SODES usulsüzlüğünde 27'şer yıl hapis istemi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 5 yıl önce SODES kapsamında bir dershaneye verilen ihalenin KİK'e aykırı yapıldığı iddiasıyla başlattığı soruşturmayı tamamladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2015 17:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SODES usulsüzlüğünde 27'şer yıl hapis istemi

Diyarbakır'da Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında bir dershaneye verilen ihalede usulsüzlük yapıldığı iddiasına ilişkin 12 sanık hakkında 27'şer yıla kadar hapis cezası istendi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 5 yıl önce 500 öğrencinin Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) hazırlanması amacıyla SODES kapsamında bir dershaneye verilen ihalenin Kamu İhale Kanunu'na (KİK) aykırı yapıldığı gerekçesiyle başlattığı soruşturmayı tamamladı.

Hazırlanan iddianame 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, Milli Eğitim Müdürlüğü'nce gönderilen 2009-2010 eğitim dönemine ait dershane fiyat bilgilerinden hizmet alımı yapılan dershanenin fiyat teklifi ile diğer dershanelerin yıllık fiyat ücretleri arasında 66 ile 201 bin lira fark olduğu belirtildi.

İddianamede, bir gazetenin internet sitesinde 14 Eylül 2014'te yer alan "Casus denilen polislerin eğitim seferberliği" haberinin içeriğinde "casusluk" iddiasıyla tutuklanan polislerin 2010 yılında Diyarbakır'da 500 çocuğun her türlü eğitim masraflarını karşılayarak dershaneye kaydettirdiği iddialarına değinildi.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nin 2009-2010 yıllarında "Bir Çocuk Okut Bir Aile Kurtar" isimli bir proje hazırladığı kaydedilen iddianamede, projenin Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatınca SODES kapsamında 500 bin lira bütçe ile onaylandığı anımsatıldı.

Gerçekleştirilen ihale dosyasının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla 3 kişilik bilirkişi heyetince incelendiği belirtilen iddianamede, hazırlanan rapor da yer aldı.

Bilirkişi raporunda şu ifadelere yer verildi:

"500 çocuğun SBS sınavı için dershaneye gönderilmesini içeren proje kapsamında 16 Kasım 2009'da bir dershanenin 425 bin liralık fiyat teklifi kabul edilmiştir. İhale dokümanı hazırlama, maliyet hesaplama, ilan verme işlemleri yapılmadan, ihaleye çıkılmadan 425 bin liralık iş, mevzuata aykırı sonuçlandırılarak firmaya ödeme yapılmıştır."

Dershanenin hazırladığı devamsızlık listesinde isimleri bulunan öğrencilerin ifadeleri ile listedeki tarihlerin uyuşmadığı vurgulanan iddianamede, "Dershaneyi bırakan öğrenciler genellikle dershanenin verdiği eğitimi yetersiz bulmuşlar. Öğrenciler daha erken tarihlerde dershanedeki eğitimlerini bırakmalarına rağmen dershaneden kayıtları silinmemiştir. Yanlış bilgilerle doldurulan listelerden dolayı dershaneye fazladan ücret ödemesi yapıldığı tespit edilmiştir" denildi.

İddianamede, soruşturma kapsamında müşteki olarak beyanda bulunan bir dershanenin müdürü V.B'nin, "eğitim projelerinin Gülen cemaatine ait dershanelere verilerek devletin parasının peşkeş çekildiği" ifadesi de yer aldı.

Projeye ilişkin kendisinden 500 öğrenci için teklif alındığını belirten V.B, ifadesinde şunları dile getirdi:

"Günün koşullarında eşit değerlere ve maliyete yakın yayın ve ders saati anlamında en uygun teklifi verdik. Bu teklifi vermemize rağmen hiçbir ihale yapılmadan teklifler dershanelerden açık bir şekilde alındı. Sonradan yapılan projenin haksız bir şekilde başka dershaneye verildiğini öğrendim. Bunun üzerine şikayette bulundum. Sonra hizmet alan ve verenin aynı kişi olduğunu öğrendim. Yasal kontenjanı 300 olan dershanede bin öğrenciye eğitim verilmiş gibi gösterildi. Bütün eğitim projeleri Gülen cemaatine mensup dershanelere peşkeş çekildi. Devletin parası bu şekilde cemaate aktarıldı."

Söz konusu dershane ile 500 öğrenci için 9 ay SBS kursu verilmesi karşılığında 425 bin liraya anlaşıldığına yer verilen iddianamede, devamsızlık listesine göre öğrencilere 9 ay yerine 7 ay eğitim verildiği kaydedildi.

- "Sadece 6 dershaneden teklif alındı"

Proje tarihinde kentte 15 dershanenin bulunmasına rağmen sadece 6 dershaneden teklif alındığına dikkati çekilen iddianamede, şöyle denildi:

"Dershanenin geçen yılki başarı oranına ilişkin tutanak imzalanmasına rağmen tutanağın tanzim edildiği tarihte bahse konu dershanenin eğitim faaliyetlerine komisyon kararından sonra başlanıldığı tespit edildi. Dershane yetkilisi Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi ve İngilizce derslerine ilişkin öğretmenlerin isimlerini vermiştir. Ancak Milli Eğitim Müdürlüğünden alınan öğretmen bilgilerinin bulunduğu tabloda hiçbir öğretmenin o dönemde çalışma izinlerinin bulunmadığı anlaşılmıştır. Dershane ile 500 öğrenci için 425 bin liraya anlaşılmış, 7 ay boyunca eğitim verilmiştir. Böylece proje bütçesinden paralar haksız yere alınarak dershaneye fazla ödeme yapıldığı anlaşılmıştır."

- İstenen ceza

İddianamede, "İhaleye fesat karıştırma", "Edimin ifasına fesat karıştırma" ve "Resmi belgede sahtecilik" suçlarından 9 sanık hakkında 27'şer, 1 sanık için 19 yıl, 2 sanık için de 7'şer yıl hapis cezası istendi.

Hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan soruşturma başlatılan 7 şüpheli için takipsizlik kararı verildi.

- Olay

İhalenin KİK'e aykırı yapıldığı gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında Diyarbakır merkezli İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Osmaniye ve Niğde'de 30 Mart'ta başlatılan soruşturma kapsamında aralarında dershane yöneticileri ve üst düzey emniyet mensuplarının da bulunduğu 11 kişi gözaltına alınmış, bir kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Şüpheliler sevk edildikleri adli makamlarca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber