Kansere karşı 'Koca Ciğer Projesi'

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Gültekin: - "Levy ve arkadaşlarının yaptığı bir projeksiyonda, 15 Avrupa ülkesi incelenmiş, 2011-2040 yıllarında sigaraya bağlı toplam 44 milyon, ülkemizde yaklaşık 4 milyon ölüm gerçekleşeceği ancak tütünle mücadele programlarının etkili uygulanmasıyla toplamda, 7,7 milyon, ülkemizde ise 640 bin erken ölümün önleneceği belirtilmiştir"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2015 17:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kansere karşı 'Koca Ciğer Projesi'

Sağlık Bakanlığının desteğiyle Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınları Dayanışma Derneğince akciğer kanserine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan "Koca Ciğer Projesi", Ankara'da uygulanmaya başlandı.

Projenin hayata geçirilmesi dolayısıyla Ankamall Alışveriş Merkezinde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, dünyada akciğer kanserinin 100 binde 23,1 sıklıkta görüldüğünü, 100 binde 19,7 oranında da ölüme neden olduğunu söyledi.

Akciğer kanserinin dünyada erkeklerde en sık görülen ve en sık ölüme yol açan tür olduğunu belirten Gültekin, Türkiye'de geçen yıl ölen 375 bin 291 kişiden 77 bin 993'ünün kanser nedeniyle yaşamını yitirdiğini, bunlardan 23 bin 642'sine de akciğer kanseri teşhisi konulduğu bilgisini verdi.

Gültekin, akciğer kanserinin yüzde 80-90'ının nedeninin sigara kullanımı olduğunu vurgulayarak, sigaranın bırakılması halinde akciğer kanserine yakalanma riskinin azaldığını anlattı.

- 15 milyon kişi tütün ürünü kullanıyor

Türkiye'de 15 yaş üzerindeki yaklaşık 15 milyon kişinin tütün kullandığını ifade eden Gültekin, "Levy ve arkadaşlarının yaptığı bir projeksiyonda, 15 Avrupa ülkesi incelenmiş, 2011-2040 yıllarında sigaraya bağlı toplam 44 milyon, ülkemizde yaklaşık 4 milyon ölüm gerçekleşeceği ancak tütünle mücadele programlarının etkili uygulanmasıyla toplamda, 7,7 milyon, ülkemizde ise 640 bin erken ölümün önleneceği belirtilmiştir" diye konuştu.

Tütün ürünleriyle mücadele kapsamında Türkiye'de çeşitli uygulamalar yapıldığını aktaran Gültekin, "Unutulmamalıdır ki sigara ve dumanına maruz kalmak, akciğer kanserinin en önemli nedenidir. Mücadelede en doğru, en temel yaklaşım sigara kullanmamak ya da bırakmaktır" görüşünü paylaştı.

- Dernek Başkanı Sevindi

Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınları Dayanışma Derneği Başkanı Nevval Sevindi de çocuk ve gençlerin sigaraya karşı olduğunu ancak anne, baba ve ağabey gibi büyükleri sigara içtiği için ileride tiryakilikle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

"Ailenin büyükleri, çocuk ve gençleri sigara tiryakisi yapmaktadır" diyen Sevindi, gerçekleştirilen projeyle insanlarda farkındalık oluşturmak istediklerini kaydetti.

Proje kapsamında Ankamall'da sergilenen hastalanmış akciğer maketi, 6 Haziran Cumartesi'den sonra 81 ili dolaşacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber