183 bin geçici işçiye kadro müjdesi

Haber Giriş : 25 Ağustos 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kuruluşları ile belediyelerde yılda 11 ay aralıksız çalışan geçici işçilerin daimi kadroya alınmasına yönelik çalışmalarda sona gelindi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda önceki gün bir araya gelen yetkililer, 183 bin geçici işçiyi daimi kadroya almak için teknik hazırlıkları tamamladı. Buna göre 6 ay ve daha fazla süredir çalışmakta olan geçici işçilerin kadroya alınmasını içeren rapor önümüzdeki hafta yapılacak Bakanlar Kurulu'nda ele alınacak. Büyük çoğunluğu bir yıla yakın çalıştığı için geçici işçilerin kadroya alınması Hazine'ye ek malî yük getirmeyecek. Dolayısıyla Hükümetin bu operasyonuna, yürütülen ekonomik programın destekçisi Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) tepki göstermesi beklenmiyor. Geçici işçileri, iş güvencesi ve sendikal hakka kavuşturacak müjdeyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verecek. Halen en düşük 1045 YTL alan bir geçici işçinin maaşında, kadroya geçmesiyle birlikte 100 YTL iyileşme sağlanacak. Konuyla ilgili çalışmaları yürüten AK Parti'nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Ayalan, geçici işçilerin kadroya alınması ile ilgili bütün işlemlerin 2006 sonuna kadar bitirileceğini ifade ediyor. Belediyelerde örgütlü sendikalardan Hizmet-İş'in Başkanı Mahmut Arslan da, "Önceki çalışmaların aksine bu sefer belediyelerde çalışan geçici işçiler de bizzat sayın Başbakan'ın talimatıyla kapsama alındı. Geçmişte yapılan hataya düşülmedi." diyerek, gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getiriyor.

Geçici işçilerin sorununa çözüm bulmak için kurulan Bakanlıklar Arası Komite, raporunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sundu. İlgili bakan Murat Başesgioğlu da raporu 28 Ağustos'taki Bakanlar Kurulu'nda kabine üyeleriyle paylaşacak. Rapor, 140 bini belediyelerde, 43 bini ise çeşitli kamu kurumlarında ortalama 11 ay çalışan işçilerin daimi statüye kavuşturulmasını öngörüyor. 20 yıldır çözümlenemeyen ve adeta kangren haline gelen geçici işçilerin durumu, geçmiş hükümetler döneminde de gündeme gelmiş; ancak bir ilerleme sağlanamamamıştı. Konunun nihai çözüme kavuşturulması için başından beri sendikalar ve Çalışma Bakanlığı ile irtibat halinde olduğunu kaydeden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayalan, Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden bu yana geçici işçi sorununu yakından izlediğini belirterek, "Mevcut imkanlar dahilinde bütün işçilerimizin kadrolu olması için Başbakanımızın talimatı var." diyor. Aynı zamanda işçi sendikalarının çatı örgütü Hak-İş'te başkan yardımcılığı görevini yürüten Hizmet-iş Başkanı Mahmut Arslan, DSP-MHP-ANAP'ın oluşturduğu 57. Koalisyon Hükümeti'nin 2000 ve 2002'de geçici işçileri daimi kadrolara almasının pek çok sorunu beraberinde getirdiğini ifade ediyor. Sıfatlarının ?geçici' olmasına rağmen söz konusu işçilerin kanunsuz olarak 12 ay çalıştırıldığını öne süren Belediye-İş Başkanı Nihat Yurdakul ise yeni düzenlemeyle bu çarpıklığın ortadan kaldırılacağı görüşünde. Yurdakul, "15-20 yıl çalışıp geçici işçi olarak emekli olanlar var. Ama bu insanlar sürekli ne zaman işimden olacağım endişesiyle yaşıyor. Bu, iş verimine de yansıyor." tespitinde bulunuyor.

Geçici işçiler ise kadroya geçmeyi en çok iş güvencesine kavuşmak için istiyor. Mamak Belediyesi'nde 3 yıldır geçici işçi olarak çalışan İzzet Sezgin, "Her yıl işsiz kalma endişesi yaşıyorum. Yaptığımız iş aynı olmasına rağmen kadrolu arkadaşlar hem daha fazla maaş alıyor hem de iş güvencesine sahip. Artık işsiz kalma endişesi yaşamak istemiyorum." ifadelerini kullanıyor.

HANGİ KAMU KURUMLARI GEÇİCİ İŞÇİ ÇALIŞTIRIYOR?
Belediyeler
Orman Bakanlığı
Temsan (Elektrik Üretim AŞ'ye bağlı)
Makine Kimya
Et Balık Kurumu
Atatürk Orman Çiftliği
Toprak Reformu Genel Müdürlüğü
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA)
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ)
Petrokimya Holding AŞ (Petkim)
Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ)
İller Bankası
Çay-Kur
Tekel
Meteoroloji
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber