Tacize karşı öğretmenler suç duyurusunda bulunacak

MEB rehber öğretmenler için Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi el kitabı hazırladı. Bakanlık öğrencisinin ihmal edildiğini veya fiziksel, cinsel, duygusal istismara maruz kaldığını gören öğretmenlerin suç duyurusunda bulunmasını istedi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 25 Mayıs 2015 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tacize karşı öğretmenler suç duyurusunda bulunacak

Selvi ÇELİK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi Projesi kapsamında rehber öğretmenler için el kitabı hazırladı. Öğretmenlerden cinsel, fiziksel istismara ve ihmale uğramış öğrencilerini belirlemeleri halinde "eyleme" geçmeleri istendi. Öğretmenlerin baronun çocuk hakları merkezlerine başvurabilecekleri ve hukuki destek isteyebilecekleri belirtildi.

AİLENİN İZNİNE GEREK YOK

Kitapta, sınıf, branş veya rehber öğretmeni, ihmal ve istismar vakalarında riskin aile ortamından kaynaklandığını belirlediğinde ailenin izni alınmaksızın okul idaresi gizlilik ilkeleri doğrultusunda yazılı olarak kolluk kuvvetlerine ya da Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacak. Eğer çocuğa yönelik risk aile dışından geliyorsa aileye bildirildikten sonra aynı işlem yapılacak.

ŞÜPHE YETECEK

İhmal veya istismar şüphesi bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmesi için yeterli olacak. Çocuk ihmal ve istismarı ifade etmese bile öğretmen bundan şüpheleniyorsa durumu okul idaresi, rehberlik ve psikolojik danışma servisine gizlilik ilkeleri doğrultusunda bildirecek ve yine kolluk kuvvetlerine veya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu yapılacak. Öğretmenlere "el kitabı" olarak hazırlanan kitapta, ihmal, fiziksel ve cinsel istismara uğrayan çocuklarda bunların fiziksel ve duygusal göstergelerinin neler olduğu da anlatıldı. İşte ayrıntılar

Duygusal istismar çocuğu geriletir

Fiziksel göstergeleri, çocukta konuşma bozuklukları, fiziksel gelişimde gecikmelerdir. Davranışsal bozulmalar, alışkanlıklarında bozulma yani emme, ısırma ve sallanma gibi davranışlar ortaya çıkar. Anti-sosyal, zarar veren davranış bozuklukları gösterir. Aşırı şikayeteden, pasif veya ısrarcı ve agresif davranışlar gösterir.

Cinsel istismarda çocuk içine kapanır

Cinsel istismarın fiziksel göstergeleri yürüme veya oturmada zorluk, kıyafetlerin altında kanlı, lekeli izler, yırtıkların olması, hamilelik ve zührevi hastalıklardır. Çocuğun davranışsal göstergeleri arasında beden eğitimi derslerinde yer almaya karşı isteksizlik, içine kapanma, hayal dünyasında kalma veya bebeksi davranışlar yer alır.

İHMAL EDİLEN ÇOCUKTA AİLE ARAŞTIRILMALI

Çocuk ihmalinin fiziksel göstergeleri arasında gıdasızlık, solgunluk, sürekli aç olma hali veya yiyecek bulunca aşırı hızlı tüketim, hijyenden yoksunluk olur. Veli ise ilgisizdir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber