15 Mayıs'tan sonra çocuğu doğanlar dikkat!

Devlet, artık doğan her çocuk için doğum yardımı yapacak. Buna ilişkin detayları belirleyen yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 24 Mayıs 2015 07:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
15 Mayıs'tan sonra çocuğu doğanlar dikkat!

Yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, doğum yardımı ödemeleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın belirlediği tarihlerde il müdürlüklerince yapılacak. Doğum yardımlarına ilişkin tüm işlemler Doğum Yardımı Sistemi üzerinden yürütülecek. Canlı doğan birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL tutarında bir defaya mahsus olmak üzere doğum yardımı ödenecek. Doğum yardımı, 15 Mayıs 2015'te ve sonrasında doğanlar için verilecek. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde bu tarihten önce doğmuş olan çocuklar da dikkate alınacak.

EVLATLIK DA SAYILACAK

Bakanlık, evlatlık çocuklar için ayrıca ödeme yapmayacak ama evlatlık alınan çocuğu da hanedeki bireylerden biri olarak sayarak doğum yardımını hesaplayacak. Ayrıca sendikalı kamu işçilerine, sözleşmeyle ödenen doğum yardımının miktarı, yeni ödemeden az ise fark verilecek. Yönetmelik çerçevesinde başvuru yerlerine usulüne uygun başvuru yapanlara yardım verilecek. Yardım anne ya da babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı olması durumunda yapılacak. Başvurular anne, baba, çocukların kimlik numaraları ve doğruluk beyanını, bakanlıkça belirlenen diğer bilgileri içeren dilekçe ile elden veya posta yoluyla gerçekleştirilecek. Başvurular 15 gün içerisinde sonuçlandırılacak. Doğum yardımlarından yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ve mavi kartlılar da faydalanabilecek. Bunun için konsolosluklara başvurmak yeterli olacak. Bu kişilerin ödemeleri, dilekçelerinde gösterecekleri illerdeki yurt içi hesaplarına aktarılacak. Doğum yardımlarından haksız yere faydalandığı, yanlış-yalan beyanda bulunduğu belirlenen kişilerden ödenen para yasal faiziyle geri alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber