Emekli geçim derdinde!

Kumaş satan dükkanına girdiğimde Bekir Bey, "3, 3, 1" olur tahmininden sonra, siyasetten anlamam ben işime bakarım diyor. "Dert yok mu, çok ama Allah'a şükür yaşayıp gidiyoruz" söylemi Aydın'da şu sıralar en sık kullanılan söylem. Bekir Amca ile sohbette, hiç dikkatini dağıtmadan yan köşede Kuran okuyan yaşlı teyze ise sessiz duruşundan hiç taviz vermiyor.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Mayıs 2015 16:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emekli geçim derdinde!

Aydın tek kelimeyle sakin. İstanbul, İzmir ya da hayat koşturmacasının hakim olduğu büyükşehirler gibi hareketli değil. Kime sorsanız "hayatından memnun".

- İşler nasıl gidiyor?

- İyi. Allah'a şükür.

- Sıkıntınız, derdiniz var mı?

- İdare ediyoruz.

- İktidardan bir isteğiniz...

- Yok.

Siyasi partiler kentin bu dingin havasını tek bozan unsur. Meydan karmakarışık, bitişik nizam binaları partilerin ve adayların boy fotoğrafları süslüyor. Her yanda gürültü saçan arabalar dönüp duruyor.

Aydın, rahmetli Menderes'le anılıyor ve yıllarca sağın kalesi olarak öne çıktı. Yüreğinde "sağ" yatsa da şimdilerde Aydınlı oyunu CHP'ye yöneltmiş durumda. Bunun nedeni, milletvekilliği sonrası girdiği 2009 yerel seçimlerinde ipi göğüsleyen CHP'li Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu. Kadın Başkan iktidarın ülke genelinde 13 yıldır uyguladığı "sosyal yardım yağdırma" politikasını Aydın'a taşıyarak son yerel seçimde rakiplerle arayı hayli açtı.

'Rol model' olabilir

Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyunu açık ara Ekmeleddin İhsanoğlu'ndan yana kullanan Türkiye genelindeki 7 ilden biri olan, üstelik bu 7 şehir içinde tek sağ ağırlıklı şehir olan Aydın'da 8 Haziran sabahı bir sürpriz çıkabilir.

2011 seçimlerinde 7 milletvekilinin dağılımı 3 CHP, 3 Ak Parti, 1 MHP'ydi.

Bu seçim için tahminler havada uçuşuyor.

Ak Partililere gidiyorsunuz "3 garanti" diyorlar. CHP'den "4 garanti, 5'i zorluyoruz" sesleri yükseliyor. MHP'nin tavrı "2'yi bize yaz" şeklinde. HDP şehirde enerjik bir tavırla kampanya yürütüyor. Sağın kalesi, CHP'nin yeni rol model şehri olabilecek Aydın'da milletvekili çıkarma ihtimali düşük. Ama yılmıyor, barajı aşmak adına "1 oy 1 oydur" diyerek çalışıyor.

Ağırlıklı olarak tahminlerin örtüştüğü nokta en az 3 milletvekilinin CHP'den çıkacağı yönünde, gerisi için rekabet hakim.

Esnafın tahmini 3 CHP, 3 Ak Parti, 1 MHP olarak öne çıkıyor.

'Değerini bilmiyorlar'

Aydınlı çiftçiler çektikleri sıkıntıların etkisiyle olsa gerek 4 CHP, 1 Ak Parti, 2 MHP yönünde görüşüne hakim. Şehirdeki iş dünyasının önemli aktörleri ise sonuçtan adeta emin: CHP 3, Ak Parti 2, MHP 2 olur.

Aydın merkezdeki tanınmış esnaflardan 76 yaşındaki İsmail Amca, geçmişteki krizleri hatırlatarak, mevcut düzenin sürmesinden yana... "3, 3, 1 olur" diyor. Laf Özlem Çerçioğlu'na uzanınca "Hepsi onun gibi olsa CHP çok oy alır" diyerek Başkan'ın hakkını teslim ediyor.

"Aydın verimli memlekettir. Ancak geçmişte biz çok yokluk, kıtlık çektik. Gençler bunları bilmiyor. Şimdiki dönemin değerini anlamıyorlar" diyen İsmail Amca, şehirde çalışma yürüten HDP kanadına ise hiç sıcak bakmıyor.

Esnaf Kooperatifi Başkanı Ahmet Karabenli, "Takip sıkıntıları, geç tahsilat sorunları var ama krizlik bir durum Aydın için görünmüyor" diyor. Karabenli, Denizli ve İzmir arasına sıkışmış Aydın'da yatırım olmamasının iktidar kanadının şehirdeki yumuşak karnı olduğuna işaret ederek, "4 CHP, 2 AKP Parti, 1 MHP çıkar" tahminini yapıyor.

Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Çerçioğlu'nun sosyal yardım çalışmalarının etkisini göstereceğine inananlardan. Cirolarda pek değişim olmasa da maliyetler yüzünden karlılıkta yüzde 28'lere varan düşüşlerin Aydın iş alemini olumsuz etkilediğinin altını çizen Ülken, "CHP 3, Ak Parti ve MHP 2'şer milletvekili çıkarır" diyor.

Emekli geçim derdinde!

Kumaş satan dükkanına girdiğimde Bekir Bey, "3, 3, 1" olur tahmininden sonra, siyasetten anlamam ben işime bakarım diyor. "Dert yok mu, çok ama Allah'a şükür yaşayıp gidiyoruz" söylemi Aydın'da şu sıralar en sık kullanılan söylem. Bekir Amca ile sohbette, hiç dikkatini dağıtmadan yan köşede Kuran okuyan yaşlı teyze ise sessiz duruşundan hiç taviz vermiyor. Adeta siyasi cephedeki "Bağırışlar, kavgalar, patırtı, gürültüler artık son bulsun" der gibi...

Kahvede okey veya kağıt oynayarak gününü geçiren emekli kesimi "Bize 100 lira, 500 lira fazla verenin yanındayız" diyerek, duruşu net bir dille ortaya koyuyor.

'Dolmabahçe' fotoğrafı

Aydınlı çözüm sürecinde Dolmabahçe'de HDP ile, Ak Partili bakanların verdiği fotoğrafa kızgın. Geçen seçimlerdeki 3 Ak Partili milletvekilinin hiçbirinin şimdi aday olmaması ve dışarıdan ön sıralara aday gelmesi de seçmenin kafasında soru işareti yaratıyor. MHP çözüm süreci kozunu kullanarak Ak Partililerin oylarını almak için mesai harcıyor. Seçim vaatleri de hissedilir taban bulmuş gibi.

2011 ve 2014 seçim sonuçlarına bakıldığında Ak Parti şehirde 34 binlik kayıp yaşadı, CHP oyunu 44 bin, MHP ise 25 bin artırdı. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki tavır da eklenince 7 Haziran'ın sonuçları az da olsa tahmin edilebilir duruyor.

'Bizim kız' Aydın'ı sallıyor

Adnan Menderes'ten gelen "Bizim oğlan" söylemi şehirde "Bizim kız" deyimine dönüşmüş durumda. Özlem Çerçioğlu bu tanıma oturan bir çizgide yürüyor. Şehirde adeta adım atmadığı yer, yardım yapmadığı ev kalmamış. Ekmeği 50 kuruşa satıyor. Günde 100 bin ekmek... Et işinde aracıları çıkarmış, kilosu 26 liradan eve et girmesine aracılık ediyor. Tarım ürünlerinde ucuzluk planları var. 65 yeni belediye otobüsü almış. Bunların tamamını kadın sürücüler kullansın istiyor. Yaşlılara bezden tutun, evde tıraş hizmetine kadar vatandaşa farkı yollarla erişim sağlıyor. Derdi olanın hiç yanından ayrılmıyor, derdi olmayana selamı eksik etmiyor.

'Ucuz mazot' tam Aydın'lık

Aydın'da ekonomi tarım ağırlıklı. Burada da artan maliyetler ve pamukta yaşanan sıkıntılar çiftçiye karanlık rüyalar gördürüyor. Pamuğa verilen 65 kuruşluk devlet desteği yetersiz bulunuyor. İthalattan rahatsızlar. Bu yüzden CHP'nin ucuz mazot vaadi tam 'Aydın'lık olmuş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber