Teziç'in hukuku duruma göre

Haber Giriş : 22 Ağustos 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Galatasaray Üniversitesi'nin kurucu rektörü, 1994'te DYP-SHP koalisyonu tarafından atanmış, Teziç de rektör yardımcılığına getirilmişti. O dönem buna ses çıkarmayan YÖK Başkanı, şimdi hükümetin rektörleri atamasını engellemek için hukuka aykırı tüm seçenekleri kullandı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 15 yeni üniversiteye AK Parti hükümetinin teklifi ile kurucu rektör atanmasını hülle yoluyla engellemeye çabalarken, DYP-SHP koalisyonu 1994'te kuruluş kanununda yer almamasına rağmen bir üniversiteye kurucu rektör atamıştı. Sadece eski kanuna atıfla kurucu rektörleri hükümetin teklifi ile atanan üniversite, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in de rektörlüğünü yaptığı Galatasaray Üniversitesi.

İTİRAZ ETMEMİŞTİ

Prof. Teziç'in de o dönemde rektör yardımcısı olarak atandığı ve daha sonra rektörlüğüne getirildiği Galatasaray Üniversitesi'nin (GÜ) 6 Haziran 1994 tarihli kuruluş kanununda, kurucu rektörün hükümet teklifi ile görevlendirilmesi konusundaki maddeye yer verilmedi. Buna rağmen sözkonusu ?Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair 28. 3. 1993 Tarihli Ve 2809 Sayılı Kanuna Ek Maddeler Eklenmesi İle 78 Ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerin Eki Cetvellerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun?a yapılan ekle, 1991 yılında 22 yeni üniversitenin kuruluş kanununa atıf yapılarak atama yapılmasına kimse itiraz etmedi.

SESSİZCE İZLEDİ

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Nevzat Ayaz ve Tansu Çiller'in teklifiyle Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atanan Prof. Dr. Yıldızhan Yayla GÜ'nün kurucu rektörü olurken, bugün kurucu rektörün hükümetin teklifiyle atanmasını özerkliğe engel gören Teziç, o gün Rektör Yayla'nın yardımcısı olarak özerkliğe aykırı(!) atamayı sessizce izledi. Sadece eski kanuna atıfla kurucu rektör atanmasına YÖK'ten de itiraz gelmedi. Bugünse hükümetin kanunda aynen 1991'deki şekliyle yer verdiği ?Bu Kanunla kurulan üniversitelerin kurucu rektörleri iki yıl için, Milli Eğitim Bakanı ve Başbakanın önereceği üç isim arasından Cumhurbaşkanınca atanır? maddesinin iptali ile doğan mevzuat boşluğu YÖK'ün ?tedviren? oyununa ortam hazırladı.

Prof. Yayla atıfla rektörlüğe atandı

6 Haziran 1994 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 3993 sayılı Kanunla ve Bakanlar Kurulu'nun kararıyla Galatasaray Egitim ve Ögretim Kurumu, Galatasaray Üniversitesi'ne dönüştürüldü. Kanunun 1. maddesinde, ?Galatasaray Üniversitesi'nin yükseköğretim birimlerinde, yüksekögretimle ilgili mevzuat hükümleri uygulanır?denildi ve sadece ?Galatasaray Üniversitesi'nin yükseköğretim birimlerinde, yüksekögretimle ilgili mevzuat hükümleri uygulanir? maddesi rektör Prof. Dr. Yıldızhan Yayla'nın hükümetin teklifiyle atanması için yeterli oldu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber