Elektrikte hatalı faturaya iki kat tazminat

Haber Giriş : 28 Ağustos 2006 12:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Piyasasi Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), elektrik dagitim sirketlerinde 1 Ocak 2007'den itibaren baslatilmasina karar verdigi yeni dönemde, hatali faturayla fazla para tahsil edildiginde, sirket tüketiciye parasini üç is günün içinde geri vermezse, hatali tahsil ettigi bedelin iki katini ve ayrica yasal faizini tazminat olarak ödeyecek. Faturanin en az 10 gün önceden tüketiciye teblig edilmemesi halinde, tüketici faturanin yarisini ödeyecek. Borç nedeniyle kesilen elektrigin, borç ödendikten sonra bes is günü içinde baglanmamasi halinde de meskende 25, diger abonelerde 200 YTL tazminat ödenecek.

EPDK, yeni kalite yönetmeligi ile elektrik dagitim sirketlerine uygulanacak yaptirimlari belirledi. Yaptirim listesine göre, bildirimsiz ve sinirin üzerinde elektrik kesintisi disinda; dagitim sirketi tüketici ile yüzyüze görüsmek için verdigi randevuya uymazsa da tazminat ödeyecek.

ANKA'nin edindigi bilgiye göre, 1 Ocak 2007'den itibaren dagitim sirketlerine uygulanacak ticari kalite göstergeleri, belirlenen süreler ve faturadan düsülerek ödenmesi öngörülen tazminatlar söyle:

KESINTIYE 1000 YTL EK CEZA

-Dagitim sirketi, baglanti talebinin karsilanabilecegi süreyi gerekçeleriyle birlikte basvuru sahibine yazili olarak bildirmek zorunda olacak. Saha etüdü gerektirmeyen hallerde basvuru tarihinden itibaren 10 is günü içerisinde bu yükümlülük yerine getirilecek. Aksi taktirde mesken abonesine 25 YTL, diger abonelere 50 YTL tazminat ödeyecek.

-Kesintiden en az 48 saat önce, kullanicilarin yazili, isitsel veya görsel basin-yayin kuruluslari araciligiyla bilgilendirilmemesi durumunda, abonelere ödenecek tazminat yaninda, dagitim sirketinin bir sonraki yil gelir tavanindan tazminata konu her bir kesinti için 1000 YTL düsülecek.

-Ödeme bildiriminin kullaniciya teblig edilmesi, son ödeme tarihinden en az 10 gün önce yapilacak. Aksi taktirde faturanin yüzde 50'si tahsil edilecek.

YANLIS FATURAYA DA CEZA

-Dagitim sirketi, hatali bildirim itirazlarina ait inceleme sonuçlarinin kullaniciya yazili olarak bildirilmesi islemini, basvuruyu izleyen en geç 10 is gününde yapacak. Aksi taktirde 50 YTL tazminat ödeyecek.

-Hatali bildirim itirazinin hakli bulunmasi halinde, itiraza konu tüketim bedeline dair fazla olarak tahsil edilen bedel tüketiciye üç is günü içinde iade edilecek. Aksi taktirde, sirket, tüketiciye fazla tahsil edilen bedelin iki kati ve bir ay sonrasindan itibaren yasal faiz ödeyecek.

GÜVENCE BEDELI IADESI GECIKIRSE IKI KAT CEZA

-Perakende satis sözlesmesinin feshi veya sona ermesi durumunda, nakit olarak tahsil edilen güvence bedeli müsteriye, tüm borçlarin ödenmis olmasi kaydiyla en geç üç is gününde iade edilecek. Aksi taktirde sirket tüketiciye, güvence bedelinin iki kati ve bir ay sonrasindan itibaren yasal faiz olarak tazminat ödeyecek.

-Kullanici hizmetleri merkezine gelen telefon aramalarinin yüzde 80'inin 30 saniye içinde cevaplandirilmasi gerekecek. Bu kurala uyulmamasi halinde ise bir tazminat öngörülmedi. Ayni sekilde, her 100 kullanici basina düsen toplam sikayet sayisi da tazminata tabi olmamakla birlikte, yillik olarak kontrol edilecek.

BORÇ KESINTISI ZAMANINDA BITIRILMEZSE DE CEZA

-Borç ve/veya kullanici hatasi nedeniyle durdurulan hizmetin, hizmetin kesilmesine neden olan etken ortadan kalktiktan sonra yeniden verilmesi için bes is günü süre verildi. Aksi taktirde, mesken abonesine 25, diger abonelere 200 YTL tazminat ödenecek.

-Dagitim sirketleri tarafindan müsteri hizmetleri kapsaminda yüzyüze görüsme için alinan randevular en fazla bir saat gecikmeyle gerçeklestirilebilecek. Bu süre asildiginda mesken abonesine 25, diger abonelere 60 YTL tazminat ödenecek

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber