5 kişiden 1'i para için yolsuzluğa razı!

'Etik ve Yolsuzluk Algı' araştırması, çalışanların % 18'i gibi küçümsenmeyecek bir oranının, maaş iyiyse yolsuzlukla anılan şirkette çalışmaya hazır olduğunu gösterdi.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 28 Mayıs 2015 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
5 kişiden 1'i para için yolsuzluğa razı!

"Para için daha önce yolsuzlukla anılmış bir şirkette çalışmayı tercih eder misiniz?" Bu soru, iş dünyası nezdinde etik, itibar ve yolsuzluk kavramlarının nasıl algılandığını ölçmeyi amaçlayan 'Etik ve Yolsuzluk Algı' araştırması kapsamında soruldu. Araştırma şirketi BAREM tarafından Etik ve İtibar Derneği (TEİD) üyeleri arasında yapılan araştırmaya, yüzde 57'si çalışan, yüzde 31'i orta ve üst düzey yönetici katıldı.

Çalışanların yüzde 82'si daha önce yolsuzlukla anılmış bir şirkette çalışmayı asla tercih etmediğini söyledi. Yüzde 18'i ise daha önce yolsuzlukla anılmış bir şirkette çalışmayı maaşı iyi olması durumunda tercih edebileceğini belirtti. Orta ve üst düzey yöneticilerin yüzde 55'i geçmişte rakiplerin yaptığı etik dışı davranış veya yolsuzluklardan dolayı zarar gördüğünü söylerken, bu oran çalışanlarda yüzde 32'de kaldı. Etik dışı davranışla karşılaşıldığı zaman çalışanların yüzde 35'i yargı organlarına ihbar edeceğini bildirdi. 'Rakip şirketin ilgili birimlerine şikayet ederim' diyenler yüzde 24. Yüzde 6'lık bölüm 'Sosyal medyada paylaşırım' diyor. Yüzde 29'luk bir bölüm ne yapacağını bilmediğini söyledi.

Görürsem ihbar ederim

Araştırmada "Şirketinizde etik dışı davranış sergileyen bir çalışan görürseniz ilgili mecralara ihbar eder misiniz?" sorusuna çalışanların yüzde 93'ü "Evet, ihbar ederim", yüzde 7.2'si "Hayır, ihbar etmem" yanıtını verdi. İhbar etmeyenlerin yüzde 44.4'ü sonuç vermeyeceğine, yüzde 6'lık dilim, sektörde yolsuzluğun yaygın olduğuna, herkesin öyle iş yaptığına inanıyor.

İş yavaşlatmayı etik bulmuyor

Etik dışı davranışların başında şirket imkanlarını kişisel amaçla kullanmak geliyor. Bunu, iş yerinde yapılan uygulamalarda yakın arkadaş veya aile fertleri için kuralları esnetmek izliyor. Önemli bir işi hızlandırmak veya yaptırtmak için rüşvet ancak üçüncü sırada kendine yer buldu. Çalışanlar, ticari kazanç sağlamak adına ihaleye çeşitli yollarla müdahale etmeyi de etik dışı buluyor. Bir başka rahatsızlık kaynağı ise, kasıtlı olarak iş yavaşlatmak.

Lojistik ve gümrük başı çekiyor

Özel sektöre göre yolsuzluğun en yaygın olduğu düşünülen sektörlerin başında yüzde 22 oranıyla lojistik ve gümrük geliyor. Bu sektörleri yüzde 19 ile inşaat, yüzde 15 ile medya ve iletişim, yüzde 9 ile ilaç izliyor. Yolsuzluğun en az yaygın olduğu düşünülen sektörlerde ise ilk sırada yüzde 13 oranıyla bilgi teknolojileri ve sivil havacılık yer alıyor. Savunma sanayi yüzde 12, danışmanlık, bankacılık ve finans yüzde 8'de. Üst düzey yöneticilerin yüzde 16'sı bankacılık ve finans sektörünü yolsuzluğun en yaygın olduğu alanlar olarak belirtiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 35'i özel sektörde yolsuzluğun yaygın olduğunu düşünüyor. Araştırma sonuçlarına göre en çok karşılaşılan etik dışı davranışların başında şirket imkanlarını kişisel amaçlı kullanmak geliyor. Bu davranış çalışanlarda yüzde 66, orta ve üst düzey yöneticilerde yüzde 45 oranında seyrediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber