4. dereceli VHKİ neden yüzde 55 üzerinden tazminat alamaz?

Kazanılmış hak aylık dereceleri, kadro derecelerinin üzerine yükselenler neden bazı durumlarda kazanılmış hak aylığına ait özel hizmet tazminat oranını alamaz

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Haziran 2015 12:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
4. dereceli VHKİ neden yüzde 55 üzerinden tazminat alamaz?

SORU: İyi günler Milli Eğitim Bakanlığında VHKİ olarak 20 yıldır çalışıyorum.Bakanlık derece kadrom 5, fakat maaşa esas derece kademem 4/2, özel hizmet tazminat oranım 49 'dan ödeniyor. 55'den ödenmesi gerektiğini söylediğimde mal müdürlüğünce bakanlık kadro derecen 5 olduğu için ödenmez diyorlar. Özel Hizmet tazminat oranım kaç olmalı sizce?

CEVAP: Kazanılmış hak aylık dereceleri, kadro derecelerinin üzerine yükselenlerin, kazanılmış hak aylığına ait zam ve özel hizmet tazminat oranını alabilmesi için o kurumda o kadro olmalıdır.

Zam ve tazminat kararnamesinin, "Kazanılmış hak aylık dereceleri kadro derecelerinin üzerinde bulunanlar" başlıklı 10 uncu maddesi şu şekildedir:

"Kanun ve kanun hükmünde kararnamelerle bir derece verilenler ile kazanılmış hak aylık dereceleri 657 sayılı Kanun hükümleri uyarınca kadro derecelerinin üzerine yükseltilenlerin zam ve tazminatları; bulundukları kurumda, yükselinen derecede kendi kadro unvanlarıyla aynı adı taşıyan kadroların dereceleri için öngörülen puan ve oranlar esas alınarak ödenir. Aylıklarının yükseltildiği derecede, 190 ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelere ekli kurumlarına ait cetvellerde kendi kadro unvanlarıyla aynı adı taşıyan kadro unvanı bulunmayanlara, bulundukları kadro derecelerinin karşılığı olan zam ve tazminatların ödenmesine devam olunur."

Bu hükümde açık bir şekilde, kazanılmış hak aylık derecesi kadro derecesinin üstüne çıkmış olanların özel hizmet tazminatı ve zamlarının artabilmesi, o kurumda aynı kadro/derecenin bulunması şartına bağlanmıştır.

Örnek verecek olursak, VHKİ'ler kadrosunda olanlar 5. dereceye kadar çıkabilir. Bir VHKİ, eğer kazanılmış hak aylığı 4 olsa dahi, o kurumda 4. dereceli bir VHKİ kadrosu olmadığı sürece 4. dereceye ait zam ve tazminatı alamaz.

Bu nedenle, zam ve tazminat kararnamesinin; üst yönetim ve genel idare hizmetleri bölümünün grup 17 bölümünde yer alan şu hüküm tarafınıza uygulanamamaktadır.

"Yukarıda sayılan 1 ila 16 ncı Gruplara göre özel hizmet tazminatı alamayanlardan, Kurumların Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dahil 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarında bulunanlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber