Batı basını seçim sonuçlarını böyle gördü

Türkiye'deki seçimlerin sonucunu neredeyse Türkiye seçmeninden daha çok merak eden Batı basını, sonuçlara geniş yer verdi.

Haber Giriş : 08 Haziran 2015 07:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Batı basını seçim sonuçlarını böyle gördü

Seçim öncesi "Tam Batılılaşmamış, yoksul Müslümanların kendi ülkelerini yönetmelerine izin verilemez." diye yazan İngiliz THE Guardian gazetesi sonuçları, "Recep Tayyip Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi, 2011'de aldığı yüzde 49'dan yüzde 41'e düştü." diye duyurdu.


Türkiye'nin seçimini Batı basını dünyaya böyle duyurdu...

AFP: Televizyon kanallarına göre, iktidar partisi önde gidiyor ancak parlamentoda çoğunluğu kaybediyor. HDP, yüzde 10 barajını geçiyor. Bu da AKP'nin iktidara geldiği 2002'den bu yana ilk kez koalisyon kurmak zorunda kalacağı anlamına geliyor.

NEW YORK TIMES: Türkiye aleyhine ilanların yayınlandığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıklıkla hedef alındığı New York Times'ta Türkiye'deki seçim sonuçları internet sitesinde manşete taşındı.

New York Times haberinde, "Türk seçmenler, Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir ders verdi. Erdoğan'ın partisi, Anasaya'yı yeniden yazma ve Amerikan tipi başkanlık sistemi kurma ihtirasını sona erdiren tarihi bir seçimle Meclis'teki çoğunluğunu kaybetti" denildi.

Haberde "Seçim sonuçları Sayın Erdoğan için ciddi bir başarısızlık oldu" denildi. Gazete, "Bu sonuçlar, Sayın Erdoğan'ın gücünü artırma çabalarını karaya oturttu" ifadesini kullandı.

ASSOCIATED PRESS: Türkiye'deki parlamento seçimlerinin ilk sonuçlarına göre; seçmen, iktidar partisinin anayasayı değiştirmesini istemiyor. İlk sonuçlar, Türkiye'nin iktidar partisinin Meclis'teki çoğunluğunu kaybedeceğini gösteriyor.

BBC: İlk tahminler, Türkiye'nin iktidar partisi AK Parti'nin Meclis'teki çoğunluğunu kaybetme yolunda olduğunu gösteriyor. Kürt yanlısı HDP, yüzde 10 barajını parti olarak geçti. Bu seçim, AKP'nin 13 yıllık tek parti iktidarına son verecek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yetkilerini artırma planlarını altüst edecek.

GUARDIAN: Recep Tayyip Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi, 2011'de aldığı yüzde 49'dan yüzde 41'e düştü.

WALL STREET JOURNAL: İlk gelen sonuçlara göre; AKP, 2002'den bu yana sürdürdüğü tek parti iktidarını yitirecek.

ZDF: AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet partileriyle koalisyon yapmak zorunda. Erdoğan'ın başkanlık sistemi zor durumda.

BILD: AK Parti kaybetti. Yüzde 40 ile birinci parti oldu ama, 2011 seçimlerinde yüzde 50'ye yakındı. HDP'nin barajı geçmesi, AKP'nin planlarını değiştirdi. Bunların başında başkanlık sistemi geliyor. AKP 261 dolayında milletvekili çıkartacak gibi. AK Parti anayasayı referanduma götürecek 330 milletvekili hedefliyordu."

DIE WELT: Türkiye seçimini yaptı. İktidar partisi AKP çoğunluğu kaybetti. Kürt yanlısı parti HDP parlamentoya girmeyi başardı.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG (FAZ): Türkiye'deki parlamento seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi AKP, tek başına iktidarı kaybetti.

SUDDEUTSCHE ZEITUNG: Seçimlerin Türkiye Cumhurbaşkanı için zaferle sonuçlanması umuluyordu. İlk sonuçlara bakıldığında, sadece anayasayı değiştirecek çoğunluk değil, tek başına iktidar da zor görünüyor.

DIE ZEIT: Kürt partisi HDP parlamentoya girdiği için AKP'nin tek başına iktidarı zor görünüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber