Toplu ulaşımı kullanmak özel araçtan yedi kat ucuz

İstanbul'da toplu ulaşımla günde 6 milyon yolculuk yapılıyor. Günde 3,5 milyon kişiyi taşıyan İETT'nin son araştırması, İstanbullulara araçlarını garajda bıraktıracak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 25 Mayıs 2015 08:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Toplu ulaşımı kullanmak özel araçtan yedi kat ucuz

İstanbul'da toplu ulaşım araçlarını kullananların sayısı son beş yılda iki kat arttı. Özellikle yeni metro hatlarının açılması, Marmaray ve metrobüs gibi projelerle birlikte İstanbul, özel araçtan ziyade toplu ulaşımı tercih ediyor.

ZAMAN VE PARA TASARRUFU

Toplu ulaşımı tercih etmede birinci neden; zaman tasarrufu ve maliyetin düşük olması. İETT'nin yaptığı hesaplamalara göre, birçok güzergahta toplu ulaşım maliyeti özel araçla kıyaslanamayacak kadar düşük.

Mesela Anadolu Yakası'ndaki Kartal'dan yola çıkan bir kişi, toplu taşıma araçlarıyla 9,20 liraya Avrupa Yakası'ndaki Atatürk Havalimanı'na gidip gelebiliyor. Aynı mesafeyi araçla kat eden bir başka kişi ise 63,67 lira harcıyor. Toplu taşıma araçları yerine özel araçla seyahat etmenin maliyet farkı 54,47 lira, zaman farkı ise 110 dakika olarak saptandı.

YOĞUN SAATTE 7 KAT HIZLI

Bu tabloya göre, toplu ulaşım özel araçla ulaşıma göre 6-7 kat daha ucuz. Toplu taşıma araçları, özel araca göre ortalama yüzde 40 oranında zamandan tasarruf ettiriyor. Gideceğiniz yere daha erken varabiliyorsunuz. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde ise toplu ulaşım 6 kat daha hızlı seyahat imkanı sunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber