Öğrenim kredilerinin geri ödenmesine ilişkin açıklamalar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Ağustos 2006 01:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki röportaj 18 Ağustos 2006 tarihinde NTV'de yayımlanmıştır

Celal Pir: Evet yeni bir NTV'ye Sorun programıyla tekrar karşınızdayız. Değerli izleyenler bugünkü programımızda üniversite öğrencilerini yakından ilgilendiren bir konuyu; öğrenci kredilerinin geri ödemelerini ve yurt olanaklarını ele alacağız. Kredi geri ödemelerindeki değişiklikler ve yurt başvurularıyla ilgili sizden gelen soruları Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü sayın Hasan Albayrak Ankara stüdyomuzdan canlı yayında yanıtlayacak. Ancak programımıza başlamadan önce telefon numaralarını anımsatmak istiyorum izninizle. Telefon numaramız 0 212 335 40 35, Turkcell ve hazırkart sahipleri de acıkhat yazıp boşluk bıraktıktan sonra soru ya da görüşlerini yazıp 7710'a kısa mesaj gönderebilirler. Telefon numaramız 0 212 335 40 35, Turkcell ve hazırkart sahipleri de acıkhat yazıp boşluk bıraktıktan sonra soru ya da görüşlerini yazıp 7710'a kısa mesaj gönderebilirler ya da isterseniz 0 533 279 90 11 numaralı hattımıza kısa mesaj gönderebilir veya internet üzerinden, www.ntvmsnbc.com adresinden de bize ulaşabilirsiniz. Evet hem yurt durumu, hem kredi durumu bunları konuşacağız ama önce Ankara'ya dönüyoruz. Hasan bey hoşgeldiniz efendim programımıza.

Hasan Albayrak: Sağolun, teşekkür ediyorum.

Celal Pir: Hemen sorularla başlayalım ve bir öğretmenden gelen soru, sayın Hatice Kılıçtürk diyor ki bize;

Hatice Kılıçtürk (Öğretmen): İşe başlayamayanlar için kredi borçlarında herhangi bir erteleme söz konusu olacak mı? Ertelenen borçlara faiz uygulayacak mısınız?

Hasan Albayrak: Özellikle size buradan bir teşekkür etmek istiyorum sözlerimin başında. Yaklaşık 5 ay önce sizinle bir program yapmıştık. Bu kanun taslak halindeydi, 5505 taslak halindeydi. Sizinle yaptığımız bu NTV'ye Sorun programında, o programdan hemen sonra çalışmalara başladık. İlgili yetkili kişilerle görüşerek bu kanunu çıkarttık. Bu kanun genelde öğrencilere ne getirdi? Şunu arz edeyim; mezun olduktan öğrencilerimiz öğrencilikleri bittikten sonra 2 yıl veya 3 yıl sonra ödemeye başlıyor biliyorsunuz. Bu ödeme süreci içinde eğer herhangi bir işe girmediyse, herhangi bir SSK, Emekli Sandığı, Bağkur gibi sosyal güvenlik kurumuna bir üyeliği veya bir bağlılığı yoksa kredileri her sene bize bir dilekçe ile müracaat ettiği taktirde kredi yurtlar kurumu öğrenim kredisi ve katkı kredisi borcunu 1 yıl olarak erteleyecektir. Bu erteleme sürecinde tefe'ye göre bir faiz uygulanacaktır. Bu eskiden hatırlarsanız yine konuşmuştuk geçen programda. Eskiden bu devlet alacaklarının ay'lık gecikme zammıyla olduğu zaman çok büyük bir faiz geliyordu, zam geliyordu. Şimdi artık bu kanunla bu ortadan kalkmıştır.

Celal Pir: Peki. İzninizle o zaman bir işsiz'in sorusunu aktarayım. Sayın Hasan İyibükücü, kendisi diyor ki;

Hasan İyibükücü (İşsiz): Öğrenci iken kredi kullandım ve geri ödemesi Aralık ay'ında başlıyor. 24 Ağustos'ta askere gideceğim. SSK'da kaydım olduğu için erteleme talebim de reddedildi. Ne yapabilirim?

Celal Pir: Askere gidenlere bir öncelik, bir farklılık tanıyor musunuz efendim?

Hasan Albayrak: Maalesef tanıyamıyoruz. Çünkü herhangi bir sosyal güvenlik kurumuyla ilgisi olan, ilişkisi olanın kredisini ödemesi gerektir. Mecburdur yani kredisini ödemeye.

Celal Pir: Peki. Yine bir öğrenci, hemen sorusunu aktarayım, Ahmet Özdin diyor ki;

Ahmet Özdin (Öğrenci): İlk üniversitemi okurken krediden faydalandım. İkinci sınıfta üniversite ve bölüm değiştirdim. Kredilerim 2 sene daha devam etti. Bu sene sonu itibari ile de ödeme yapmam isteniyor. Ancak benim öğrenciliğim halen devam ettiği için bu ertelemeden faydalanmam mümkün müdür?

Celal Pir: Ne dersiniz Hasan bey?

Hasan Albayrak: Bu kardeşimiz faydalanabilir. Derhal bize bir dilekçeyle müracaat etsin, durumunu bildirsin, biz borçlarını erteleyelim efendim.

Celal Pir: Evet. Efendim öğrenci Ersin Yılmaz diyor ki;

Ersin Yılmaz (Ögrenci): Ben 98'de Mersin Üniversitesi'nde 2 yıllık bir bölümde okurken öğrenim kredisi almıştım. Sadece bir taksitini geri ödeyebildim. Dikey geçiş sınavını kazandım. 4 senedir de okumaktayım. Borcumun faizini sildirebilir miyim?

Celal Pir: Farklı bir soru sormuş, buyrunuz.

Hasan Albayrak: Borçların faizi silinmez ama eğer dikey geçiş aynı yıl yaptıysa bu öğrencimiz derhal bize müracaat ettiği taktirde borçlarını erteleyebiliriz.

Celal Pir: Erteleyebilirsiniz?

Hasan Albayrak: Evet ama aynı yıl dikey geçiş yapması gereklidir. Yani 1 sene, 2 sene ...

Celal Pir: Peki. Hemen bir öğrenci daha sayın Ulaş Aksoy diyor ki;

Ulaş Aksoy (Öğrenci): Bu sene yerleştirme başvurusu yaparken kredi isteminde bulunmadım. Acaba fakülteye yerleştikten sonra bu dönem başı kredi isteyebilir miyim? Yoksa bir sene daha beklemek durumunda mıyım?

Celal Pir: Buyrun efendim.

Hasan Albayrak: Şimdi ben bu soruyu bir kaç gündür alıyorum. Öğrencilerimiz, maalesef bir kısım gençlerimiz, kendileriyle ilgili bölümleri ihmal etmişler. Eski düzene göre, eski anlayışa göre normal yönetmeliklerimize göre bir sene beklemesi lazım ama yönetim kuruluna bir karar çıkartıp zannediyorum bunlara Eylül ay'ında bir 5 günlük süre vereceğiz. 5 gün tekrar onlardan müracaat alacağız. Eylül ay'ının ilk haftalarında lütfen takip etsinler.

Celal Pir: O zaman Eylül ay'ı dedik.

Hasan Albayrak: Yani bu program sayesinde o problem de biraz çözülmüş olacak.

Celal Pir: Peki o Eylül ay'ının ilk haftası dediniz.

Hasan Albayrak: İlk haftasında. İlk haftasında 5 günlük bir süre vereceğiz.

Celal Pir: Anladım. Peki bütün öğrencilerin eğer bu durumdalarsa bunu izlemesini tavsiye ediyoruz diyelim. Öğrenci Güray Yalçın diyor ki;

Güray Yalçın (Ögrenci): Acaba her ay ödenen kredilerin bir kısmının hiç ihtiyacı olmayan öğrencilere verildiğinin farkında mısınız? Krediler verilmeden önce daha kapsamlı bir araştırma yapılması gerekmez mi?

Celal Pir: Şimdi Hasan bey her başvuran kredi alabilir mi? Ya da ihtiyaç önceliği var mı?

Hasan Albayrak: Müsaade ederseniz bunu tam bursla krediyi beraber bir anlatayım kısaca.

Celal Pir: Buyrun, buyrun.

Hasan Albayrak: Son 3 yıldır 5102 sayılı yasayla biliyorsunuz bütün burslar, krediler, kamu kurum kuruluşlarının verdiği bütün bu tür yardımlar 5102 sayılı yasa ile artık yüksek öğrenim kredi ve yurtlar kurumu tarafından verilmektedir ve bu kanun gereği mükerrerlik ortadan kalkmıştır, çocuklarımızın bir kısmının mağduriyeti ortadan kalkmıştır. Biz gençlerimizin bize beyan ettikleri kriterler çerçevesinde fakir, başarılı öğrencilere karşılıksız burs, geri kalan müracaat eden bütün öğrenciye öğrenim kredisi veriyoruz. Son 3 yıldır böyle devam ediyor. Biz kredi yurtlar kurumu olarak üniversite gençliğine sosyal devlet anlayışını yansıtan bir kurumuz. Biz şöyle düşünüyoruz; üniversite gencinin fakiri, zengini olmaz. Üniversite genci eğer öğrenim kredisi bizden istiyorsa, durumu iyi dahi olsa biz ona öğrenim kredisi veriyoruz. Neticede öğrenim kredisi geriye dönüşlü bir borç para olduğu için öğrencilerimizin birbirinden yani siz alıyorsunuz, ben almıyorum tartışmasını ortadan kaldırıyoruz ama dediğim gibi başarılı öğrenciye, ihtiyacı olan öğrenciye de karşılıksız burs veriyoruz. Yani ihtiyacı olmayan, ekonomik durumu iyi olana asla burs vermiyoruz. Anlatabildim mi bilmiyorum.

Celal Pir: Gayet net açıkladınız efendim. Sayın Cenk Eren, o da bir öğrenci diyor ki;

Cenk Eren (Öğrenci): Geri ödemeler için paramı yatırdım. Ancak faiz işlemeye devam ediyor? Bu nasıl oluyor? Neden böyle oluyor?

Celal Pir: Ödemesi yapana faiz işletiyor musunuz?

Hasan Albayrak: Kesinlikle işlemiyordur, kesinlikle işlemiyordur.

Celal Pir: Peki neden böyle olabilir?

Hasan Albayrak: Bize müracaat etsin, hemen çözelim ama öyle bir şey olduğunu zannetmiyorum. Acaba bu kardeşimiz aksatarak mı ödüyor? Hani bazıları tam zamanında öderse hiç bir problem yok. İlk defa böyle bir soruyla karşılaşıyoruz ama aksatarak ödüyorsa maalesef kanun gereği aksatarak ödeyenlere tekrar faiz işletiyoruz.

Celal Pir: Peki efendim. Arif Topaç, o bir öğretmen diyor ki;

Arif Topaç (Öğretmen): Ben 2003 yılında üniversiteyi bitirdim. 2005'in Ekim ay'ından itibaren öğrenim ve katkı kredisi geri ödemesi yapıyorum. Benim durumum içinde bir erteleme söz konusu olabilir mi?

Hasan Albayrak: Maalesef erteleme olmaz. Zaten öğretmen vatandaşımız, öğretmenlik yapıyor. Aldığı krediyi zamanında öderse şunu bilmesi lazım; bütün kredileri geriye ödeyen ve ödemeyen vatandaşlarımıza şunu buradan bir defa daha sizin kanalınızın sayesinde bir defa daha duyurmak istiyorum. Öğrenim kredisini alıp daha sonra herhangi bir işe giren vatandaşlarımız öğrenim kredilerini geriye ödedikleri şunu bilsinler; mutlaka bir öğrenci okutuyorlar.

Celal Pir: Peki bu arada yurtlar konusuna da gireceğim ama şunu da merak ediyorum, açışta söylemedik. Bilen vardır, bilmeyen vardır. Şu anda öğrencilere burs ve kredi olarak ne tür imkanlar tanıyorsunuz? Bundan da bahsedelim.

Hasan Albayrak: Şimdi son 3 yılın muhasebesini biraz yapmak istiyorum.

Celal Pir: Buyrun.

Hasan Albayrak: Son 3 yılda kredi yurtlar kurumundan burs ve öğrenim kredisinde artış yüzde 189. Son 3 yıldır toplamda bir yılda bizden burs ve öğrenim kredisi alan öğrenci sayısı 750 bin civarında. Ayrıca 520 bin civ arında da katkı kredisi alıyorlar. Bunun haricinde 2006'nın Ocak'ından itibaren 1 Ocak'tan itibaren her öğrencimize bu yaklaşık 200 bin öğrenci, yurdumuzda kalan 200 bin öğrenciye 1 lira yani 1 milyonluk sabah kahvaltısı fişi veriyoruz. Ayrıca akşam yemeği katkısı olarakta 1.5 milyon veriyoruz. Yurtlarımızdaki öğrenciler zannediyorum biraz tabi şimdi yılın sonuna doğru geliyoruz. Krediler biliyorsunuz her ay veriyoruz ve 130 milyon. Yani yurtlarımızdaki öğrencilerimiz sabah kahvaltısıdan faydalanıyor, öğlen de üniversitelerdeki imkanlardan faydalanıyorlar, akşam da bizim yurtlarımızda kalan öğrenciyi ifade ediyorum. Onlar da 1.5 milyonluk yemek fişi kullanıyorlar.

Celal Pir: Peki konuyu yurtlardan açmışken bir soruyla da devam edelim. Bir öğrenci Mustafa Gürbüz'den geldi, diyor ki;

Mustafa Gürbüz (Ögrenci): Devlet yurtlarında kalmanın şartı nedir? Aylık ne kadar ücret ödeniyor? Yurtlardaki hijyen durumu nasıldır?

Celal Pir: Buyrunuz efendim.

Hasan Albayrak: Bir defa sonundan başlayayım. Yurtlarımızın hijyen durumu çok iyi. Ben son 2 yıldır hatta yurtlarımızı yaz aylarında öğrenci velilerimize açtık artı son 2 yıldır öğrencilerimizin velileri eskiden bunları yoktu sayın Pir. Öğrencinin velisi öğrencisini yurdumuza getirdiği zaman kayıt yaptırırken çocuğunun hangi odada, hangi şartlarda kaldığını denetleyebiliyor. O katları gezebiliyor, öğrenci hangi yemeklerden faydalanacak, hangi kahvaltıyı yapacak, sosyal olarak ne yapacak, basket mi oynayacak, futbol mu, voleybol mu hangi sosyal ihtiyaçlarını veya genel ihtiyaçlarını karşılayacağı kuaförü var mı, terzisi var mı, bilardo salonu var mı, internet salonu var mı, olan bu yerlerin hepsini gezmesini özellikle de bizim psikososyal servis elemanlarımız tarafından bu tür faaliyetleri tanıtıp programları yapıyoruz. Yani öğrencilerimizin yurtlarda çok rahat edeceğini düşünüyorum. Kriterler olarak; aile durumu, babasının ekonomik şartları, başarı durumu bunlar kriterlerdir. Öğrencilerimiz zaten bunu biliyorlar. Çünkü yurtlara müracaat ettikleri zaman bu tür kriterleri dolduruyorlar ve durumlarına göre ya asıl listeden giriyorlar ya da yedek listeden giriyorlar. Şunu açıkça söyleyeyim; Türkiye'nin hangi il'inde, hangi ilçesinde olursa olsun üniversiteyi kazanan gençlerimiz eğer yedek sırasında dahi olsalar yurtlarımıza müracaat ettikleri taktirde derhal misafir olarak alınıyor, mağdur edilmiyorlar.

Celal Pir: Evet. Peki efendim bir öğretmen sayın İhsan Süle diyor ki;

İhsan Süle (Öğretmen): Benim çocuğum Ekim-Şubat ay'larında yurt dışına gidiyor. Kredi yurtlar kurumunda kalıyor halen. Yurt dışına çıktığı zaman dilimi içerisinde de bu yurt parası ödenecek mi? Ayrıca çocuğum geri döndüğü zaman tekrar orada kalabilecek mi?

Celal Pir: Ne dersiniz?

Hasan Albayrak: Şimdi 2 aylık izinlerde tabi öğrenci özgürdür. Eğer kaydını sildirip giderse tekrar geldiği zaman müracaat edecek. O zaman yer bulabilirse yurda girecek ama eğer öğrenci 2 aylık yurtdışına gidiyor veya başka bir raporu vardır. Bizim kaldığı yurdun idaresine müracaat ettiği taktirde 2 aylık izinli sayılıyor, tekrar yurda gelince yurda kabul ediliyor ama yurt ücretini o zaman kendilerinden alıyoruz. Yani kaydı silinmemek şartıyla.

Celal Pir: Peki. Yani 2 ay yurtdışında kaldığında da kayıt ücretini ödüyor mu?

Hasan Albayrak: Evet yurt ücretini ödüyor ama kayıt sildirmediği taktirde. Kayıt sildirirse herhangi bir ücret talep etmiyoruz.

Celal Pir: O zaman ödemiyor, peki. Öğrenci İbrahim Özkan demiş ki efendim;

İbrahim Özkan (Öğrenci): Ödememiz 1 Ekim ve 31 Aralık 2006 tarihinde başlıyor. Erteleme uygulamasından faydalanabilir miyim?

Hasan Albayrak: Tabi. Eğer işsizse derhal faydalanır. Hemen bize müracaat, bir dilekçeyle yalnızca bir dilekçeyle müracaat ettiği taktirde biz o vatandaşımıza hemen 1 hafta içinde geri dönüyoruz. Diyoruz ki; ertelenmiştir borcunuz, 1 yıl sonraki borcunuz şu olacaktır. 1 yıl sonra tekrar işe giremezse tekrar bize müracaat edip onu uzatacağız.

Celal Pir: Anladım. Efendim yine bir öğrenci Ebubekir Paşazade kendisinin ismi;

Ebubekir Paşazade (Öğrenci): 2000 yılında ön lisan programına kayıt yaptırdım. Öğrenim ve katkı kredisinin her ikisini de aldım. Okulumu bitirdiğim yıl Çukurova Üniversitesi'ne dikey geçiş yaptım. Okulumun son senesinde kredi borcum geldi. Geçen yıl da mezun oldum. Normalde okuldan mezun olduktan 2 yıl sonra kredi borcumu ödemem gerekiyor diye biliyorum. Bu konuda bize kolaylık sağlanacak mı?

Celal Pir: Demek ki daha yeni bitirmiş okulunu. 2 yıl hakkını niye kullanamamış?

Hasan Albayrak: Şimdi eğer aynı yıl sözlerimin başında da arzetmiştim. Aynı yıl eğer dikey geçiş yaptıysa bize müracaatı hemen yapsın, biz borcunu 2 yıl erteleyeceğiz demektir.

Celal Pir: Anladım. Peki öğretmen Filiz Ayaz'ın sorusuna geçelim;

Filiz Ayaz (Öğretmen): Öğrenim ve katkı borcumuzu ödemem Eylül ay'ında bitecek. Eşimle beraber toplam borcumuz 5.500 Ytl. Baştan itibaren 2 taksitini ödedik. Yeniden yapılandırma nasıl olabilir? 2002 yılı mezunuyum. 2001 ve 2000 mezunları çok çok düşük ücretler öderken biz neden böyle bir yüksek ödüyoruz. Bu farkın sebebini de merak ediyorum.

Hasan Albayrak: Şimdi tabi tam anlayamadım. Yani 2002 yılında ödemeye mi başlamış bu kardeşimiz?

Celal Pir: Bir daha okuyayım, diyor ki;

Hasan Albayrak: Bir zahmet.

Celal Pir: Öğrenim ve katkı borcumuzu ödemem Eylül ay'ında bitecek. Eşimle beraber toplam borcumuz 5.500 Ytl. Ödemesi gerekenden sadece 2 taksit ödemiş. Yeniden yapılandırma nasıl olabilir? İlk sorusu bu.

Hasan Albayrak: Şimdi kanun gereği aksatarak ödeme yapanlara herhangi bir katkımız olmuyor ve aksatarak ödeme yapanlar maalesef eski borçlular oldukları için söylüyorum; aylık gecikme zammı uygulanıyor bu kardeşimize. Borcunun o kadar yüksek olmasının sebebi o. Yoksa normalinde bugün buraya gelmeden ben bir çalışma yaptım. 2002 yılında üniversiteye giren, 2004 yılında üniversiteyi bitiren bir öğrencimiz 2006 yılının Ekim'inden itibaren ödemeye başlayacak. Toplam borcuna bir baktık ve inanır mısınız yüzde 15 civarında bir zammı oluyor ama bu zamanında öderse. Eğer zamanında ödeyemezse maalesef aylık gecikme zamları oluyor. O da aylık gecikme zamlarını biliyorsunuz, geçmiş yıllarda yüzde 10'lardayken işte bugün bakanlar kurulu kararıyla gecikme zammı yüzde 2.5'lara düştü ama yine o da çok büyük bir faiz yapıyor. Şöyle ki; 5 milyar borcu olan bir vatandaşımız aksatarak zamanında ödemeyen bir vatandaşımızın 1 yıllık faizi borcun yüzde 30'unu buluyor.

Celal Pir: Anladım.

Hasan Albayrak: İşte bu yeni çıkardığımız geçen sene sizin, 6 ay önce tartıştığımız ve hemen sizin de bizi biraz yönlendirmeniz ve baskınız neticesinde biz kanunu çıkardık. Şimdi yeni öğrencilerimize böyle bir aylık gecikme zammı işsizse uygulanmayacaktır.

Celal Pir: Peki bir doktor sayın Halil Bozkurt demiş ki bize;

Halil Bozkurt (Doktor): Peşin ödemelerde toplam ödemeden yüzde kaç indirim yapılıyor?

Celal Pir: Peşin öderlerse borçlarını bir indirim yapıyor musunuz?

Hasan Albayrak: Ana borçtan indirim yapmıyoruz ama faizinin yüzde 30'unu peşin olarak aynı yıl öderse yüzde 30'unu indiriyoruz.

Celal Pir: Anladım. Şimdi Hasan bey memur Bekir Mızrak demiş ki bize;

Bekir Mızrak (Memur): ÖSS başvuru belgesinde yurt istemiyoruz dedik. Bu durum Ankara Üniversitesi'nin yurtlarına şimdi girmemizi engeller mi?

Celal Pir: Yani ÖSS başvuru belgesinde herhalde yurda girmek istemiyoruz dedik. Bu durum Ankara Üniversitesi'nin yurtlarına girmemizi şimdi engeller mi diyor.

Hasan Albayrak: Hayır, hayır onu engellemez. Zaten Ankara Üniversitesi'nin biliyorsunuz bir milli piyango yurdu var, bir de dış kapıda bir yurdu var. Bunların tabi kapasiteleri zaten küçük ama yurt istemiyoruz demesi kredi yurtlar kurumuyla ilgili olduğu için Ankara Üniversitesi ile ilgisi olmadığı için herhangi bir problemleri olmaz.

Celal Pir: Anladım. Efendim yine bir öğrenci sayın Şehsuvar Berkut Karadağ bir soru aktarıyor bize diyor ki;

Şehsuvar Berkut Karadağ (Öğrenci): Mezun olduktan sonra yurtdışına çıkanlar ve yurtdışından geri gelmeyenlerden bu paralar, geri ödemeler nasıl alınacak?

Celal Pir: Yani böyle bir olay oluyor mu, olmuyor mu bilmiyorum. Zannetmiyorum böyle bir şey olsun ama.

Hasan Albayrak: Vallahi şu ana kadar bizde böyle bir şey olmadı ama vatandaşımız borçluysa zaten bizde senedi var. Kredi yurtlar kurumu er geç alır onu. Yani onda endişeniz olmasın. Artık sayın Pir, bu 5102 sayılı yasa çıktıktan sonra bizim kredi yurtlar kurumu çalışan arkadaşlarımızın çok titiz çalışması sonucunda kredi yurtlar kurumuna hangi vatandaşımızın kaç lira borcu var hepsi internet sayfamızda vardır. Artık kredi yurtlar kurumunun geriye dönüşleri, şöyle bir örnek vereyim size; bu sene 7 ay'da geriye dönüş 125 trilyon civarında olmuştur. Şöyle bir kıyaslama yaparsak; son 3 yıldır kredi yurtlar kurumunun geriye dönüşleri 500 trilyonun üzerine çıkmıştır. 1961 yılından 2003 yılına kadar toplam geriye dönüş ne kadardı biliyor musunuz? 27.4 trilyondu. Son 3 yılda vatandaşımız duyarlı, buradan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bütün medya kuruluşlarımız bize büyük bir destek verdiler. Televizyonlar, gazeteler ve neticede biz bakın biraz önce anlatmıştım. Sabah kahvaltısı vermeye başladık, akşam yemeği katkısını artırdık, kredilerde 3 yıllık artış yüzde 189'lar olmuştu. Neticede devlet alacaklarını aldığı zaman bu alacakları tekrar vatandaşına aktarıyor. Şurada bir şeyi daha söylemek istiyorum.

Celal Pir: Buyrun.

Hasan Albayrak: Eskiden öğrencilerimiz maalesef üniversiteye giriyoruz, burs mu alacağım, kredi mi alacağım, alamayacağım, ne yapacağım böyle tereddütleri vardı. Kredi yurtlar kurumunun başta ben ve bütün çalışanlarına şunu söylüyorum, çalışanları şunu düşünüyor; üniversiteyi kazanan bir vatandaşımız şunu bilmesi lazım; bir öğrencimiz, bir gencimiz ben kredi yurtlar kurumuna müracaat ettiğim taktirde durumuma göre yani başarılı ihtiyaç sahibiysem burs ama normal kredi istiyorsam kredi alacağım. Yani Ankara'ya, Diyarbakır'a, İstanbul'a gittiğim zaman ben kesinlikle kredi veya burs alacağım demesini istiyorum ve böyle bilmesini de istiyorum. Çünkü artık biz her öğrenciye müracaat ettiği taktirde burs veya öğrenim kredisi veriyoruz ve bu sayı 750 bin, biraz önce açıklamıştım.

Celal Pir: Oldukça yüksek bir rakam ve herkesi tatmin edecek para bizde var diyorsanız bizde sizi tebrik ederiz deriz, tabi.

Hasan Albayrak: Var evet.

Celal Pir: Bir memurun sorusuyla devam edelim o zaman. Sayın Turgay Yılmaz diyor ki;

Turgay Yılmaz (Memur): Çalışan, bir taraftan da üniversiteye giden bir memur öğrenim kredisi alabilir mi, kullanabilir mi?

Celal Pir: Kendisi aynı zamanda çalışıyor ve aynı zamanda üniversiteye gidiyor.

Hasan Albayrak: Hayır.

Celal Pir: Alamaz değil mi?

Hasan Albayrak: Çalışan hiçbir vatandaşımız, hiç bir öğrencimiz bir yerde çalışıyorsa, SSK ile Bağkur'la, Emekli Sandığı ile ilgisi varsa kesinlikle kredi alamaz.

Celal Pir: Peki efendim. Efendim bir tüccar sayın Mehmet Tahir Cengiz diyor ki;

Mehmet Tahir Cengiz (Tüccar): Yurtkur binalarının depreme karşı dayanıklılıkları ne durumdadır? Bununla ilgili bir çalışmanız var mı? Güçlendirmeler yapıldı mı?

Hasan Albayrak: Bir defa şunu söyleyeyim; kredi yurtlar kurumu bu konuda çok titiz. Bütün Türkiye'deki özellikle deprem bölgesindeki binalarımızın proje çalışmaları yapıldı. Sırayla güçlendirme çalışmaları yapılıyor. Şöyle ki; en son İstanbul'daki 1.300 kişilik Abdi İpekçi yurdumuzun güçlendirme çalışması bitti ve geçen sene sonunda hizmete açtık. Diğer yurtlarımızda bütün proje çalışmaları bitmiştir, peyderpey yapacağız. Yapıyoruz da yani başladık.

Celal Pir: Evet. Peki Hasan bey Diyarbakır'dan bir öğrenci sayın Hurşit Umut Mutlu diyor ki;

Hurşit Umut Mutlu (Öğrenci): Diyarbakır Ziya Gökalp Öğrenci Yurdu'nda barınmaktayım. Siz Diyarbakır ziyaretiniz sırasında yeni yurt yapılacağını söylemiştiniz buraya. Bu vaadinizi ne zaman gerçekleştireceksiniz?

Hasan Albayrak: 2007 programına koyduk. İnşallah 2007 programında çıkacak. Ben işimi çok iyi takip eden, hatta biz geçen o ziyaretimizden sonra akşam toplantı yapmıştık. Sayın bakanım da orada bütün yetkililere söz vermişlerdi. Onu sayın bakanımız da bizzat takip ediyor, bizi talimatlandırıyor. 2007'de inşallah çıkacak ve bir de şunu söyleyeyim; eskiden biliyorsunuz inşaatlar 5 sene, 6 sene, 7 sene sürerdi. Biz bu sene biz inşaatları 1 yılda bitiriyoruz artık. Şöyle ki örnek vereyim. Van'daki inşaatımız bu sene bitiyor teslim olacak. Yine Giresun'da 1.000 kişilik yurdumuz Ocak'ta temelini attık, Aralık'ta bize teslim edecekler. Ben takip ediyorum çok hızlı gidiyor. Artık kredi yurtlar kurumunun yurtları öyle ranza sisteminde, yeni yurtlardan bahsediyorum. Ranza sisteminden kalkmıştır. 1 ve 3 kişilik suit odalar her öğrencinin bir çalışma masası, bir soyunma dolabı, çok modern hatta yeni projelerimizde Trabzon'da, İstanbul'daki projelerden bahsediyorum. Bunlar devam ediyor, şimdi saymaya kalksam çok fazla. Zannediyorum 21-22 tane böyle projemiz var. 1 kişilik odalar ve 3 kişilik odalardan oluşuyor. 1 kişilik odanın metrekaresini buradan arzediyorum, 22 metrekare. 3 kişilik odanın metrekaresi 36 metrekare. Yani artık bizim çocuklarımız da modern yurtlarda barınmaya başlayacaklar efendim.

Celal Pir: Evet. İzninizle efendim bir halkla ilişkiler uzmanı sayın Hale Alhan'ın sorusunu aktarayım, diyor ki;

Hale Alhan (Halkla İlişkiler Uzmanı): 1999 yılında üniversiteden mezun oldum. Kurumunuzdan gönderilen yazıya istinaden kredi ödemelerine de başladım. Ancak bir süre sonra maddi durumum bozulduğu için maalesef ödeme yapamadım. Ödemelere yeniden başlamak istediğimde Ziraat Bankası'ndan hesabın kapatıldığını öğrendim. Kalan borcumu ödemek için ne yapabilirm? Bununla ilgili nasıl bir faiz işletimi vardır? Bu arada bunu da öğrenmek istiyorum.

Hasan Albayrak: Şimdi acaba borcunu tam ödedi veya çok az bir şimdi 5 milyon, 10 milyona kadar borçları takipten vazgeçip sildik biz geçmiş tarihlerde. Acaba böyle bir durumu mu var bu kardeşimizin? Hesabı kapandıysa borcu yok demektir zaten ama bize bir müracaat etmesini arzu ediyoruz. Yani bir bakalım durumuna kardeşimizin.

Celal Pir: Peki. Öğretmen sayın Avni Altundağ diyor ki;

Avni Altundağ (Öğretmen): Katkı ve kredi ödemelerimi tamamladım. Ancak vergi daireme gönderilen haciz işlemi kaldırılmamış gözüküyor. Ne yapmam gerekir ki bunu kaldırayım?

Hasan Albayrak: Herhangi bir şey yapmasına gerek yok kardeşimizin. O borcu bittikten 10 gün içinde biz zaten vergi dairesiyle yazışarak herhangi bir işlem yapmıyoruz. Yani problem yoktur.

Celal Pir: Evet. Efendim yine bir öğrenciden sayın Kemal Gür'den bir soru geldi, diyor ki;

Kemal Gür (Öğrenci): 2004 yılı Haziran ay'ında İstanbul Üniversitesi'nden mezun oldum. Şu anda bir üniversitede yüksek lisans programında bulunuyorum, yüksek lisans yapıyorum. Lisans programında kredi almıştım ve geri ödemesi önümüzdeki Aralık ay'ında başlayacak. Fakat tekrar krediye başvurdum. Kredi çıkarsa eski borcum öğrenimim sonuna kadar ertelenir mi, bunu merak ediyorum.

Celal Pir: Nasıl oluyor öyle?

Hasan Albayrak: Şimdi hemen bize müracaat etmesi lazım. İşte bu 5505 sayılı kanun buna yol gösteriyor ve yani bize müracaat ederse borcunu erteleyeceğiz. Çünkü bu kardeşimiz çalışmıyor, yüksek lisansa geçmiş veya master yapıyordur. Müracaat ettiği taktirde borcunu erteleyebiliyoruz.

Celal Pir: Evet. Hasan bey şimdi bir öğrenci daha sayın Murat Çağlar sormuş, diyor ki;

Murat Çağlar (Öğrenci): Özürlülere yurt ve öğrenim kredileri imkanı hakkında bilgi verebilir misiniz? Diğer öğrencilerden, engelliler ve özürlüler farklı olarak ne tür imkan ve avantaj ve dezavantajlara sahipler? Kredi ve yurt konusunda? Lütfen aktarırsanız sevinirim.

Hasan Albayrak: Özürlü öğrencilerimiz öncelikli öğrencimizdir. Bize müracaat ettiği taktirde hemen yurda kabul ediyoruz. Burs ve öğrenim kredisiyle ilgili ise müracaat ettiği taktirde ekonomik şartları ve başarısı dikkate alınıyor. Hatta yeni yaptığımız yurtlarda mutlaka özürlü odası yapıyoruz, özürlü lambası yapıyoruz. Banyoları, bütün duş, tuvaletler, dolaplarına kadar özürlülerin rahatça faydalanıp, rahatça hayatlarını devam ettirmesiyle ilgili ne gerekirse yapıyoruz. Özürlü öğrenciler yurtlarımıza derhal kabul edilirler efendim.

Celal Pir: Peki efendim. Bir turizmci o zaman, sayın İbrahim Kıyat sormuş, diyor ki;

İbrahim Kıyat (Turizmci): Benim katkı kredi geri ödemem icra takibine düşmemiş ama tam olarakta borcumun ne kadar olduğunu maalesef öğrenemiyorum. Deminden beri söylediniz, internetten takipten bahsettiniz. Ne yapabilirim, nasıl öğrenebilirim?

Hasan Albayrak: İnternet sayfamıza girerse baba adını, kendi kredi numarasını, vatandaşlık numarasıyla dahi kendi ne kadar borcu var, ne kadar ödemiş orada önünü gelecektir efendim.

Celal Pir: Peki Hasan bey bizimle internet adresini paylaşır mısınız izleyenlerimizle.

Hasan Albayrak: www.kyk.gov.tr

Celal Pir: Evet zaten şu anda ekranda. www.kyk.gov.tr adresi.

Hasan Albayrak: Evet, evet.

Celal Pir: Peki. Öğrenci Rıdvan Yıldız'ın sorusunu aktaralım, diyor ki;

Rıdvan Yıldız (Öğrenci): Yaz aylarında staj yaparken devlet yurdunda kalabilme imkanımız var mıdır merak ediyorum. Daha önce staj zamanında yurtlarda kalabiliyordum fakat 3. ncü ve 4. ncü sınıfta bana bunun olmayacağını söylediler.

Celal Pir: Soru sırasında siz var dediniz ama sonra Rıdvan bey de.

Hasan Albayrak: Bakın şunu arz edeyim; son 2 yıldır biz yurtlarımızı vatandaşımıza açtık. Yani bugün Antalya'daki veya sahildeki yurtlarımızda yer bulmanız bugünkü yani şu gün ararsanız çok zor. Tüm vatandaşlarımız yurtlarımızda aynı öğrencilerimizin şartlarında kalabiliyorlar. Tabi onlara sabah kahvaltısı, akşam yemeği vermiyoruz ama Türkiye'nin neresinde olursa olsun, bunu geçen sene yaz'ın başlattık biz. Geçen sene 145 bin civarında vatandaşımız ve yabancı uyruklu ve Türk öğrencilerimiz yurtlarımızda kaldı. Kaldı ki staj yapan öğrenci herhangi bir üniversitede etkinliğe katılan öğrenci ne zaman olursa olsun yurtlarımızda barınıyor. Yani barınmalarına zaten biz bunu müsaade ettik.

Celal Pir: Evet. Peki tüccar Gürbüz Yılmaz diyor ki;

Gürbüz Yılmaz (Tüccar): Başbakanlık bursu alan oğlum aynı zamanda kredi de alabilir mi?

Celal Pir: Bu arada konuyu buradan açmışken öğrenci Aysun Nas da bir soru sormuş, diyor ki onu da hemen aktarayım.

Aysun Nas (Öğrenci): Başbakanlık bursundan öğrenim kredisine çevrilen ödemelerin borçlandırılması nasıl olacak? Başbakanlık bursunu da mı geri ödeyeceğiz?

Celal Pir: İki soru var bu burslarla ilgili.

Hasan Albayrak: Şimdi bir defa şunu söyleyeyim size; artık başbakanlık bursu yeni öğrencilerimize yok. Artık kredi yurtlar kurumunun, sözlerimin başında arzetmiştim. 5102 sayılı yasa, artık devletin başka birimlerinin, başka herhangi bir yerin burs ve öğrenim kredisi verme yetkisi yok ve bu 5102 sayılı yasa çıktıktan sonra artık başbakanlık bursu tarihe karıştı ama eski başbakanlıktan burs alan öğrencilerimizin bursları devam ediyor. Zannediyorum bu sene veya önümüzdeki sene bitecek o da ama bizden burs alan öğrencilerimiz başarıları devam ettiği taktirde çünkü biz kanun gereği başarılı, ihtiyaç sahibi öğrenciye burs veriyoruz.

Celal Pir: Evet biliyorum.

Hasan Albayrak: Bu bursu verirken maalesef öğrencilerimiz başarısız oldukları taktirde öğrencilerimiz mağdur olmasın diye biz bu kanuna istinaden bir yönetmelik çıkardık. Bursu kesilen öğrenci çaresiz kalmasın diye derhal onu öğrenim kredisine çeviriyoruz.

Celal Pir: Doğru.

Hasan Albayrak: Bu burs aldığı dönemdeki herhangi bir ona yaptırım gücü yapmıyoruz.

Celal Pir: Anladım.

Hasan Albayrak: Ama başarısızlığından bursu kesilip öğrenim kredisine döndüğü taktirde öğrenim kredisi olduğu için okulu bitirdikten 2 yıl sonra ödemeye başlayacak.

Celal Pir: Ama öğrenim kredisi kısmını ödüyor değil mi? Yani burs kısmını ödemiyor.

Hasan Albayrak: Evet. Burs kısmına hiç dokunmuyor.

Celal Pir: Anladım, peki.

Hasan Albayrak: Çünkü o yıl başarılıdır. Başarılı olduğu için de bursunu alamazsınız.

Celal Pir: Doğru.

Hasan Albayrak: Ama öğrenim kredisini alıyoruz.

Celal Pir: Peki süremiz azaldı. Bütün öğrencilerin merak ettiği soruyu bir başka öğrenci Ersin Çelik'in cümleleriyle sorayım, diyor ki;

Ersin Çelik (Öğrenci): Bu yıl öğrenim kredileri ne kadar olacak? Arttırmayı düşünüyor musunuz?

Celal Pir: 130 Ytl idi değil mi yanılmıyorsam? Ne olacak?

Hasan Albayrak: 130 evet 130 Ytl yani 130 milyon bu sene itibariyle ama 2007'den sonra artacak, onu söyleyeyim. Kesinlikle artacak.

Celal Pir: Yani bu sene bir artış yok mu?

Hasan Albayrak: Nasıl, 2006'da yaptık zaten, 2006'da yok.

Celal Pir: Tamam. Hayır hayır 2007'nin başına doğru. Çünkü iki sömestr ya bu üniversite. Hem 2006 hem 2007

Hasan Albayrak: Biz her yılın Ocak ay'ı ile öbür Ocak ay'ına kadar artırıyoruz. Yani bir yıl artırıyoruz. Ocak ay'ında bütçe ile biz çalışmamızı yapıyoruz. Şuradan bütün öğrencilerimize müjdeleyebilirim ki; çok olumlu gidiyor çalışmalarımız. Onlara artış yapacağız ama ne kadar yapacağımızı başta sayın başbakanımız, maliye, hükümet onlar karar verecek.

Celal Pir: Aslında sayın Albayrak biz sizinle konuştuğumuzda ben bu işleri işte çalışıyoruz hep beraber. Biliyoruz iyi bir şey yapmak istiyoruz ama tabi karar bize ait değil deyip gönlümüzden geçen rakam konuşup öyle bitirirdik. Var mı böyle gönlünüzden geçen hesaplara göre ortaya çıkan bir rakam?

Hasan Albayrak: Müsaade ederseniz bunu açıklamayayım. Neticede onu ama iyi olumlu çalışmalarımız sürüyor, onu buradan arz edeyim.

Celal Pir: En azından eski artışlar kadar bir artış bekliyoruz diyelim.

Hasan Albayrak: Daha çok, daha çok.

Celal Pir: Daha çok mu, peki.

Hasan Albayrak: Sayın Pir, son 3 yıldır artışlara baktım. 45 milyondan 130 milyona. Demek ki önümüzdeki yılda ne kadar artacağını artık bütün buradaki, çünkü öğrenci kredileriyle çok açık söylüyorum. Belki burada söylememem gerekli ama sayın bakanımız, sayın başbakanımız bizzat ilgileniyorlar. Ne zaman müracaat ettiysek ve bu inanınız biz maliye bakanımız, ben gidiyorum kapılarına yatıyorum ve bizden güzel, olumlu şeyler alıyoruz. Yani bu sene de öğrenciyi kesinlikle memnun edeceğimizi buradan ifade etmek istiyorum ve bütün yeni üniversiteye giren öğrencilerimize yurtlarımızın kapısı açık. Bilsinler ki; yurtlara onlara hazırlanıyor. Bakın ben bu sene tatil yapmadım ve yapmayacağım da ama şunu bilsin gençlerimiz; yurtlarımız onlara açkı ve her gencimiz, üniversiteye giren her gencimiz mutlaka bizden durumuna göre öğrenim kredisi veya burs alacaktır. Bunu buradan bir defa daha öğrencilerimize ifade etmek istiyorum ve başarılı bir yıl geçirmelerini diliyorum.

Celal Pir: Bilmukabele diyelim. Sayın Albayrak çok teşekkür ediyoruz programımıza katılıp bizi bilgilendirdiğiniz için. Değerli izleyenler NTV'ye Sorun'a bugün için burada nokta koyuyoruz. Önümüzdeki hafta yine birlikte olma temennisiyle, hafta sonu da açık hattımız 24 saat açık. Biz her konuda fikir, öneri, kritik ve düşüncenizi lütfen aksettirin. Lütfen bu hakkı kullanın. Hoşçakalın efendim, mutlu hafta sonları.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber