Işık: Hedifimiz yerli otomobil ve yerli uçak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: "Hedefimiz, marka olarak ilk yerli otomobili ve yerli savaş uçağını yapmak" dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2015 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Işık: Hedifimiz yerli otomobil ve yerli uçak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, marka olarak ilk yerli otomobili ve yerli savaş uçağını yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Işık, Adana'da Güzelyalı Mahallesi'ndeki bir çay ocağında vatandaşlarla sohbet etti.

Vatandaşların sorunlarını dinleyen Işık, Ar-Ge çalışmalarına destek verdiklerini ancak yeteri kadar desteklenecek proje bulamadıklarını kaydetti.

"Paramız var, destek vereceğimiz proje bulamıyoruz" diyen Işık, üniversite ve sanayinin bir araya gelip, daha fazla proje üretmesi gerektiğini vurguladı. Buna yönelik gayret gösterildiğine dikkati çeken Işık, şöyle devam etti:

"Ama ne yaparsak yerlisini yapma gayretindeyiz. Şimdi inşallah yerli otomobili yapacağız. Bu memlekette çok uzun seneler tüfeğimizi bile başkasının lisansı ile ürettik. Şimdi dünyanın en iyi tüfeklerinin bir tanesini TSK'ya teslim ediyoruz. Kendi topumuzu yapıyor hem de satıyoruz. Kendi füze sistemimizi, füzemizi kendimiz yapıyoruz. Örneğin Som füzesini tamamen TÜBİTAK geliştirdi. ABD F35 uçaklarına, ABD'nin dışında ilk defa Türkiye'nin silahı takılacak. Başka hiçbir ülkenin silahı yok. İnsansız hava aracımızı kendimiz yaptık. Kendi tankımızı yaptık, testleri devam ediyor. Kendi helikopterimiz şu anda TSK'da. Şu an kendi gemimizi yapıyoruz. İlk ikisi denizde yüzüyor, 3 ve 4. gemiler kızakta. Şimdi kendi çıkarma gemimizi ve uçak gemimizi yapıyoruz. Kıbrıs Harekatı'nda Türkiye'nin başına ne geldiğini o dönemi yaşayanlar iyi biliyor. ABD'nin nasıl ambargo koyduğunu, dost dediğimiz ülkelerin bize nasıl kısıtlamalar getirdiğini... Şimdi yapamadığımız işleri yerli imkanlarla yapıyoruz."

Işık, yerli uydular da yaptıklarını anımsatarak, "Şimdi metre altı çözünürlükte yer gözlem uydusuna başlıyoruz, bir de Türksat 6A'ya başladık. Hedefimiz, marka olarak ilk yerli otomobili ve yerli savaş uçağını yapmak" dedi.

Işık, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu, bunun için yenilenebilir enerjiye yönelinmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber