Zorunlu trafik sigortası tebliğine iptal davası

Ankara Barosu, zorunlu trafik sigortasına yeni şartlar getiren tebliğin bazı hükümlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2015 14:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Zorunlu trafik sigortası tebliğine iptal davası

Ankara Barosu, 1 Haziran'da yürürlüğe giren Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları Tebliği'ndeki bazı hükümlerin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştayda dava açtı.

Barodan yapılan açıklamaya göre, Danıştay Başkanlığına sunulan dilekçede, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığınca hazırlanan tebliğde yer alan ve sigorta şirketlerinin lehine, sigortalıların aleyhine düzenlemeler içeren 31 hükmün, Anayasa, Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Tüketicinin Korunması Kanunu, Sigortacılık Kanunu ve Avukatlar Kanunu'na aykırı olduğu savunuldu.

İptali ve yürütmesinin durdurulması istenen hükümler arasında, trafik kazalarında yaşamını yitirenlerin ailelerine ödenen destek tazminatının kaldırılması, kazalardan zarar görenlere sigorta şirketlerince ödenen tazminatların azalmasına neden olan yeni tazminat hesaplama yöntemleri ile mevzuatta belirlenen sınırın üzerinde alkollü araç kullananların yol açtığı kazalardaki zararların sigortalıya rücu edilmesine yönelik düzenlemeler yer aldı.

Ayrıca, "Sigortalı, sigortacının göstereceği avukata gereken vekaletnameyi vermek zorundadır" hükmünün de iptali istendi.

Dilekçede, Anayasa ve Avukatlık Kanunu'na aykırı olduğu savunulan bu düzenlemenin dayanağı yasa maddesinin iptali için Danıştaydan itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesine başvurması talep edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber