Hastayı göçe zorlayan uygulama kaldırılmalıdır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Haziran 2015 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hastayı göçe zorlayan uygulama kaldırılmalıdır

25.6.1983 Tarih ve 18088 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte 16 Ağustos 2014 Tarih ve 29090 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle "Sağlık Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği" başlıklı 13. maddesindeki; "Memurun sağlık mazeretine dayanarak yer değiştirme talebinde bulunabilmesi için; kendisi, eşi, annesi, babası, bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin hastalığının görev yaptığı yerde tedavisinin mümkün olmadığı veya mevcut görev yerinin söz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye düşüreceğini eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi gerekir.

HASTAYI GÖÇE ZORLAYAN UYGULAMA KALDIRILMALIDIR

Sağlık mazeretine dayalı olarak yapılacak yer değişikliğinde memur aynı hizmet bölgesi içinde başka bir hizmet alanına, bu şekilde mazeretin karşılanamaması halinde ise başka bir hizmet bölgesinde kurumca ihtiyaç duyulan ve mazeretinin karşılanabileceği bir hizmet alanına atanabilir." hükümleri ile hastayı yakını olan memurun görev yaptığı yere göçe zorlayan hükümler kaldırılmalıdır.

Çünkü; hastayı yakını olan memurun görev yaptığı yere göçe zorlanması insan haklarına ve uluslararası düzenlemelere aykırılık oluşturmaktadır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 13. maddesinde; "1. Herkesin bir devletin toprakları üzerinde serbestçe dolaşma ve oturma hakkı vardır.

2. Herkes, kendi ülkesi de dahil olmak üzere, herhangi bir ülkeden ayrılmak ve ülkesine yeniden dönmek hakkına sahiptir." hükümleri,

Aynı şekilde 1966 tarihli Uluslararası Sivil ve Siyasal Haklar Sözleşmesinin 12. maddesinin 2. fıkrasında; "Herkes, kendi ülkesi de dahil, istediği ülkeyi terk edebilir" hükümleri ve Anayasa'nın "Yerleşme ve seyahat hürriyeti" başlığı altındaki 23. maddesinde; "Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir." hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere göre hastanın yakını olan memurun görev yaptığı yere göçe zorlanması insan haklarına ve Anayasamıza aykırıdır.

Eski yönetmelikte olduğu gibi öğretmenin anne ve babası ile yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşlerinden birisi için sağlık kurulu raporunda "başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez" ibaresinin bulunmasının yeterli görülmesi ve sağlık raporlarının eğitim ve araştırma hastanelerinden alınması sistemine geçilmelidir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber