Kanser tedavisinde umut veren yöntem

Vücudun bağışıklık sisteminin kanserli hücrelere saldırarak yok etmesine dayalı tedavinin beş yıl içinde standart kanser tedavisi olarak kemoterapinin yerini alabileceği belirtildi. Yöntem ile ilgili araştırmalar ise devam ediyor.

Haber Giriş : 01 Haziran 2015 23:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kanser tedavisinde umut veren yöntem

Vücudun bağışıklık sisteminin kanserli hücrelere saldırarak yok etmesini dayalı tedavi, kanser hastaları için yeni bir umut ortaya çıkardı. İngiliz bilim insanlarının yaptığı araştırmada, ilaçların denendiği cilt kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 60'ında tümörler küçüldüğü veya hastalığın kontrol altına alındığı gözlendi.

Kemoterapi tarihe karışacak

BBC Türkçe'nin haberine göre ABD'deki Yale Kanser Merkezi'nden Prof. Ray Herbst, vücudun bağışıklık sisteminin kanserli hücrelere saldırarak yok etmesine dayalı tedavinin, beş yıl içinde standart kanser tedavisi olarak kemoterapinin yerini alabileceğini söyledi. Prof. Herbst "Kanser tedavisinde bir paradigma değişikliği görüyoruz. Artık kesinlikle uzun süre hayatta kalma potansiyeli ve etkili tedavi yöntemleri var" dedi.

İki ilaç denendi

Yöntem, cilt kanserleri arasında en ağır şekilde ilerleyen melanomun tedavisinde denendi. Tedavide ise ipilimumab ve nivolumab adlı iki ilaç kullanıldı. Tedavi, ileri derecede melanom olan 945 hastadan yüzde 58'inde kanserin ilerlemesini yaklaşık bir yıl durdurdu, bu süre içinde tümörlerin de kontrol altına alındığı veya küçüldüğü gözlendi. Daha önce yalnız ipilimumab kullanılarak yapılan deneylerde ise hastaların sadece yüzde 19'unda ve sadece 2,5 ay süreyle tümörlerin ilerlemesi durdurulabilmişti.

BBC Türkçe

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber