Askeri yargı tarihe gömülüyor

Askeri kaynaklardan gelen bilgilere göre Paralel ihanet örgütünün askeri yargıdaki etkinliği Askeri Yargıtay'la sınırlı değil; AYİM'de başkanlık dahil hemen bütün üyelikleri çeşitli kumpaslar ve şantajlarla ele geçirmiş durumda.

Haber Giriş : 27 Mayıs 2015 11:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Askeri yargı tarihe gömülüyor

İhanet örgütü FETÖ'nün etkisinin ve kumpaslarının giderek arttığı askeri yargı sistemine vurulacak neşter hazır. AB Uyum Kriterleri açısından da gerekli olan bu düzenleme için AK Parti hükümetinin hazırlıkları bü-yük oranda tamamlandı., Plana göre, askeri disiplin mahkemeleri dışındaki tüm askeri yargı birimleri lağvedilerek, yaptıkları işler sivil yargı organlarına aktarılacak.

AK Partinin 7 Haziran Seçim Bildirgesinde; "Anayasal değişikliklere bağlı olarak yüksek yargıda içtihat düzeyinde dağınıklığı gidereceğiz. Bu çerçevede, disiplin mahkemeleri dışında askeri yargıya son vereceğiz" ifadeleriyle geçen taahhüde bağlı olarak, genel seçimlerin hemen ardından bu konu ele alınacak Böy- lece dünyadaki hemen hiçbir medeni ve demokratik ülkede bulunmayan yargıdaki çift başlılık ortadan kaldırılacak

Askeri yargıda paralel hakimiyet

Hükümetin AB Uyum Kriterleri gereğinin yanı sıra, askeri yargıyı lağvetme niyetinin asıl nedeni, FETÖ terör örgütünün buralara büyük oranda sızmış olması. Askeri kaynaklardan gelen bilgilere göre paralel ihanet şebekesinin kontrolündeki askeri yargı mensupları AYİM, Askeri Yargıtay, Genelkurmay ve kuvvet komutanlıklarının adli müşavirlikleri ile askeri adli mahkemeleri büyük oranda deııetünine geçirdi. İhanet şebekesi FETÖ'nün kurguladığı Ergenekon ve Balyoz kumpaslarına karşı 17- 25 Aralıktan sonra başlatılan soruşturmalarda gizli tanık olan Askeri Yargıtay Üyesi Y. Anın savcılığa verdiği ifadeler ürkütücü gerçeği ortaya koymuştu. Gizli tanık Y. A. ifadelerinde, Askeri Yargıtay 2. Dairesinde neredeyse tamamı olmak üzere bütün dairelerde paralel bağlantılı üyelerin etküı olduğunu anlatmış, bunun üzerine FETÖ nün hakimiyetindeki askeri yargı birimlerince yargılanıp meslekten istifa etme cezasına çarptırılmıştı.

Paralel ihanet örgütünün askeri yargıdaki etkinliği Askeri Yargıtay'la sınırlı değil; AYİM'de de başkanlık dahil hemen bütün üyelikleri çeşitli kumpaslar ve şantajlarla ele geçirmiş durumda. AYİM, dünyada hemen bir ülkede örneği bulunmayan bir yargı kurumu. Kuvvet komutanlıklarının adli müşavirliklerinin yanı sıra özellikle Genelkurmay Adli Müşavirliği FETÖ terör örgütünün kontrolünde.

Kangren oldu, kesilecek

Öteden beri basında ve ka-muoyunda var olan, 'TSK hassas bir kurumdur, çok fazla irdelemeyelim' anla-yışının arkasına sığman paralel örgüt, yalnızca yargı birimlerinde değil, bütün komutanlıkların istihbarat ve personel başta olmak üzere hemen her köşesine etkin biçimde sızmış durumda. Hükümet şimdi, tıpkı polis teşkilatında olduğu gibi, kangren olan organı ameliyatla alma şeklindeki son seçeneği uygulama aşamasına geldi. Askeri yargı kurumlan anayasayla düzenlenmiş yüksek yargı kurumlan konumunda bulunduğundan, kaldırılması için de anayasa değişikliği gerekiyor. Anayasanın 145. Maddesi askeri yargı konusunu düzenliyor; bu çerçevede kurulan Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi(AYİM), askeri konularla ilgili yüksek mahkeme olarak görev yapmasının yanı sıra sivil yüksek yargı organlarına da üye gönderiyor.

Anayasa değişikliği gerekiyor

Yüksek askeri yargının lağvedilmesi için hazırlıklar 17-25 Aralıktan bir süre sonra 2014 yılı içinde başlatıldı. Yargıtay'ın daire sayısı sekiz artırılarak 46'ya yükseltildi. Danıştay'da da yeni daireler kuruldu. Böylelikle askeri yargının lağvıyla ortaya çıkacak askeri yargı işleri için dairelerin üzerinde aşırı yük olmayacak. Adalet Bakanlığı'nın koordi-nasyonunda hazırlanan plana göre, öncelikle 7 Haziran seçimlerinin hemen ardından Askeri Yargıtay ve AYİM'in kaldırılması için anayasa değişikliğine gidilecek. Zira bu iki askeri mahkeme. Varlığı anayasayla düzen-lenmiş yüksek mahkeme konumunda bulunuyor. İki askeri mahkemenin kaldırılması için genel bir anayasa değişikliği gerek-miyor; ilgili madde olan 1.45'in değiştirilmesi yeterli. Bununla beraber, yeni anayasada askeri yargı özelliğinde yapılanmaya hiçbir şekilde yer verilmeyecek.

Düzenlemeye göre asker kişilerin suçlarına, o suç konusuyla ilgilenen Yargıtay dairesi bakacak. As- keriyede bin 477 Sayılı Disiplin Mahkemelerinin Kuruluşuna İlişkin Kanuna tabi olarak çalışan disiplin mahkemeleri var- lığını sürdürecek. Bu mahkemeler nöbete geç kalma, nöbette uyuma, kılık-kıyafet kurallarına uymama, emre itaatsizlik gibi basit disiplin suçlarına bakmaya devam edecek. Askeri yüksek yargı bünyesinde halen 380'in üzerinde askeri hakim ve savcı bulunuyor. Değişikliğin ardından bu hakim ve savcıların disiplin mahkemelerine kaydırılması bekleniyor, f Paralel örgütün direniş toplantıları

Yeni Söz Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber