Türkiye'nin mega projeleri

Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına öncülük eden mega projeler bir bir devreye giriyor. Toplam büyüklüğü 100 milyar doları aşanMega projeler kentlerin çehresini değiştirirken, Yeni Türkiye'nin de sembolleri haline geldi. Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 3. Havalimanı, Avrasya Tüneli, Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatları ulaştırmada Türkiye'yi dünyanın zirvesine taşırken, Mersin Akkuyu ve Sinop Nükleer santralleri ile enerjide dışa bağımlılık azalacak. Kanal İstanbul gibi vizyon projeler de ülkeye büyük katkılar sağlayacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Mayıs 2015 08:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'nin mega projeleri

MARMARAY

İstanbul Boğazı tabanına yapılan tüp tüneller ile Ayrılık Çeşmesi ile Kazlıçeşme arasında Marmaray hattı inşa edildi. Tamamlandığında 76 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze arasında İstanbul trafiğinin raylı sistem üzerinden ulaştıracak olan Marmaray'ın 14 kilometrelik bölümü 29 Ekim 2013'te hizmete açıldı. 5 milyar dolarlık yatırım yapılan Marmaray günde 1.5 milyon İstanbullu'ya hizmet veriyor.

3. HAVAALANI

Türkiye'nin turizm ve ticaret potansiyelini arttırmak, yolcu geçiş üstünlüğünü Almanya'dan Türkiye'nin coğrafi konumunu kullanarak kaydırmak için ihalesi 2013'te 22 milyar 125 milyon Euro'ya Cengiz-Kolin-Limak-Kalyon Mapa ortak girişiminin kazandığı 3. Havaalanı 2018'te tamamlandığında yıllık 150 milyon yolcuya hizmet verecek. Hizmete girdiğinde dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak.

3. KÖPRÜ

Londra'dan hareket eden trenin Pekin'e ulaşmasını sağlayacak özelliğiyle Avrupa ile Asya'yı birbirine raylarla bağlayacak, tekerlekli araçların da geçeceği İstanbul Boğazı'nın kuzeyine yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Yeni Türkiye'nin simgelerinden oldu. 59 metre genişliği ve 320 metre yüksekliğiyle dünyanın en geniş ve uzun köprüsü unvanı da bulunan YSS Köprüsü 29 Ekim 2015'te tamamlanacak.

AVRASYA TÜNELİ

Boğaz altına tüp geçit, Avrasya Tüneli ile otomobiller için yapılıyor. Marmaray'ın 300 metre güneyine yapılan tünel ile Avrupa ve Asya yakaları birbirine bağlanacak. 2015'te tamamlanacak tünel ile 5.5 kilometre yer altında 5.5 dakika ile alınarak İstanbul trafiği nefes kazanacak. Tünel çıkışında trafik akıllı sistemlerle yönetilecek. Bu da 1.3 milyar dolara mal olacak.

CAZİBE MERKEZLİ 12 ŞEHİR

Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında hükümet göçün azaltılması ve yeni şehirler oluşturmak için cazibe merkezleri programının kapsamını genişletiliyor. Diyarbakır, Erzurum, Van, Şanlıurfa ve Gaziantep'te pilot uygulamaları devam eden program 12 ile çıkarılacak. Oluşturulacak cazibe merkezi ile Batı'da ne varsa bu illerde de olacak. Yine bu şehirlerde istihdamı artırıcı çalışmaların yanı sıra tarihi kent merkezini de çarpık yapılardan arındırarak geleneksel dokuyu ortaya çıkarma da yer alıyor.

İstanbul ve Ankara'ya 2 yeni şehir

Türkiye'nin vizyon projelerinden Kanal İstanbul'un iki yakasına 500 bin nüfuslu şehir kurulacak. Kat sınırı villa ve iş merkezleri hariç 5+1 olacak. Küçükçekmece Gölü'nden başlayacak 400 metre genişliğinde, 25 metre derinliğindeki kanal, Karadeniz'e bağlanacak. 'Güneykent' adı verilen projeyle de Ankara'ya 500 bin kişilik yeni bir şehir kazandırılacak.

GAP KARADENİZ OTOYOLU

Ulaştırmaya yönelik hükümetin üzerinde çalıştığı dev yatırımlardan biri de Karadeniz Sahil Yolu'nun Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne bağlanması. Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi arasındaki tüm tüneller birbirine bağlanarak otoyol inşa edilecek. Bu otoyollar ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 9 şehir Karadeniz'e bağlanmış olacak. Bu güzergah üzerinde çift tüp şeklinde 15 kilometre uzunluğunda dünyanın en uzun üçüncü tüneli, Türkiye'nin en uzun tüneli yapılıyor.

SİNOP NÜKLEER SANTRALİ

Sinop'taki nükleer santrali ise Japon Mitsubishi Heavy Industries firması 22 milyar dolara inşa edecek. Sinop ve Mersin'de kurulması planlanan iki nükleer santralin maliyeti ise 42 milyar dolar olarak hesaplanıyor. İkinci nükleer santralin inşaatında 10 bin kişi istihdam edilecek.

NİSSİBİ KÖPRÜSÜ

Adıyaman ile Şanlıurfa'yı birbirine bağlayan dünyanın en uzun köprülerinden biri olan Nissibi Köprüsü, 21 Mayıs 2015'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. 2012'de yapımına başlanan 610 metre uzunluğu ve 24 metre genişliğiyle Nissibi Köprüsü, Türkiye'nin en büyük 3. asma köprüsü olarak da tarihe geçti.

KANAL İSTANBUL

İstanbul Boğazı'ndan geçen yük gemisi ve tankerlerin yoğunluğunu azaltmak, kentte yeni cazibe alanı oluşturmak amacıyla Karadeniz ile Marmara arasında 45 kilometrelik bir kanal açılacak. Böylece Boğaz'daki tanker trafiği engellenecek ve projenin yapılacağı 450 milyon metrekarelik alanda yeni yaşam alanları oluşturulacak. İnşaat sektörü canlandırılıp, Türkiye ekonomisine büyük katma değer sağlanacak. Kanal İstanbul'un maliyeti 10-15 milyar dolar olarak belirlenirken, entegre projelerle rakamın 50 milyar doları bulması bekleniyor. İnşaat sürecinde de toplam 15 bin kişilik istihdam oluşturulacak.

KÖRFEZ GEÇİŞİ

İstanbul-İzmir arasında TEM, D-100 ve E-130 karayollarındaki trafiği de büyük ölçüde rahatlatacak olan otoyol çalışması tüm hızıyla sürüyor. İzmit Körfezi, dolaşılmadan 'körfez geçişi' ile denizden geçilecek. Körfez Projesi'nin tüm otoban bağlantıları tamamlandığında, 427 kilometrelik bir uzunluğa ulaşacak. Proje ile İstanbul-İzmir arası karayoluyla 8 saatten 3.5 saate inecek.

YÜKSEK HIZLI TREN

Türkiye çapında raylı ulaşım ağını 1930'ların teknolojisinden günümüzün imkanlarına kavuşturmak için başlatılan projede ilk etap Eskişehir-Ankara hattında açıldı. Ankara- İstanbul arası YHT ile 3.5 saate düştü. Bu hatta daha sonra İstanbul - Konya hattı da eklendi. Böylece İstanbul-Konya arası 4 saat 15 dakikaya indi. YHT ağının yaygınlaştırılması için çalışmalar sürüyor.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ

Türkiye'yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtaracak en büyük adımlardan biri nükleer santralle atılıyor. Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu'yu Rus firma inşa edecek ve 20 milyar dolar yatırım yapacak. Nükleer santralin yapılacağı limanın temel atma töreni geçtiğimiz günlerde yapıldı.

DENİZ ÜSTÜNE HAVAALANI

Karadeniz'in dağlık coğrafyasında havaalanı yapma zorluğu 51 yıllık özlemin ardından Ordu ile Giresun'un ortak kullanımı için deniz üzerine inşa edildi. 350 milyon TL'ye mal olan havaalanı Avrupa'nın ilk, dünyanın ise 3. deniz üstüne inşa edilen havaalanı olarak da tarihe geçti. İkincisi Rize'ye planlanıyor.

TANAP

Azerbaycan'daki Şah Deniz-2 sahasından çıkarılacak doğalgazı, 1.850 kilometrelik bir hat boyunca Türkiye'nin 20 ilinden geçirip Avrupa'ya ulaştıracak Trans Anadolu Sade Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) temeli iki ay önce Kars'ta atıldı. 10 milyar dolarlık proje hem Avrupa'nın enerji güvenliğini sağlayacak hem de Türk ekonomisine katkısı oldukça büyük olacak. Projenin maliyeti tüm aşamalar bittikten sora 45 milyar doları bulacak.

BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU

Yapımına 2008 yılında başlanan ve tamamlanmasının ardından Çin ile Londra'yı Marmaray aracılığıyla birbirine bağlayacak olan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı Projesi'nde son aşamaya gelindi. Hattın faaliyete geçmesiyle ilk etapta 1 milyon yolcu taşınması planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber