KPSS'de, ses kayıtları kendiliğinden! silinmiş

Paralel Yapı'nın telekulak üssü gibi kullandığı TİB'deki imkanlarıyla kendi üyelerini akladığı ortaya çıktı. KPSS soruşturması kapsamında dinlenen şüphelilerin kurumdaki verileri silindi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Mayıs 2015 15:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
KPSS'de, ses kayıtları kendiliğinden! silinmiş

Ankara Başsavcılığı tarafından yürütülen KPSS sınavında soruların sızdırılmasına ilişkin soruşturmada paralel yapının bir marifeti daha ortaya çıktı. Isparta Yalvaç Başsavcılığı, 2010 yılında skandalın ortaya çıkmasının ardından resen harekete geçerek, "örgüt ve dolandırıcılık" suçundan soruşturma başlattı. Bu kapsamda savcılık, soruların kendisine önceden gönderildiği tespit edilen Baki Saçı ile arkadaşı Süleyman İ.'ye ait telefonların 3 ay süreyle dinlenilmesi için mahkemeden karar aldı.

Dinlemelerin sonra ermesinin ardından savcılık, jandarmadan kayıtların imhasını istedi. TİB'in sistemi üzerinden Saçı ile arkadaşına ait ses ve data bilgilerini silmek isteyen jandarma görevlileri, kayıtların kendiliğinden silindiğini (!) tespit ederek, durumu tutanak altına aldı.

Söz konusu tutanağı fark eden savcı Yücel Erkman ise, daha önce usulsüz dinlemelerle defalarca gündeme gelen ve üst düzey yöneticilerine de dava açılan TİB'deki paralel yapının, KPSS dosyasındaki başka ses kayıtlarını silip silmediğini araştırmaya başladı.

Soruların cemaate gittiği belirlendi
10-11 Temmuz 2010 tarihinde yapılan KPSS'de soruların çalındığı iddialarının basına yansıması üzerine Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kurulan örgüte üye olmak, örgüte bilerek isteyerek yardım etmek, haksız çıkar sağlamak ve açıklanması yasaklanan gizli bilgileri açıklamak, nitelikli dolandırıcılık, bilişim sistemine girme, var olan verileri başka yerlere gönderme" suçlamasından 31 Ağustos 2010 tarihinde soruşturma başlattı.

Soruşturmaya bakan Başsavcı Ayhan Gökalp, mahkeme kararıyla şüpheli adaylardan bir kısmını dinlemeye aldı. Dinlemelere takılan bazı adaylara soruların önceden gönderildiği tespit edildi. Yapılan araştırmalar sonucu, soruların cemaate yakın isimlere sızdırıldığı belirlendi.

Kayıtlar kendiliğinden silinmiş
Savcılığın dinlemeye aldığı isimler arasında, Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği eski çalışanı Berat Koşucu'nun, sınav sorularını önceden e-mail yolu ile kendisine gönderdiği ortaya çıkan ve sonradan itiraflarıyla gündeme gelen Yalvaçlı öğretmen Baki Saçı ile arkadaşı Süleyman İ. de vardı. Mahkeme kararıyla her iki ismin telefonları da 4 Eylül-4 Aralık 2010 tarihleri arasında dinlemeye alındı.

Başsavcı Gökalp, mahkeme kararı gereği dinlemelerin süresi sona erince, söz konusu kayıtların birer örneğini alındıktan sonra şüphelilere ait ses ve data bilgilerinin TİB sistemi üzerinden silinmesi için Jandarmaya talimat verdi. Talimat üzerine TİB sistemine giren Jandarma ekipleri ise, kayıtların kendiliğinden silindiğini belirledi.

Emre Emre/karar.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber