Okul aile birliği personel alamaz

Kadrolu Personel Dışında, Ücretleri Genel Bütçe Veya Bütçe Dışı Kaynaklarca Karşılanarak Hizmet Satın Alma Yoluyla Personel Çalıştırılamayacak.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Mayıs 2015 00:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okul aile birliği personel alamaz

07/09/2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğin Diğer personel başlıklı 94 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında geçen ""(3) Kadrolu personel dışında, ücretleri genel bütçe veya bütçe dışı kaynaklarca karşılanarak hizmet satın alma yoluyla çalıştırılacak personelin görevlerine ilişkin esas ve usuller sözleşmeyle belirlenir." (Fıkrası Danıştay 8. Dairesi nezdinde açılan E: 2014/6589 No' lu Dava gereği yürütmesi durdurulmuştur.)

Bu nedenle ilgi Yönetmeliğin, "Diğer personel" başlıklı 94 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında geçen "...veya bütçe dışı kaynaklarca..." ibaresinin yürütmesinin durdurulması nedeniyle, bu madde kapsamında yapılacak hizmet satın alma işlemlerinde bu hükmün uygulanmaması gerekmektedir.

Yönetmelikte yer alan bu ibareyle iş güvencesiz personel çalıştırılmasına olanak tanınmaktadır. Eğitim Sen tarafından açılan Dava dilekçesinde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, haklı biçimde, bağış uygulamalarından vazgeçilmesi amacıyla genelgeler yayımladığını, bağış toplayan okul yöneticileri hakkında disiplin soruşturması başlattığını, diğer yandan 'size yeterli personel veremiyorum, başınızın çaresine bakın' dediği ifade edilmiş, Danıştay'ın kararının gerekçesinde de;

"Yukarıda aktarılan yasal ve Anayasal düzenlemelerin birlikte değerlendirilmesinden, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri arasında bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'nca yürütülen ortaöğretim hizmetinin zorunlu ve parasız olduğu, herhangi bir gerçek veya tüzel kişi tarafından, kamu hizmeti olduğu konusunda tereddüt bulunmayan bu hizmetin karşılığı olarak veya bu hizmetlerle ilişkilendirilerek bağış veya yardım toplanmasına neden olabilecektir.

Bu itibarla, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyette bulunan ve kamu hizmeti gören ortaöğretim kurumlarında kadrolu personel dışında, hizmet satın alma yoluyla sözleşme ile çalıştırılacak personelin ücretlerinin, "genel bütçe" dışında, içeriği kapsamı, dayanağı ve elde etme yöntemi belli olmayan "bütçe dışı kaynaklarca" karşılanmasının öngörülmesinde, hukuki isabet görülmemiştir." denilmektedir.

Bu kararın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı, bir an önce ortaöğretim kurumlarında hizmet satın alma yoluyla "genel bütçe" dışında, içeriği kapsamı, dayanağı ve elde etme yöntemi belli olmayan "bütçe dışı kaynaklarca" karşılanan personel görevlendiremeyecektir. Yapılmış olan sözleşmeler uyarınca yapılacak ödemeler merkezi bütçeden karşılanmalı, bu amaçla öğrenci ve velilerinden para toplanmamalıdır. Bakanlık, bu biçimde sözleşme ile personel görevlendirme uygulamasından bir an önce vazgeçmeli, kadro personel istihdam etmelidir.

Ortaöğretim kurumları yönetmeliğinin yürütmesi durdurulan maddeleri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber