Cebimizde zehir taşıyoruz

Ekonomi Bakanlığı'nın yaptığı denetimde cüzdan, ceket, bluz gibi çok sayıda üründe kanser riski taşıyan 'azo boyar' maddeye rastlandı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Mayıs 2015 23:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Cebimizde zehir taşıyoruz

Ercan Baysal

Milyonlarca tüketicinin kullandığı ithal ürünlere yönelik gerçekleştirilen son denetimlerde korkunç sonuçlar ortaya çıktı. Denetimlerde cüzdan, ceket, bluz ve masa örtüsü gibi çok sayıda üründe kanser riski taşıyan 'azo boyar' maddeye rastlandı. Kadın ve kız çocuklarının giydiği gömleklerde de kanser riski taşıyan madde tespit edildi. Sadece bir firmanın 5 bin 654 bluzunda azo boyar madde bulundu. Ekonomi Bakanlığı'nın Şubat 2015'e ilişkin denetim sonuçlarına göre bir aylık dönemde 10 binlerce ürünün sağlık riski oluşturduğu tespit edildi.

Cüzdan ve cekette kanser tehlikesi

Kanser yapıcı etkiye sahip 'azo boyar' madde denetimlerinde sağlık riski oluşturan bu malzemeler arasında kamuoyunun yakından bildiği markalarda yer alıyor. Çin, Hindistan, Honkong, gibi farklı ülkelerden ithal edilen daha fazla üründe azo boyar maddesine rastlanıldı. Ekonomi Bakanlığı 'Azo Boyar Madde İçeren Eşyaya Ait İthalatın Duyurulması' kapsamında riskli ürün ithalatı gerçekleştiren firma ve ürünleri açıkladı. Şubat ayı sonuçlarına göre en fazla milyonlarca kişinin cebi ve çantasında yer bulan cüzdana ilişkin "Plastik madde yapraklarından olan ceple veya çantada taşıyan eşya ürünün sağlık riski oluşturduğu düşünülmektedir" ifadeleri yer aldı. Masa örtüsü, gömlek, bluz, elbise ve cüzdan gibi ürünlerin riskine ilişkin şu tespitler yer aldı: Ürün standartların üzerinde zararlı kimyasal madde ihtiva ettiği için sağlık riski oluşturmaktadır. Ürün tüzüğe uygun değildir.

Çocuk giysilerine dikkat

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın piyasa gözetim ve denetim sonuçları da çocukların risk altında bulunduğunu gösteriyor. 2013 yılına yapılan denetimlerde çocuk giysisi grubunda 558 firmanın 369'unun ürünlerinde aykırılık tespit edildi. 17 bebek ayakkabısından altısı standartlara uygun çıkmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber