneğinin zayıflaması, bu vitaminin eksikliğinde görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Bazı gruplar D vitamini eksikliğine karşı diğer kişilerden daha hassastır. Ten rengi koyu olanlar, 65 yaş üzeri yetişkinler, bulutlu coğrafyalarda yaşayanlar, yeterince güneşe çıkmayanlar, yeterince yağ tüketmeyenler de D vitamini eksikliği daha sık görülmekte. hamilelik döneminde D vitamininin önemi artar. Güneşe fazla çıkmayan ve D vitamini bakımından yetersiz beslenen annelerin bebeklerinde kemik zayıflığı görülebilmekte. Güneş ışınlarıyla D vitamini üretimi toksik seviyelere ulaşmaz ancak gıdalar yoluyla aşırı D vitamini tüketimi anoreksi, aşırı kilo kaybı, çarpıntı ve aritmi, böbrek taşı ve kalp krizi riskini artırabilir.

D vitamini bulunan besinler

l Peynir

l Tereyağı

l Yağlı balıklar

l Ton balığı

l Somon

l Uskumru

l İstiridye

l Balık yağı

l Yumurta

Patates

Yeni Otomobiller fuarda yarışıyor

Otomotiv sektörünün gelişiminde önemli rol oynayan Uluslararası İstanbul Autoshow bu yıl 15. kez kapılarını açıyor. 31 Mayıs'a kadar sürecek fuarda katılımcılar geleceğin otomobilleriyle tanışacaklar

LUSLARARASI İstanbul Autoshow Fuarı, "Dünyanın yeni harikaları" sloganıyla 15. kez kapılarını açıyor. TÜYAP'da bugün otomobil tutkunlarıyla buluşan fuar, Türk otomotiv sektörünün gelişiminde önemli rol oynuyor. İlk başladığı günden bu yana sürekli gelişen ve büyüyen fuar, bugün sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da önemli otomobil fuarları arasında yer alıyor.

İki yılda bir oluyor

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin desteğiyle 2000 yılına kadar her yıl düzenlenen İstanbul Autoshow, bu tarihten itibaren 2 yılda bir düzenlenmeye başlandı. İstanbul Otomotiv fuarları içinde belli seviyeye ve kaliteye ulaşanların alındığı fuara girebilmiş olmak, Türkiye otomotiv pazarının uluslararası alanda prestiji açısından da önemli yer tutuyor.

Günümüzdeki teknolojik gelişmeler sayesinde, otomotiv sektörünün gücü giderek artıyor. Ürünlerdeki teknik ve estetik yenilikler, insanlarda daha iyi yaşama arzusunun oluşmasını sağlıyor.

31 Mayıs'ta sona eriyor

Otomobil tutkunları, fuarlarda teknolojinin son gelişmelerini ve yeni satışa çıkacak otomobil modellerini inceleme şansı elde ediyorlar; ayrıca geleceğin otomobil teknolojileri ve tasarım anlayışları hakkında fikir sahibi oluyorlar.

International İstanbul Autoshow 31 Mayıs'a kadar TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece'de düzenleniyor. Otomobil markaları en dikkat çekici stantları, organizatörler ise en keyifli etkinlikleri sunacaklar. Sektörü müşterileriyle aynı çatı altında buluşturan fuar, yenilikleriyle de göz kamaştırmaya devam edecek. Biz de bu günler arasında premium seri markalar ile keyifli zaman geçirmeye çalışacağız.

Romantik Akım'ın duyarlı şairi

Eserleri, Dünya Klasikleri arasında yer alan ve 22 Mayıs 1885'te yani bugün hayata veda eden ünlü yazar Victor Hugo, Romantik Akım'ın temsilcisi, toplumsal olaylara karşı duyarlılığını eserlerine yansıtan şair ve demokrasinin savunucusuydu. Toplumsal adaletsizliğe karşı birçok roman yazan Victor Hugo'yu daha yakından tanımak istedik.

Victor Hugo kimdir?

1802 Besançon doğumlu Fransız Yazar Victor Marie Hugo, Romantik Akım'ın temsilcisi dünyaca ünlü şair, roman ve Oyun yazarıdır. Fransa'da Üçüncü Cumhuriyet'e ve demokrasiye yön veren devlet adamının Paris'teki cenaze törenine iki milyondan fazla insan katılmıştır.

Hugo'nun mezarı, Pantheon'da Alexandre Dumas ve Emile Zola gibi önemli yazarlarla aynı yerde bulunmakta. "Sefiller" ve "Notre Dame'ın Kamburu" romanlarıyla tanınan ve uzun yıllar siyasetle uğraşan Hugo, ilk romanını 21 yaşında yazdı. Üç yıl sonra da ikinci romanı "Bug-Jargal", 1829 ve 1840 arasında zamanının en iyi şairlerinden biri olarak ününü pekiştiren beş şiir kitabı "Les Orientales", "Les Feuilles d'automne", "Les Chants du crepuscule", "Les Voix interieures" ve "Les Rayons et les ombres" yayınlandı.

Dönemin çoğu genç yazarı gibi Hugo da, 19. yüzyılda Romantik Akım'ın ünlü temsilcisi ve Fransa'da edebi alanın önde gelen şahsiyetlerinden François-Rene de Chateaubriand'dan etkilenmiştir.

İlk kurgu eseri 1829'da basılan Hugo, toplumsal olaylara karşı duygularını ifade ettiği "Le Dernier jour d'un condamne" (Bir İdam Mahkumunun Günlüğü) isimli romanında Albert Camus, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi yazarlarda derin bir etki bırakmıştır.

Fransa'da idam edilen gerçek bir katilin anlatıldığı kısa öykü "Claude Gueux" 1834'te basılarak büyük ilgi görmüştür. Bu hikaye sosyal adaletsizlik üzerine yazdığı başyapıtı "Sefiller" romanının öncüsü kabul edilir. Hugo'nun ilk romanı "Notre-Dame de Paris" (Notre Dame'ın Kamburu) 1831'de basıldığında kendisine büyük başarı kazandırarak ününü ülke dışına da çıkarmış ve neredeyse tüm Avrupa dillerine çevrilmiştir.

Zirvede misin?

Lise öğrencilerinin kariyer planlamalarına katkı sağlayacak farklı başarı hikayelerinin anlatılacağı Genç Girişimciler Zirvesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Kongre Merkezi'nde Mektebim Koleji ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Konusunda uzman isimleri öğrencilerle bir araya getiren Mektebim Koleji, yıl boyunca gerçekleştirilen iş yönetimi bilgisi, sosyal sorumluluk projeleri, sektör tecrübeleri ve öğrencileri gelecekteki kariyer ve iş hayatına hazırlayacak "Girişimcilik" derslerinin finalini zirveyle yapıyor. Girişimcilik ruhunun ve hikayelerin anlatılacağı zirve, bugün saat 10.00'da başlayacak. Türkiye Milli Takım Futbol Direktörü Fatih Terim, Mektebim Koleji Kurucusu Ümit Kalko, Philips Turkey CEO'su Göktuğ Gür, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Airties CEO'su Philippe Alcaras, Kliksa CEO'su Nevgül Bilsel Safkan, Rossmann Genel Müdürü Benan Cem, Mobile Marketing Global CEO'su Greg Stuart, Poke Lonson Creative Partner'ı Nicolas Roope, TEB Girişim Bankacılığı Pazarlama Müdürü İbrahim Coşkuner, Fedex Türkiye Direktörü Ali Gürdal konuşmacılar arasında yer alıyor.

Hayata dokunun

Apple, 14,7 milyon piksellik retina ekrana sahip yeni 15 inç MacBook Pro'nun duyurusunu geçtiğimiz günlerde yaptı.

Güncellenmiş 15 inç retina ekranlı MacBook Pro, Mac etkileşimi sağlayan Force Touchtrackpad özelliğine sahip. Bu özelliğiyle yerleşik kuvvet sensörleri ve dokunma geri bildirimi sağlayan MacBook Pro'da, Taptic Engine ve Force Touch trackpadla istediğiniz her yerine aynı duyguyla tıklayabilir ve her tıklamanın algılanması için gereken baskı miktarını özelleştirebilirsiniz.

Yeni trackpad, yeni force click özelliğini de içeren birçok yeni hareketi destekliyor ve üçüncü taraf geliştiricilere force touch yeteneklerini uygulamalarına eklemeleri için API'ler sunuluyor. Saniyede 2 GB'a kadar ulaşabilen bir veri akışı sağlayabilen flash depolama ile önceki nesle göre 2,5 kata kadar daha hızlı ve 9 saate kadar kablosuz internette gezinme ve 9 saate kadar iTunes'tan film oynatma imkanı ile bir saat daha uzun pil ömrü sunuyor. AMD Radeon R9 M370X ayrı grafik işlemcisiyle Final Cut Pro X'te video düzenlemek, profesyonel grafik uygulamalarında 3D görüntüleri işlemek veya yüksek çözünürlüğe sahip oyunlar oynamak için yüzde 80'e kadar daha hızlı bir performans imkanı sunan MacBook Pro, Apple fanatiklerinin yeni gözdesi olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber