Ermeniler ve Romanlar da Meclis'te temsil edilecek

Ermeni vatandaşları temsilen Markar Eseyan, Garo Paylan gibi isimlerin Meclis'e girdiği 2015 seçimlerinde Romanları temsilen Purçu milletvekili oldu. HDP adayı Dilek Öcalan da parlamentoya girdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Haziran 2015 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ermeniler ve Romanlar da Meclis'te temsil edilecek

BAHAR ATAKAN Ankara

2015 seçimlerinin en çok konuşulan isimlerinden Ermeni adaylar milletvekili seçilerek Meclis'e girdi. Seçimde gelen ilk sonuçlara göre 3 partinin gösterdiği Ermeni adayların hepsi Meclis'e girme hakkı kazandı. CHP'nin adayı Selina Doğan, HDP'nin adayı Garo (Karabet) Paylan ve Ak Parti'nin adayı Markar Eseyan Meclis'e girdi.

Purçu da girdi

Kesin olmayan sonuçlara göre iddialı isimlerin yarıştığı seçimden şu sonuçlar çıktı:

Aday listelerinde HDP'den Paylan İstanbul 3. bölgeden, CHP'den Doğan İstanbul 2. bölgeden, Ak Parti'den Eseyan da 2. bölgeden aday gösterilmişti. İzmir 1. bölge 5. sıradan Romanları temsilen aday gösterilen Özcan Purçu da milletvekili seçildi. HDP listelerinde ise Süryani kimliği bilinen mevcut milletvekili Erol Dora Mardin'den milletvekili oldu. Ezidileri temsilen HDP'den aday gösterilen Felaknas Uca ile Ali Atalan Meclis'e girdi.

Dilek Öcalan Meclis'te

Abdullah Öcalan'ın kardeşi fatma öcalan'ın 28 yaşındaki kızı Dilek Öcalan da milletvekilleri olarak Meclis'te yer aldı. Dilek Öcalan, Temmuz 2014'de Demokratik Bölgeler Partisi adını alan BDP'de PM üyesi olarak siyasete girmişti. Öcalan'ın HDP'den aday gösterilmesi, "Öcalan ailesinin Meclis'teki temsili" olarak yorumlanmıştı. 1987 doğumlu Dilek Öcalan, Mersin Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra siyasete girmişti.

Ak Parti'nin milletvekili aday listelerinde sürpriz biçimde yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak İstanbul 1. bölge 6. sıradan milletvekili seçildi. Ak Parti'nin seçim şarkılarını da yapan, Dombra şarkısını da uyarlayan Uğur Işılak, İstanbul'dan milletvekili oldu.

Milletvekilliği kesinleşen öne çıkan isimlerden bazıları ise şöyle:

n Ak Parti Mersin Milletvekili 3. sıra adayı Muhsin Kızılkaya

n CHP İstanbul 2. bölge 7. sıra milletvekili adayı, gazeteci Enis Berberoğlu

n MHP İstanbul 2. bölge 1. sıra adayı çatı Cumhurbaşkanı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu

n HDP Mersin 1. sıra milletvekili adayı, Ak Parti'nin kurucularından Dengir Mir Mehmet Fırat.

Kesin olmayan sonuçlara göre bağımsız adaylar milletvekili seçilemedi. Eski Ak Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Yurt Atayün, eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakup Saygılı ve HüdaPar'ın destek verdiği Aydın Gök, Meclis'e bağımsız milletvekili olarak girmeyi başaramadı.

Aslan ve Haberal yok

İstanbul 3. bölge adayı olan Mehmet Aslan, MHP'nin milletvekili listesinin 6. sırasında yer alıyordu. MHP, İstanbul 3. bölgeden üç milletvekili çıkarabildi. Aslan bu isimlerin dışında kaldı. Eski CHP'li vekil Mehmet Haberal'ın oğlu Erkan Haberal da MHP'den milletvekili seçilemeyen isimler arasında yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber