Bank Asya'daki mevduatlar devlet güvencesi altında

Fon kaynakları, mevduat sahiplerinin endişe etmemesini belirterek çalışmaların sürdüğünü söyledi. Bankacılık Kanunu kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren TMSF yetkilileri 100 bin liraya kadar devlet garantisi olduğu için mevduat sahiplerinin endişeye kapılmaması gerektiğini söyledi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Haziran 2015 07:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Bank Asya'daki mevduatlar devlet güvencesi altında

Ercan Baysal

Mali yapısındaki sıkıntı ve ortaklık yapısındaki belirsizlik nedeniyle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararıyla Fon'a devredilen Bank Asya'ya ilişkin yol haritası netleşiyor. Teknik olarak yürütülen çalışmalarda öncelikle usulsüz krediler konusu mercek altına alınacak. Mali bünyesindeki tehlikeli durum nedeniyle Kurul kararıyla Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen Bank Asya için 3 farklı senaryo üzerinde durduğu dile getiriliyor. Fon'dan edinilen bilgilere göre TMSF'nin öncelikli olarak sorunlu aktifler varsa bunlar Birleşik Fon Bankası'na alınıp geriye kalan kısmının satışı yapılacak. Batık kredilere yönelik inceleme raporuna göre imtiyazlı ortaklardan sermaye konulması talep edilebilecek. Yönetimi TMSF'ye geçen Bank Asya'nın ortakları eksik belgelerini verilen ilave sürelere rağmen tamamlayamamıştı. Hem belge hem de bankanın mali yapısına yönelik detaylı inceleme devam ediyor.

BDDK'dan Bank Asya'nın Fon'a devrine ilişkin yapılan açıklamada bankanın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunların katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiği belirtildi.

Endişeye gerek yok

Fon kaynakları, mevduat sahiplerinin endişe etmemesini belirterek çalışmaların sürdüğünü söyledi. Bankacılık Kanunu kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren TMSF yetkilileri 100 bin liraya kadar devlet garantisi olduğu için mevduat sahiplerinin endişeye kapılmaması gerektiğini söyledi.

DAVUTOĞLU : EL KOYMA MALİ VE TEKNİK BİR KONU

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Habertürk televizyonunda Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devrine ilişkin bir soru üzerine bunun tamamen teknik ve mali bir durum olduğunu söyledi. Davutoğlu "Türkiye'de bir hukuk devleti olarak BDDK, TMSF ve bankaların nasıl çalışacağı belli ilkelere bağlandı. Bunlar da son derece temiz ve ilkesel çalışan kurumlar. Bir siyasi talimat üzere harekete geçen kurumlar değil" dedi.

Ertelenemezdi

Söz konusu devir işleminin zamanlamasına ilişkin tartışmaların hatırlatılması üzerine Davutoğlu "Eğer siyasi ya da başka bir faktör olsa 1.5 senedir el konurdu. Belli şartlar sağlanmadığı için ve temel fonksiyonlarını ifa etmek bakımından şartlar yerine getirilmediği için gerek hukuki gerek mali açıdan bu şekilde bir tasarruf icap etti. Doğru bir şey ne zaman doğruysa o zaman yapılır. 'Seçimden bir hafta önce' diye ertelenmez, 'seçimden bir hafta sonra olsun' diye geri bırakılmaz. Bunların hepsi hukuk kuralları içinde, itirazı olana da hukuk kapıları her zaman açık. Bu tamamıyla teknik, mali, finansal değerlendirmeyle ilgili bir durumdur. Paralelle mücadele de kendi doğası içinde ayrıca yürütülür. Bu bankanın normal bankacılık işlevi dışına çıkmasının sebebi, bu Paralel Yapı'yla ilişkileri" diye konuştu.

Davutoğlu, "Bankacılık sisteminde kim ortak bilinir, kim kredi alır, kredi nerede kullanılır bilir. Aksi takdirde bütün o şeyi devletin ödemesi gerekiyor. Çünkü devlet teminatı altında" diye konuştu. "Bank Asya'da bu soruların cevabı mı yok" denilmesi üzerine Davutoğlu "Cevabı olmadığı için, evet" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber