Sık idrara çıkmak diyalize götürebilir

Gün içinde 15-16 defa idrara çıkan hastalar, geceleri de sık sık tuvalet için uyanırlar.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 28 Mayıs 2015 10:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Sık idrara çıkmak diyalize götürebilir

ZİYNETİ KOCABIYIK

Uzmanlar "Aşırı Aktif Mesane" olarak adlandırılan sık idrara çıkma probleminin böbrek yetmezliğine sebep olabileceği konusunda uyarıyorlar. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Şimşir, yaklaşık her 6 kişiden birinin problemi olan aşırı aktif mesanenin en önemli belirtisinin geceleri sık idrara kalkmak olduğunu belirterek, ileri yaşlarda artmakla birlikte bu problemin her yaşta görülebileceğine dikkat çekti.

GECE İDRARA UYANMAK NORMAL DEĞİL

Geceleri tuvalet için uyanmanın normal olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Şimşir, "Gece idrara kalkma, alışkanlıklar gereği özellikle gün içerisinde ve akşam tüketilen aşırı sıvıya bağlı tamamen masum bir belirti olabilirken pek çok önemli hastalığın göstergesi de olabilir. Bu hastalıklardan belli başlıları kalp yetmezliği, toplardamarların yetersiz çalışması ve yetmezliği, tansiyon ve kalp hastalıkları için kullanılan idrar söktürücü ilaçlar, albümin düşüklüğü ve şeker hastalığı olabilir" dedi.

Gece ve gündüz sık idrara çıkmanın uzun dönemde böbrek yetmezliğine yol açabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Şimşir, "Mesanedeki yüksek basınç bir süre sonra üreter ve böbrekleri etkileyerek bu bölgede genişlemelere ve böbrek hasarlanmalarına sebep olabilir. Öyle ki tedavisi mümkün olan bu hastalık yüzünden hastalar böbreklerini kaybedip diyalize bağımlı hale dahi gelebilirler " diye konuştu.

FELÇLİ HASTALARA DİKKAT

Nörolojik hastalıkların aşırı aktif mesaneye bağlı böbrek kaybı için en önemli risk faktörü olduğunu bildiren Doç. Dr. Adnan Şimşir, felç, bunama, Alzheimer, Parkinson, Multipl Skleroz (MS), ALS ve omurilik yaralanması geçirmiş hastaların risk grubunda olduğunu söyledi. Doç. Dr. Şimşir, "İdrara çıkma eylemi, merkezi sinir sisteminin kontrolü altındadır. Buralardaki en küçük hasarlanma neticesinde idrarla ilgili problemlerin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bu hastaların diyalize kadar giden böbrek problemi yaşamamaları için en az 6 ayda bir ürolojik muayeneden geçirilmeleri gereklidir" dedi. Doç. Dr. Şimşir, aşırı aktif mesane hastalarının idrar problemi yaşamamak için su ve benzeri sıvıları tüketmekten kaçındıklarını da hatırlatarak, bu durumun da böbreğin fonksiyonunun bozulmasına yol açtığını bildirdi. Doç. Dr. Şimşir aşırı aktif mesane hastalarının sık sık böğür ağrısı şikayetinde bulunmaları durumunda mutlaka bir böbrek muayenesinden geçmeleri gerektiğinde dikkat çekti.

Aşırı aktif mesaneye botoks tedavisi

Adnan Şimşir, aşırı aktif mesanenin tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri, çeşitli egzersizler ve çoğunluğu ağızdan kullanılan ilaç tedavileri gibi yöntemler uygulanmaktadır. Ancak böbrek hasarı başlamış veya potansiyel olarak risk altındaki aşırı aktif mesane hastalarında Botilinum Toksin A uygulaması en uygun tedavi seçeneğidir. Mesanenin kas tabakası içerisine kısa süren bir işlemle verilen bu ilaç, hastalardaki idrar kaçırma neticesinde gelişen sosyal dışlanmayı önlediği gibi, pek çok aşırı aktif mesane hastasında gelişmesi muhtemel olan böbrek hasarını engellemekte ve hastaları diyalize bağımlı olma gerekliliğinden korumaktadır" diye konuştu. Doç. Dr. Şimşir, "Aşağıdaki soruların en az birine "evet" cevabını veriyorsanız aşırı aktif mesane hastalığı için bir üroloji uzmanına başvurmak gerekir" dedi.

-Aniden sıkışarak tuvalete gidiyor musunuz?

-Gittiğiniz her yerde tuvalet arıyor musunuz?

-Geceleri tuvalete gitmek için uyanıyor musunuz?

-Zamanında yetişemeyip idrar kaçırıyor musunuz?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber