AYM'den, babaların hakkını koruyan karar

Anayasa Mahkemesi, velayetin annede olduğu davada, çocuğuyla yeterli kişisel ilişki kurulmasına imkan vermeyen yargı kararlarının, Anayasa ile güvence altına alınan aile hayatına saygı hakkını ihlal ettiğine karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Haziran 2015 12:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM'den, babaların hakkını koruyan karar

Diyarbakır'da yaşanan bir boşanma olayında Diyarbakır Aile mahkemesi çocuğun velayetini anneye vermiş ve baba içinde şu kararı vermiştir.

"ayrı şehirlerde yaşamaları durumunda her yıl Temmuz ayının 1 ile 30. günleri arasında, dini bayramların birinci günü saat 10.00'dan ikinci günü saat 10.00'a kadar; aynı şehirde yaşamaları halinde ise her ayın ilk ve üçüncü Pazar günü saat 08.00'den saat 21.00'e kadar ve dini bayramların birinci günü saat 10.00'dan ikinci günü saat 10.00'a kadar çocuğun başvurucuya teslimine"

Yargıtay, müşterek çocuğun yaşı, bedeni ve fikri gelişimini dikkate alarak babayla uzun süreli ve yatılı kalmayacak şekilde kişisel ilişki düzenlenmesi gerektiğini belirtmiş ayrıca çocuğun her ayın birinci ve üçüncü Cumartesi günleri 10.00 ile 17.00 saatleri arasında, dini bayramların ikinci günü 10.00 ile 17.00 saatleri arasında davacı anneden alınarak başvurucu babaya verilmesi şeklinde karar verilmesini istemiştir.

Baba ise Cumartesi günü mesaisi bulunduğu için bu günün Pazar olarak belirlenmesini talep etmesine rağmen, mahkeme Yargıtay kararını aynen onamıştır.

Anayasa ile güvence altına alınan aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiği iddiasıyla AYM'ye başvuran babanın açtığı davada, AYM baba lehine karar verdi. Mahkeme kararının baba ile çocuk arasında kişisel ilişki kurmasına imkan vermediğine vurgu yaptı ve yargılamanın yenilenmesine karar verdi.

Mahkeme kararı için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber