Işık: Türkiye şu anda 3,8G seviyesinde bulunuyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: "Türkiye, 3,8G'den bir sıçrama yapacaksa eğer, bunun 4G olması yerine 4,5 olması en makulü"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2015 16:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Işık: Türkiye şu anda 3,8G seviyesinde bulunuyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin mobil iletişimde reel olarak 3,8G seviyesinde bulunduğunu belirterek, "Türkiye, 3,8G'den bir sıçrama yapacaksa eğer, bunun 4G olması yerine 4,5 olması en makulü" dedi.

Işık, 4,5G'ye geçerken de Türkiye'nin önceliğinin bu teknolojiyi yerli olarak geliştirmek olması gerektiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Işık, CNBC-e'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin, bu yılın ilk çeyreğinde ne kadar büyüyeceğine ilişkin beklentisinin sorulması üzerine Işık, şu anda dünyanın birçok ülkesinin büyümeyle ilgili sorun yaşadığını söyledi.

Sanayi üretimiyle büyüme arasında doğru orantılı bir ilişki olduğunun altını çizen Işık, "Ocakta sanayi üretiminde bir düşüş yaşadık. Sonra şubat ve martta, özellikle martta beklentilerimizi de aşan bir yükselme yaşadık. Dolayısıyla bu ilk çeyrekteki büyüme bizi tatmin eden bir rakam gelmeyecek ama çok da felaket, mahvolduk gibi bir rakam da gelmeyecek. Benim kanaatim 1,5-2 aralığında bir büyüme rakamı ile karşılaşırız" diye konuştu.

Bakan Işık, otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemlerinin ekonomiye etkisine ilişkin soru üzerine de aylık bazda bakıldığında olumsuz bir etkinin olduğunu ancak bunun yıllık bazda telafi edilebileceğini ifade etti.

İşçi ve işverenlerin, sorunları diyalog içinde çözmelerinin Türkiye için çok daha hayırlı olacağını dile getiren Işık, "Burada önemli olan üretimin tekrar başlamış olması. Bir iki fabrikada şu anda üretim başlamadı ama onlarda da inşallah en kısa sürede üretim başlar. Biz mutlaka çalışan insanlarımızın hakkını alması taraftarıyız, bunu savunuyoruz ama bunu yaparken de üretim durmadan, Türkiye'ye güven azalmadan bu sürecin devam etmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Önümüzdeki süreçte 4,5G'ye odaklanacağız"

Ertelenen 4G ihalesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Işık, dünyanın birçok ülkesinde 4G-5G tartışmasının olduğunu söyledi. Türkiye'nin reel olarak bulunduğu seviyenin 3,8G olduğunu aktaran Işık, şunları kaydetti:

"3,8G ile 4G arasında aslında fazla bir fark yok fakat Türkiye, 3,8G'den bir sıçrama yapacaksa eğer, bunun 4G olması yerine 4,5 olması en makulü şu anda. Ulaştırma Bakanlığımız da bunu benimsedi. 4,5G'ye geçerken de Türkiye'nin önceliği bu teknolojiyi yerli olarak geliştirmek olmalı. Türkiye 4,5G teknolojisine odaklanır bütün imkanlarını seferber eder ve bu teknolojide belirli bir konuma gelirse, sadece teknolojiyi kullanan değil teknolojiyi üreten ve ihraç eden konuma gelir. Sayın Cumhurbaşkanımızın vurgusu da özellikle bu anlamdaydı. Yani önümüzdeki süreçte 4,5G'ye odaklanacağız. 5G daha ileri bir aşama, daha standartları oluşmadı.

Benim önceliğim teknolojinin yerli üretilmesi. Burada alınan karar son derece doğru. Bu konuda bir seferberlik yapıp, Türkiye'yi 4,5G'ye geçirmek. Yani LTE Advanced noktasına geçirmek. Bu 5 olmayacak zaten. Dünyada 5 uygulamada değil. 5'in hangi standartlarda olacağını daha net olarak da bilmiyoruz. Şu anda dünyada var olan 4,5G teknolojisi, yani LTE Advanced teknolojisi. Türkiye bu teknolojiyi yakalayabilir, bunu yerli üretimle de başarabilir. Bu noktada Türkiye'nin hazırlıkları da var."

- "Arzumuz, 4,5G teknolojini yerli olarak üretmek"

Türkiye'nin 4,5G için altyapısını hızla yenileyebileceğine dikkati çeken Işık, "Bir hesap yaptırdım. Türkiye'nin yeraltındaki bakır kabloları çıkarıp hurdaya satsak, fiberoptik kabloyla Türkiye'yi donatabiliyoruz, yani çok fazla bir maliyeti yok. Çıkarmamak için de hiçbir sebep yok. Hem altyapımızı hızlı bir şekilde 4,5G'ye göre yeniden oluşturmuş oluruz hem de yerli teknolojiyle 4,5G'yi geliştirmiş oluruz. Arzumuz şu; bir iş birliği, güç birliği anlayışı ile bu 4,5G teknolojisini Türkiye'de yerli olarak üretmek. Bunu yapar mıyız? Yaparız" dedi.

Bakan Işık, "yüzde 100 yerliliğin" dünyada hiçbir yerde bulunmadığını ancak önemli noktanın, kritik teknolojilerin Türkiye'de yerli olarak üretilebilmesi olduğunu bildirdi.

- "Yerli otomobilde birinci fazı bitirmek üzereyiz"

Yerli otomobil çalışmalarını da anlatan Işık, söz konusu alanda önemli bir çalışmanın son aşamasında olduklarını bildirdi. Bir aksilik olmazsa, birinci fazı bitirmek üzere olduklarını açıklayan Işık, "Türkiye mutlaka yerli bir marka çıkarma zorunda. Çıkarmadığı durumda tedarikçi konumdan, stratejik konuma yükselemiyor" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, özellikle menzili artırılmış elektrikli otomobil alanına yoğunlaştıklarını belirterek, Türkiye şartlarında en fizible aracın bu olduğunu söyledi. Bu arada, içten yanmalı motoru da ihmal etmeyeceklerini anlatan Işık, isteyenler için sadece elektrikli araç da olacağını kaydetti.

- "Yerli üretimi artırmak hükümetimizin temel önceliği"

Bazı ürünlerin ithalatına getirilen sınırlamalara ilişkin soru üzerine de Işık, Çin ve Hindistan'da büyüme rakamlarının düştüğünü ve bu ülkelerde atıl kapasitenin oluştuğunu söyledi. Böyle olunca da damping uygulamalarının arttığını anlatan Işık, şöyle devam etti:

"Özellikle bazı alanlarda fiyatları çok kırıyorlar ve yerli üreticinin rekabet şansı kalmıyor. Sadece Türkiye değil, Amerika'da da Avrupa'da da bu koruma duvarları yürürlüğe giriyor. Biz Ekonomi Bakanımızla konuşurken sadece şuna özellikle dikkat edilmesini istiyoruz; Türkiye'nin ihtiyacı olduğu alanda tarifeyi yükseltirseniz ve iç piyasadaki fiyat yükselirse, o zaman bu bizim aleyhimize döner. Ona dikkat edin ama onun dışında yerli üretimi artırmak zaten hükümetimizin temel önceliği. Yerli üreticiyi özellikle Uzak Doğu menşeli mallara karşı korumak bizim zaten temel önceliğimiz ama bunu yaparken tüketiciye bir yük getirmeyelim, Türkiye'nin rekabet gücünü azaltmayalım ve dünyaya karşı verdiğimiz sözleri yerine getirmeyen bir ülke konumuna düşmeyelim."

- "(Yerli uçak) Ar-Ge merkezi Türkiye'de kurulacak"

Yerli uçak haberleriyle ilgili de Bakan Işık, 2021'de TJ68 adlı bölgesel uçağın üretileceğini söyledi. İlk yerli bölgesel jetin Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Işık, "Dün Trabzon'da idim. Trabzon Havalimanından Erzurum'a uçmak gerekiyor, Trabzon'dan Ankara'ya veya İstanbul'a sonra Erzurum'a gitmek ciddi bir zaman kaybı. Trabzon'dan Van'a, Sivas'a, Diyarbakır'a, Batum'a, İzmit'e, Bursa'ya direk uçmak gerekiyor bu da bölgesel jetlerle başarılabilecek bir durum" dedi.

Özellikle Ar-Ge merkezinin Türkiye'de kurulması ve Ar-Ge faaliyetlerinin Türkiye'de yürütülmesi konusunda fikir birliği olduğunu dile getiren Işık, en önemli önceliğin kullanılan teknolojinin üretilebilmesi olduğunu kaydetti.

Söz konusu uçakların çok uzun menzilli olmayacağını anımsatan Işık, "İstanbul'dan çok rahatlıkla Üsküp'e, Halep'e, Bağdat'a, Bakü'ye uçabilecek. İç trafiğimizde de çok rahatlıkla uçabilecek sayı olarak 70 kişilik uçak düşünün, çok ekonomik oluyor. Diyelim ki Trabzon'dan Van'a uçacaksanız 150 kişilik uçakla uçarsanız kolay olmayabilir, müşteri tam bulamayabilirsiniz ama 70 kişilik, 38 kişilik uçaklarla çok daha rahat uçabilirsiniz. Önemli olan bu teknolojiye Türkiye'nin sahip olmasıdır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber