'İntihal'e yüzde 15 sınırı

Üniversite öğrencileri için akademik danışmanlık adı altında kurulan ve çeşitli nedenler ile tez yazamayan öğrencilere hizmet veren firmaların sayısı gün geçtikçe artarken, bu durum milyonlarca liralık bir pazar da oluşturdu.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 11 Haziran 2015 10:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
'İntihal'e yüzde 15 sınırı

Geçtiğimiz günlerde YÖK, tez savunmasından önce öğrencinin intihal programı raporu teslim edilmesi tüm üniversiteler için zorunlu hale getirildi.

Tez avcısı TURNITIN

YÖK'ün kararı üzerine harekete geçen üniversiteler intihal tezleri belirleyen TURNITIN programını kullanacak. Programındaki aksaklıklar ise düşündürücü. Ankara Üniversitesi Rektörlüğü tüm anabilim dallarına, fakültelerine, enstitülerine geçtiği yazıda, "Yapılan çalışmalar, TURNITIN programında bir kez tarandığında program otomatik olarak çalışmayı 'ödev deposu'na kaydetmektedir. Tarama sonucunda dosya programdan silinse bile, dosya depodan kaldırılmamaktadır. Orijinallik raporu yüzde 10 çıkmış ise aynı tez Enstitü tarafından sistemde taratıldığında orijinallik raporunda yaklaşık yüzde 100'lük çakışma olduğu görülmektedir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber