Yumurtayla tereyağı 45 yıl sonra aklandı, şeker kara listede

Yıllardır korkulan yüksek kolesterollü besinler sağlığa tehdit olmadıkları ortaya çıktı. Artık en büyük tehdit unsuru şeker

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Mayıs 2015 08:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yumurtayla tereyağı 45 yıl sonra aklandı, şeker kara listede

ABD Tarım Bakanlığı (USDA) panelinin araştırmaları sonucu, kolesterol içeren ürünler, dikkat edilmesi gerekilen besinler listesinden çıkarıldı. 1970'li yıllardan beri insan sağlığının en büyük tehditlerinden biri olarak algılanan yüksek kolesterollü besinlerin zararlı olmadıklarının ortaya çıkması büyük şaşkınlık yarattı. Damar sertleşmesi, kalp hastalıkları ve kalp krizlerinin bir numaralı şüphelisi olan yumurta, tereyağı, jambon, kabuklu deniz ürünleri gibi besinler son araştırmalar sonucunda 'aklandı'. Geleneksel olarak her yıl USDA tarafından ABD'liler için yayımlanan 'Diyet Kılavuzu'nda bu yıl ilk defa yüksek kolesterollü besinler bir sağlık tehdidi olmaktan çıkarıldı.

Artık tehdit şeker

Uzmanlar artık kandaki yüksek kolesterolle besinlerdeki kolesterolün bir bağlantısı bulunmadığını belirtiyor. Konuyla ilgili olarak konuşan ABD'li kardiyolog Dr Steven Nissen, "Bu doğru bir karar. Yıllardır yanlış tavsiye veriyorduk" şeklinde öz eleştiride bulundu. Son bilgiler ışığında 40 yıldır zararlı olarak görülen yüksek kolesterrollü ve doymamaış yağ içeren besinler listeden çıkarılacak. Kılavuzda, bunun yerine ise artık bir numaralı sağlık tehdidi olarak görülen şeker alıyor.

'Makul miktarı kalbe iyi gelir'

"Büyük Kolesterol Yalanları" adlı bir Kitap yazan Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta: "'Tereyağı ve yumurtadaki kolesterol kalp hastalığı yapıyor' söylemleri tamamen yalandır. Şimdiye kadar bunlar saklanıyordu. Bu endüstrinin light ürünleri satmak için söylediği bir yalandır. Yumurta ve tereyağı kalp hastası yapmaz tam tersi makul miktarda yenirse kalbe iyi gelir. nsanların istediği kadar yağ ve yumurta tüketmesinde herhangi bir sorun yok. İnsanlar kuyruk yağı yesin, tereyağı yesin, kelle paça yesin, işkembe yesin bunlar yararlıdır. Bitkisel yağlar, margarinler tamamen zararlı bunlarda trans yağ var."

BURAK DURSUN İstanbul

'Kolestrol korkusu diyebeti artırdı'

Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Türker Baran: "ABD Diyet Komitesi toplumun beslenmesine yön veren çok önemli bir kuruluştur. Komite 1960 yılında yayınladığı listede kolesterol yüksekliğini engellemek için tüketilen tereyağı, yumurta ve benzeri yiyeceklerin kolesterol yüksekliğinin 300 miligramı geçmemesi gerektiğini tavsiye etti. Ancak aradan geçen 40-50 yıllık tecrübe ve araştırmalar aslında kolesterolün yiyeceklere ve içeceklere bağlı gelişmediğini, kolesterolü vücudumuzun ürettiği belirlendi. Komite kolesterolün vücudun kendisine bağlı geliştiğini belirledikten sonra tereyağı ve yumurtaya karşı getirdikleri kısıtlamayı kaldırdı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber