Dört ay çalıştı işe iade edildi

İşe başladıktan 4 ay sonra çıkarılan sendika temsilcisi Betül Görgülü'nün kazandığı dava Yargıtay'ca onandı. Kararla birlikte işyeri temsilcileri için 6 aylık kıdem şartı fiilen ortadan kalktı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Haziran 2015 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Dört ay çalıştı işe iade edildi

AYDIN'DA ikamet eden Betül Görgün isimli vatandaş, bir teknoloji markette kasiyer olarak işe başladı. Aradan kısa bir süre geçti ve Görgün işyeri sendika temsilcisi olarak atandı. Görgün, mağaza müdürünün bu durumdan rahatsız olduğunu ve 22 Ekim 2013 tarihinde işine son verildiğini belirtip, bu haksızlığın giderilmesi için avukatı Suat Çetinkaya aracılığıyla dava açtı.

HERKES DAVA AÇABİLİR

Aydın 2. İş Mahkemesi'nin davacı lehine verdiği karar Yargıtay tarafından da onandı. Betül Görgün'ün avukatı Suat Çetinkaya, Yargıtay'ın yerel mahkemenin kararını onanması sonrası yaptığı açıklamada, "Bu kararın özelliği ve diğerlerinden ayıran husus, sendika işyeri temsilcisi olan davacının 4 aylık kıdemi olmasına rağmen işten haksız olarak çıkarılması durumunda işe iade davası açabilmeye hak kazanmasıdır. 4857 Sayılı İş Kanunu 18. maddesi, '30 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az 6 aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır' demektedir. Yargıtay emsal niteliğindeki bu kararıyla işyeri temsilcileri için 6 aylık kıdem şartını fiilen ortadan kaldırmıştır. Bu tür mağduriyetleri olanlar korkmadan dava açabilir. Artık ellerinde bu emsal karar var" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber