Partilere saldırı demokrasiye karşıdır

Şehircilik Bakanı Güllüce, HDP binalarına yapılan saldırıya ilişkin 'Kendileri yapmıştır' derken eski İçişleri Bakanı Ala, 'Seçime giren bir partinin bürosuna saldırıda bulunmak demokrasiye, sandığa yapılmıştır' dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Mayıs 2015 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Partilere saldırı demokrasiye karşıdır

ÖNDER YILMAZ

Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, çözüm sürecinin devam edeceğini ve Meclis dışında da kalsa HDP'nin sürece katkı verebileceğini belirterek "Buyursun yine yapsın" dedi. Sandık sonuçları üzerinde Oyun oynanacağı iddialarını iftira olarak niteleyen Ala, "Kendi yapacaklarını perdeleme için ön alma bu" diye konuştu.

Erzurum'da seçim çalışmalarını yürüten eski İçişleri Bakanı Efkan Ala ile kentsel dönüşün açılışı için bu ile gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Milliyet'in sorularına yanıt verdi. Ala, şunları söyledi:

- YAPACAKLARINI PERDELİYORLAR: ("Seçimin güvenliği tehlike de mi?" sorusu üzerine) Akla uygun ifadeler değil, bu olsa olsa spekülasyondur, iftiradır. Baştan kendi yapacaklarını -ki bunu yapmak istiyorlar, yelteniyorlar, yeltenecekler- perdelemeye yönelik ön almadır. Ak Parti sandığın namus olduğunu deklare etmiştir.

- İSPAT EDEMEYEN İSTİFA ETSİN: ("3 bin 800 kişilik ekip kuruldu iddialarına ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine) Türkiye'yi yönetmeye talip olanlar bir söz söylüyorlarsa, ispatla mükelleftir. Başbakan söyledi, 'ispat edin istifa edeyim' diye. İspat edemeyenin de istifa etmesi lazım.

- HALK TEHDİT EDİLİYOR: Batıda demokrat, doğuda halkı tehdit eden bir anlayış var. Hiç kimsenin de milletin iradesini tehditle yönlendirmeye zinhar kalkmaması lazım. Millet iradesi o zaman afada dönüşür. Sandık sonuçlarıyla yerle bir olurlar, sandığa gömer millet.

- HEPİMİZE YAPILAN SALDIRIDIR: (HDP binalarına yönelik saldırılar) Saldırı yapanların yakalanması yönünde gelişmeler var. Hangi partiye olursa olsun, seçime giren bir partinin bürosuna yahut aracına, bir merkezine saldırıda bulunmak sadece o partiye yapılan saldırı değil, demokrasiye, sandığa, millet iradesine yapılmış saldırıdır. Biz bunları hepimize yapılmış bir saldırı olarak tanımlıyoruz. Şiddetle kınıyoruz. Bir sabotaj, siyasi hesap da olabilir arkasında.

- BAŞÖRTÜSÜ GİBİ ÇÖZECEĞİZ: Biz huzur istiyoruz. Terörün çözülmesini istiyoruz. 'Çözüm süreci' dedik sonuçlanmasını istiyoruz. 28 Şubat düzenlemelerinin bütününü ortadan kaldırdık. Türkiye'ye huzur geldi, irtica geldi mi? Hayır, huzur geldi. Bunu da çözeceğiz, millete huzur gelecek.

- SALDIRILAR ETKİLEMEZ: ("Kaçırmalar, saldırılar artıyor, süreci nasıl etkiler?" sorusu üzerine) Çözüm sürecini etkilemez. Çözüm sürecini başlatan Ak Parti'dir. Muhatabı, destekçisi halk olan bir proje devam eder.

- HDP ZATEN KATKI VERİYOR: ("HDP, Meclis dışında kalırsa ne olacak?" sorusu üzerine) Bu süreç katkı ister. Bu süreç sabotaj istemez. HDP katkıda bulunmak istediği zaman, zaten sürekli katkıda bulunuyor, içindedir. Partiler sadece Meclise girerek fonksiyonlarını icra etmezler. Bir kısım mekanizmalar özel olarak şu parti barajı geçsin diye uğraşıyor. Ama bizim parti olarak herhangi bir parti için ne barajı geçmesine yönelik ne de altında kalmasına yönelik özel projemiz var. HDP zaten barajın altındaydı. Peki, veriyor muydu katkıyı, veriyordu. Yine katkıda bulunmak isteyenlere süreç açık. Çözüm sürecini kesintiye uğrattık diye cümle kurmadık ki. Bir yandan silah bir yandan tehdit, bir yandan da çözüm süreci. Çözüm süreci silahla olabilir mi? Silahları gömeceksiniz üstüne de betonu örteceksiniz.

- DEMİRTAŞ GÜZELLEME: ("Demirtaş'a olan ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine) Medya güzellemeleri bu memlekette iktidarları belirleyebilseydi Ak Parti'nin, Özal'ın iktidar olması imkansızdı. Medya güzellemeleriyle iktidar olunmaz.

'Kendileri yaptırmıştır'

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de HDP'nin binalarına yapılan saldırıları HDP'lilerin yaptırmış olabileceğini öne sürdü. Güllüce, "DHKP-C'ye kendilerine eylem yaptırmış olabilirler. Çünkü DHKP-C HDP'yi destekliyor. Kendi adamları kendilerini bombalatmış olabilirler. Yakalanmayacaklarını düşünerek" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber