Ekonomik güven endeksindeki artıyor

Ekonomik güven endeksindeki, Mart ayındaki sert düşüşün ardından, Nisan'da başlayan toparlanma, perakendedeki canlanmanın etkisiyle Mayıs'ta da sürdü.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 27 Mayıs 2015 11:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Ekonomik güven endeksindeki artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, ekonomik güven endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1.5 artarak 80.97 değerinden 82.16 değerine yükseldi.

TÜİK verilerine göre, ekonomik güven endeksindeki artış; reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Ekonomik güven endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 15.4 azalarak 88.50 değerinden 74.85 değerine düşmüş, Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3.6 artarak 79.66 değerine yükselmişti.

Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

Ekonomik güven endeksi, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait normalleştirilmiş alt endekslerin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor.

TÜİK verilerine göre, reel kesim güven endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1.2 artışla 103.90 değerine yükselirken, hizmet sektörü güven endeksindeki artış yüzde 0.1 düzeyinde kaldı.

Aynı dönemde perakende ticaret sektörü güven endeksi ise, bir önceki aya göre yüzde 1.4 artışla Mayıs ayında 103.26 değerine, inşaat sektörü güven endeksi de yüzde 2.9 artışla 83.40 değerine çıktı.

Buna karşılık, tüketici güven endeksi yüzde 1.6 azalarak 65.35 değerinden 64.29 değerine düştü.

Ekonomik güven endeksini oluşturan endekslerden tüketici güven endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından, imalat sanayi güven endeksi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri ise TÜİK tarafından hesaplanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber