Cezaevindeki mahkumlar hem üretiyor hem kazanıyor

Van'ın Gevaş ilçesindeki Açık Ceza İnfaz Kurumunda açılan takı tasarım, bakır işleme, terzilik ve hüsnü hat gibi kurslar hükümlülere hem maddi hem de manevi kazanım sağlıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2015 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cezaevindeki mahkumlar hem üretiyor hem kazanıyor

CEMAL AŞAN

Van'ın Gevaş ilçesindeki Açık Ceza İnfaz Kurumunda açılan meslek edindirme kursları sayesinde mahkumlar, cezaevinde bulundukları süre içinde hem maddi ve manevi kazanım elde ediyor, hem de tahliye olduktan sonra kendi işlerini kuruyor.

Gevaş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunun çalışmasıyla cezaevinde açılan takı tasarım, bakır işleme, yapay çiçek, terzilik ve hüsnü hat gibi 20 farklı alanda açılan kurslara katılan hükümlüler, bir yandan boş zamanlarını değerlendiriyor diğer yandan da birbirinden ilginç çalışmalar ortaya koyuyor.

Kurslar sayesinde meslek sahibi olan 80 hükümlü, ürünlerini Van Adliyesi'nde kurulan stantlarda satarak gelir elde ediyor.

Gevaş Cumhuriyet Savcısı Ersin Kuşku, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açık ceza infaz kurumlarının, hükümlülerin sosyal hayata kazandırılmasında önemli vazifeler üstlendiğini söyledi.

Yakın zamana kadar 102 kişi olan kurumun kapasitesinin ek binalarla 140'a ulaştığını belirten Kuşku, hükümlülerin cezaevinden ayrıldıktan sonra sosyal hayata daha iyi adapte olarak gelir getirecek meslek edinmelerini sağlamak amacıyla çalışma yürüttüklerini ifade etti.

"Bilinmeyen yetenekleri ortaya çıkıyor"

Kuşku, eğitimler sırasında bilinmeyen yetenekleri ortaya çıkan hükümlülerin, diğer arkadaşlarına eğitim verebilecek seviyeye ulaştığını kaydederek, kursların, hükümlülere meslek edindirme ve gelir sağlamada büyük faydası olduğunu vurguladı.

Cezaevinde açılan kurslarla ilgili bilgi veren Kuşku, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Meslek edindirme kapsamında farklı alanlarda 20'nin üzerinde kurs açıldı ve 80 hükümlü arkadaşımız bu kurslarda belgelerini aldı. Açıköğretime devam eden hükümlü arkadaşlar için de kurumumuzda kurslar açılmaktadır. Ahşap atölyemizde çok başarılı çalışmalar yürütülmektedir. Bunun haricinde hüsnü hat sanatı, yapay çiçek üretimi ve hükümlülerimizin isteklerine, ihtiyaçlarına göre kurslar açılmakta, özellikle yaz aylarında seralarımızda farklı sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. Hükümlüler, cezaevinde bu iş kollarıyla uğraşırken hem vakitlerini değerlendiriyor hem de severek bu faaliyetleri icra ediyor."

"Aile ortamı oluşturmaya çalışıyoruz"

Cezaevini düzenli şekilde ziyaret ederek yapılan çalışmaları yerinde görmeye çalıştığını ve her defasında kendini hayrete düşüren ürünler görmekten mutluluk duyduğunu dile getiren Kuşku, kursların, hükümlüleri hem manevi hem de maddi açıdan olumlu etkilediğine dikkati çekti.

Kuşku, hükümlülerin kurslar sayesinde stresten, cezaevinin sıkıntılı havasından kurtulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Kursların hükümlü arkadaşların sosyal hayata adapte edilmesi konusunda çok güzel geri dönüşümleri oluyor. Hükümlülerin rehabilite edilmeleri için futbol turnuvası, uçurtma şenliği, gezi programları gibi etkinlikler düzenliyoruz. Van Adliyesi'nde de yaptığımız eserleri sergilemeye başladık ve bunları vatandaşların beğenisine sunduk. Çok güzel geri dönüşümler, özel siparişler alıyoruz. Hükümlülerin el emeklerini bu şekilde değerlendirmeye gayret ediyoruz. Cezaevimizde bulunan hükümlüler uzun zamandır sevdiklerinden, eş, dost ve yakınlarından uzakta oldukları için mümkün olduğu ölçüde onların sıla hasetlerini gidererek aile ortamı oluşturmaya çalışıyoruz."

"Cezaevleri için nevresim üretiyoruz"

Gevaş Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Kağan Gençer ise kurumdaki eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinin kadrolu öğretmen ve eğitim fakültesi mezunu infaz memurları aracılığıyla her aşamada verildiğini kaydetti.

Açık ceza infaz kurumlarının, hükümlülerin sosyal yönden gelişimine ve meslek edinmesine öncelik verilen yerler olduğunu anımsatan Gençer, şu bilgileri aktardı:

"Kurumumuzdaki hizmetlerimiz, öncelikli olarak meslek edindirme ve takviye kurslarla devam ediyor. Cezaevimizde en önemli atölyelerden biri terzi atölyesidir. Terzilik mesleğini öğrenen 6 hükümlümüz var. Tahliye olduktan sonra kendi iş yerlerini kurarak ailelerini geçindirdiklerine tanıklık ettik. Açtığımız kurslarda hükümlüler meslek öğrenirken kurumun iş elbiselerini hazırlıyor. Ayrıca kurumda ürettiğimiz nevresim takımlarımız var. Buradan İstanbul'daki Maltepe ile Van'daki M ve F tipi Ceza İnfaz Kurumlarına gönderiyoruz. Genel müdürlüğümüz bu çalışmalara önem veriyor. Şu ana kadar 25 hükümlümüzün takı tasarım atölyesinde meslek edinmelerini sağladık ve bu arkadaşlarımızın yazlık tatil bölgelerinde takı işi yaptıklarını duyduk. Bunlar bizi çok sevindiriyor. Amacımız insan olduğu için insan merkezli çalışıyoruz. Bizim amacımız, buradaki hükümlülerin tahliye olduktan sonra tekrar suç işleyerek ceza infaz kurumlarına dönmemelerini sağlamaktır."

"Günümüzü en verimli şekilde değerlendiriyoruz"

Hükümlülerden Musa Sarı da 11 aydan bu yana cezaevinde bulunduğunu belirterek, "Burada el sanatları ve takı atölyesinde çalışıyoruz. Bakır ve ahşap işlemesi, boncuk kursundan faydalanabiliyoruz. Bu konuda yönetimimiz de çok yardımcı oluyor. Elimizden geldiği kadarıyla güzel ürünler ortaya çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.

Günlerinin verimli geçmesi için çaba gösterdiklerini ifade eden Sarı, "Burada edindiğim bilgilerle tahliye olduktan sonra da atölye kurarak mesleğimi sürdürmeyi amaçlıyorum. Bize büyük destek veren savcımıza ve yönetimimize teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

Sarı, yaptıkları ürünleri satarak hem verimli vakit geçirdiklerini hem de kazanç sağladıklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber