Ucuz kredi ile konut hayali 2008'e kaldı

Haber Giriş : 25 Ağustos 2006 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılın ikinci çeyreğinde para piyasalarda yaşanan dalgalanmaların ardından iki yıl önceki seviyelerine yükselen konut kredisi faiz oranları tansiyonun düşmesiyle yavaş yavaş iniyor. Bankacılara göre, faiz indirimleri geleceğe yönelik beklentiler açısından olumlu bir sinyal olarak algılansa da, 2008 yılına kadar eski seviyelere inmesi zor görünüyor.

TÜKETİCİ BEKLEMEDE

Şimdi oranların yeniden düşmeye başlamasıyla talepte ufak tefek kıpırdanmalar başladı ama çoğunluk hala beklemede. 'Faizler yıl sonuna kadar nereye iner? Bu seviyelerden kredi kullanalım mı?' gibi sorular şu sıralar konut sahibi olmak isteyenlerin kafasını meşgul ediyor. Yıl sonunda oranların aylık yüzde 1.55 ile 1.75 arasında dengeye oturacağı öngörülüyor. 'Bu seviyelerden kredi kullanılır mı?' sorusuna bankacıların verdiği yanıt ise şu: 'Eğer salt faize bakılarak karar veriliyorsa kesinlikle alınmalı. Faizler bugün makul seviyelerde. Konutun değeri konusunda beklentiler varsa bu tamamen alıcıyı ilgilendiriyor. Genelde faizler aşağı düştükçe ev fiyatları artar. Faizler daha da düşer beklentisinde olanlar konut fiyatlarının da ters orantılı bir şekilde artacağını unutmasın. Tüketicilerin ev alma kararı faizlerden bağımsız olmalıdır.'

ÖNEMLİ FAİZ DÜŞÜŞLERİ OLMAZ

TEB Genel Müdürü Varol Civil, son 15-20 gündür konut kredisi faizlerinde yaşanan gerilemeyi tam anlamıyla bir faiz düşüşü olarak nitelendirmiyor. Civil, 'İlk belirtileri başladı. Ama eskisi kadar hızlı bir faiz düşüşü beklemiyorum. Bir oran tahmini yapmak zor. Ama çok önemli faiz düşüşleri beklemiyorum. Yarım puanlık düşüşe faiz düşüşü demiyorum. Aynı seviyelerin yakalanması 2007 yılına sarkar. 2007 yılından önce çok önemli bir düşüş beklemiyorum' diye konuştu.

FAİZLER 1.55-1.75'E OTURUR

BankEuropa Genel Müdür Yardımcısı Murat Aysan, 'MB de enflasyon bir anda yukarı gitmesin diye canlanmaya çok fazla izin vermiyor. Kontrollu bir şekilde faiz oranları bu seviyelerde kalacak gibi gözüküyor' dedi. Yıl sonunda faiz oranlarının aylık yüzde 1.55 ile 1.75 arasında oturacağını öngören Aysan, 'Faizlerin 2007'deki seçimlerden önce herhangi bir kayıt ve şartla eski seviyelerine gelmesini beklemiyoruz' dedi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber