Çobanı vuran polise 'meşru savunma'dan beraat

ERZURUM'da otomobili ile çarpıp telef ettiği inek yüzünden linç edilmek istenen sürücü E.A.'yı kurtarmaya çalışırken, çoban Furkan Çavuş'u tabancayla vurarak öldüren, ağabeyini de yaralayan trafik polisi İ.B.'ye, tutuksuz yargılandığı mahkemede 'meşru savunma' gerekçesiyle ceza verilmedi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 27 Mayıs 2015 12:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çobanı vuran polise 'meşru savunma'dan beraat

Olay, geçen yıl 16 Temmuz günü Erzurum- Pasinler karayolu üzerindeki Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü önünde meydana geldi. E-80 karayolunda E.A.'nın yönetimindeki otomobil, yola çıkan sürüdeki bir büyükbaş hayvana çarptı. Çarpmanın ardından ineğin telef olması üzerine tepki gösteren 16 yaşındaki çoban Furkan Çavuş sürücüye saldırdı. Furkan Çavuş ile ağabeyi İbrahim Çavuş'un sürücü E.A.ya saldırdığını gören trafik polisi İ.B. ise olayı yatıştırmak istedi.

Ekip arabasına sığınan sürücü E.A., Çavuş kardeşler tarafından polis otomobilinde bıçaklandı. Çıkan arbedeyi durdurmak isteyen polis memuru İ.B., Furkan ve İbrahim Çavuş'u bacağından vurdu. Furkan Çavuş hastanede hayatını kaybederken, polis memuru İ.B. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Polis memuru 1 hafta sonra bir üst mahkemeye yapılan itiraz üzerine tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Polis memuru hakkında 'kastın aşılması suretiyle adam öldürme' suçundan 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Meşru savunma nedeniyle İ.B. hakkında Cumhuriyet Savcısı ceza istemedi. Savcı, şayet verilecek olursa da 6 yıl 8 aydan, 13 yıl 4 aya kadar ceza verilmesi gerektiğini bildirdi.

1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 7 Mayıs günü yapılan duruşmada Cumhuriyet Savcısı Sacit Savaşçı, mahkemeye sunduğu mütalaada, sanığın gerçekleştirdiği atış sayısı, müştekinin kaza yapan taşıt sürücüsüne ve polis arabasına yönelik eylemleri, olayda kullanılan bıçak ve sopaların bulunmasına dikkat çekti. Savcı Savaşçı, "Olay yerinin kalabalık olması, sanığı mesleğinden kaynaklanan yükümlülüklerinin bulunduğu hususları göz önüne alındığında sanığın eyleminin Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun 16'ncı maddesinde düzenlenen zor kullanma ve silah kullanma yetkisi, TCK'nın 25'nci maddesinde düzenlenen meşru müdafaa ve zorunluluk hali kapsamında kaldığının değerlendirildiği, ancak meşru müdafaa sınırının da aşıldığı, 27/2 maddedeki düzenleme de göz önüne alınarak eylemin olaya meydana getirdiği heyecan, korku ve telaştan ileri geldiği nazara alınarak sanık hakkında ceza tertibine yer olmadığı kamu adına talep ve mütalaa olunur" dedi.

Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen karar duruşmasında mahkeme heyeti, polis memuru İ.B. hakkında İbrahim Çavuş'u yaralama suçundan meşru savunma nedeniyle beraat kararı, kardeşi Furkan Çavuş için ise 'meşru savunma sınırını aştığı' gerekçesiyle de ceza verilmesine yer olmadığı kararı verdi.

Hümeyra PARDELİ/ERZURUM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber