'Ak parti hariç, herkesle koalisyon yaparız'

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, 7 Haziran sonrası Türkiye'yi koalisyon hükümetinin beklediğini söylüyor. "Demokrasi mücadelesi veren hiçbir güç AKP ile koalisyon yapamaz" diyen Bayık, Ak Parti dışında her partiyle koalisyon yapabileceklerini açıkladı.

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 03 Haziran 2015 11:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Ak parti hariç, herkesle koalisyon yaparız'

Seçim sonrası için çeşitli alternatifler var. AKP tek başına hükümeti kurabilir. Ya da HDP parlamentoya girebilir ve bir koalisyon olabilir. Bu senaryolarda sizin tutumunuz ne olur? AKP tek başına hükümet kurarsa ne yaparsınız?

AKP'nin tek başına iktidar olması çok zor. Öyle görünüyorki Türkiye'de koalisyonlar olabilir. Bu ihtimal daha çok güç kazanıyor. Ama koalisyon AKP ile olamaz. Çünkü AKP demokratik bir güç değil, demokrasiyi hedeflemiyor. Sorunları demokrasiyle çözmeyi esas almıyor. Tam tersine otoriter bir anlayışı var ve giderek bunu daha çok derinleştiriyor. Bu aslında oldukça tehlikelidir. Demokrasi mücadelesi veren hiçbir güç AKP ile koalisyon yapamaz. Eğer AKP ile koalisyon yapmaya kalkarlarsa o zaman bu güçlerin demokrasi mücadelesi vermedikleri, toplumu aldattıkları ortaya çıkar. Sırf seçimi kazanmak için demokratik söylemi geliştirdikleri ortaya çıkar ki bu hem demokratik güçler açısından hem toplum açısından tehlikelidir. AKP'nin aldatma politikaları kadar tehlikelidir.

Çatlamalar olabilir

-AKP başkanlık sistemini getirmek istediğini söylüyor?

Türkiye'de demokratik devrimini gerçekleştirmemiştir. Ortadoğu'da hiçbir ülkede demokratik devrim gerçekleşmemiştir. Demokratik devrimin gerçekleşmediği bir ülkede başkanlık sisteminin propagandasının yapılması kesinlikle otoriter bir yönetimi hedefler.

-AKP dışında bir koalisyon olursa ne olur?

Bu olabilir. Bu seçimlerden sonra ortaya çıkacak durumlara bağlıdır.

-En iyi nasıl tarif edebilirsiniz seçim sonrası ihtimalleri?

İhtimallere dayalı tahmin doğru olmaz bence. Ortaya çıkacak tabloya göre bir koalisyon kurulacaksa demokrasi güçleri arasında olabilir. Demokrasiyi hedefleyen, Türkiye'yi demokratikleştirmek isteyen, Kürt sorunundan Alevi sorunundan diğer halkların, dinlerin ve mezheplerin sorunlarını demokratik yöntemlerle çözmeyi esas alan güçlerle ancak bir koalisyon olabilir. Başka türlü bir koalisyon Türkiye'nin içinde bulunduğu sorunlara kesinlikle bir çözüm olamaz. Hatta sorunları arttırır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber