Vali Yardımcısı hükmün açıklanması için 7 yıl uğraştı

Görevini kötüye kullandığı iddiasıyla ceza alan Ağrı Vali Yardımcısı Gençoğlu'nun, ertelenen hükmün açıklanması için verdiği mücadele 7 yıl sonra AYM'de karşılık bulabildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Haziran 2015 08:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Vali Yardımcısı hükmün açıklanması için 7 yıl uğraştı

KEMAL GÖKTAŞ

2005'de Hani Kaymakamlığı'na atanan Rıza Gençoğlu, 2007'de Hani Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca yapılan 17 bin 250 TL tutarındaki giyim ihalesini, "Kaymakam ve Vakıf Başkanı sıfatıyla" onayladıktan hakkında dava açıldı. Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi 2010'da, Gençoğlu hakkında 'görevi kötüye kullanma' iddiasıyla 5 ay hapis cezası verdi ve bu cezayı hükmün açıklanmasının geri bırakılması kapsamında erteledi.

Ancak mahkeme, kararda önemli bir hata yaparak hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı yönünden itiraz yolunun açık olduğunun belirtilmesi gerekirken, yanlışlıkla kararın tamamı yönünden temyiz yolunun açık olduğu belirtildi.

Gençoğlu ise, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına karşı 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz, Yargıtay'a da temyiz başvurusu yaptı. Gençoğlu'nun itirazı ve temyizi, Yargıtay'a gönderildi. 2010'da yürürlüğe giren bir değişiklik ile kanuna sanığın kabul etmemesi halinde, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilemeyeceği, daha önce verilen kararların ise 15 gün içinde başvurmaları halinde yeniden hüküm verileceği düzenlendi.

'Beraat hakkım alındı'

Gençoğlu unun üzerine Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının geri alınmasını ve hükmün açıklanmasını talep etti. Mahkeme ise, dosya temyizde olduğu için bu başvuruyu Yargıtay'a gönderdi. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, 2013'te Gençoğlu'nun hakkında verilen karara karşı Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz etmesi gerektiğine karar verdi. Gençoğlu da 2013'te ikinci defa, hakkında verilen kararın geri alınması talebinde bulundu. Ancak 1. Ağır Ceza Mahkemesi, bu talebi kabul etmedi, dosyaya yapılan ikinci başvuru ise, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Bu mahkeme de başvuruyu reddetti.

Bunun üzerine AYM'ye başvuran Gençoğlu, görevi kötüye kullanma suçunun cezasının alt sınırının 3 aya düşürülmesine rağmen önceki hükmün uyarlanmadığını, yasal değişikliğe dayanarak hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının geri alınarak hakkında hüküm verilmesi talebinin reddedildiğini belirterek, "beraat etme imkanının elinden alındığını" ifade etti.

AYM haklı buldu

AYM de Gençoğlu'nun bu taleplerini kabul ederek, dosyanın mahkemesine gönderilmesine karar verdi. AYM kararında Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin itiraza tabi bir karar için, "başvurucunun mahkemeye erişim hakkı kanuna aykırı olarak kısıtlanmıştır" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber