Meclis Başkanlığı için 70'lik adaylar

Meclis'te yeminlerin ardından gündem Meclis Başkanlığı seçimi. CHP 'en yaşlı vekil' Baykal, HDP ile MHP ise 72 yaşındaki Fırat ve İhsanoğlu ile yarışacak

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 25 Haziran 2015 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis Başkanlığı için 70'lik adaylar

Milletvekillerinin yemin ederek göreve başlamasının ardından dikkatler devletin 2 Numaralı koltuğuna odaklandı. Kurulacak yeni hükümete ilişkin ilk ipuçlarını da vermesi beklenen Meclis Başkanlığı için yarışa ilk soyunan isim HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat oldu. Eski AK Parti'li olan 72 yaşındaki Fırat, destek için bütün grupların kapısını çalacağını söyledi.

BAYKAL'IN ADINI AÇIKLADI

Önceki gün "en yaşlı üye" sıfatıyla TBMM Genel Kurulu'nu açan ve milletvekillerinin yemin törenini yöneten 77 yaşındaki Antalya Milletvekili Deniz Baykal da CHP'nin adayı oldu. 7 Haziran seçimlerinin hemen sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesi CHP içinde polemiğe neden olan Baykal, dün MYK sonrasında kendisini ziyarete gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Meclis'te kabul etti. Kılıçdaroğlu, yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından gazetecilerin soruları üzerine Baykal'ın şu an Geçici Meclis Başkanlığı görevini yürüttüğüne işaret ederek, "Umarız bu geçici görevi sürekli hale dönüşmüş olur. Milletvekili arkadaşlarım da Sayın Baykal'ın Meclis Başkanı olarak aday olmasını istiyorlar. Kendisinden bu konuda ricada bulundum. Arkadaşlarımızla değerlendirdik. Umarım Türkiye için hayırlı olur" diye konuştu. Meclis Başkanlığı adaylığının oluşabilecek bir koalisyonun habercisi olup olmadığı sorusuna "Hayır. Bunun koalisyonla bir ilgisi yok" cevabı veren Kılıçdaroğlu "Parlamentoya baktığımızda deneyim olarak Sayın Baykal'ın öne çıktığını hepimiz biliyoruz ve görüyoruz" dedi.

MHP'NİN ADAYI 'ÇATI'DAN

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının hemen ardından MHP'nin hamlesi geldi. Geçen yıl yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'a karşı CHP ve MHP'nin "çatı adayı" olarak yarışan MHP'nin 72 yaşındaki İstanbul Milletvekili Ekmelettin İhsanoğlu, adaylık dilekçesini Meclis Başkanlığı'na verdi.

AK PARTİ KENDİ ADAYI İLE YARIŞACAK

AK Parti'de ise istişareler sürüyor. Parti kulislerinde Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Ayşenur Bahçekapılı'nın adı geçiyor. Yarışı koalisyon pazarlıklarının parçası yapmak istemeyen AK Parti'de 'kendi adayı ile' yarışa girme fikri ağır basıyor.

Meclis'te seçim günü 30 Haziran

Meclis Başkanlığı seçiminin ilk iki turun 30 Haziran'da, 3 ve 4'üncü turu ise 1 Temmuz'da yapılacak. Meclis Başkanı seçebilmek için ilk iki turda hiçbir partinin sayısı yetmiyor. Partiler arasında bir uzlaşma olmazsa, son turda en çok oyu alan aday Meclis Başkanı seçilecek. İçtüzüğe göre, bir adayın ilk iki turda başkan seçilmesi için 367, üçüncü tur için 276 oy alması gerekiyor. Bu oyu alamayan adaylardan son turda en fazla oyu alan üye Meclis Başkanı seçiliyor. Seçimler milletvekillerinin gizli oyu ile yapılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber