Sözlü Sınavın İptalinde Yeni Gerekçe

Danıştay'ın, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine ilişkin verdiği kararda, önemli bir ayrıntı bulunmaktadır. Adli tatil nedeniyle nöbetçi mahkemece verilen kararda, sözlü sınava ilişkin tüm maddelerin yürürlüğü durdurulmuştur. Bu karar sözlü sınav uygulanan diğer işlemlere de emsal olabilecek derecede önemli bir gerekçeler içermektedir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ağustos 2006 02:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay'ın kararı, eğitim kurumu yöneticiliklerine yapılacak atamalara ilişkin olmasına rağmen, kararın gerekçesi sözlü sınav uygulanan diğer tüm işlemlerin iptaline ilişkin iki önemli gerekçe içermektedir.

Danıştay 2. dairesinde sözlü sınava ilişkin maddelerin yürütülmesinin durdurulmasını iki nedene dayandırmıştır. Karar gerekçesinde konuya ilişkin olarak yer alan açıklama şu şekildedir:

"Müdürlük görevine yapılacak atamalarda adayların eşit koşullarda yarışmalarını sağlayan nesnel bir yöntem olan yazılı sınavdan sonra, her türlü öznel değerlendirmeye açık bulunan sözlü sınav yapılması, yazılı sınavın nesnel sonuçlarını etkisiz kılacağından; Yönetmeliğin sözlü sınav öngören düzenlemesi hukuka uygun değildir. Öte yandan, sınavın sözlü olam niteliği, idari yargı denetimini, işlemin yalnızca yetki ve şekil unsurları ile sınırladığından, idarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yolunun açık olduğu yolundaki anayasa hükmüne de ters düşmektedir."

SÖZLÜ SINAVIN İPTAL NEDENLERİ

1- Sözlü sınav, yazılı sınavın nesnel sonuçlarını etkisiz kılan bir sınavdır.

2- Sözlü sınav, idari yargı denetimini sınırlamaktadır.

Özellikle ikinci husus Danıştay kararlarında ilk defa karşılaşılan bir ayrıntıdır. Bu karar İçtihadı Birleştirme Kararı olmadığı için tüm idari yargı mahkemeleri ile Danıştay'ın diğer dairelerinin uymak zorunda olduğu bir karar değildir. Karar bireysel niteliktedir. Ancak, karar Danıştay tarafından verildiği için önemli bir karardır. Kararda yer alan bu ayrıntının, benzer yönde açılacak davalarda yer alıp almayacağı zaman içinde ortaya çıkacaktır.

Danıştay'ın bu kararı, sözlü sınav hükümlerine yer veren yönetmeliklerin iptali istemlerinde önemli bir dayanak oluşturacaktır.

Danıştay'ın okul müdürlerine ilişkin kararı için başlığa tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber