'Askersen nikahsız yaşayamazsın'

Kişilerin askerlik mesleğini seçmekle birlikte, "sivillere getirilemeyecek bazı sınırlamaların, askeri disiplinin tesisi için kendileri açısından uygulanacağını" kabul etmiş oldukları belirtilen mahkeme gerekçesinde, nikahsız yaşayan personele TSK'dan çıkarma cezası verilmesinin, hürriyeti bağlayıcı bir ceza olmayıp disiplini temine yöneliktir.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 27 Haziran 2015 10:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
'Askersen nikahsız yaşayamazsın'

Fevzi ÇAKIR

Adana 'da görev yapan ve sevgilisiyle aynı evde nikahsız yaşayan bir subay hakkında soruşturma başlatıldı. Kara Kuvvetleri Askeri Savcılığı, subayın Askeri Ceza Kanunu'nun 153. maddesi gereği ordudan ihraç edilmesi talebiyle Kara Kuvvetleri 5. Kolordu Askeri Mahkemesi'nde dava açtı. 153. maddenin Anayasa'ya aykırı olduğuna kanaat getiren mahkeme, maddenin "Karıkoca gibi herhangi bir kimse ile nikahsız olarak devamlı surette yaşamakta ısrar eden asker kişiler hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri'nden çıkarma cezasına, erbaşlar hakkında rütbenin geri alınmasına hükmolunur" hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. AYM Genel Kurulu, iptal istemini reddetti.

Kişilerin askerlik mesleğini seçmekle birlikte, "sivillere getirilemeyecek bazı sınırlamaların, askeri disiplinin tesisi için kendileri açısından uygulanacağını" kabul etmiş oldukları belirtilen gerekçede, nikahsız yaşayan personele TSK'dan çıkarma cezası verilmesinin, hürriyeti bağlayıcı bir ceza olmayıp disiplini temine yönelik olduğu aktarıldı. Gerekçede şu tespitlere yer verildi: "Sadece asker kişiler ile ilgili bir düzenleme olduğundan ve askerlik hizmetinin gereği gibi yürütülmesini sağlamayı amaçladığından demokratik toplum düzeni ile de çelişmemektedir. Özel hayatın gizliliği hakkına keyfi ya da hakkın özüne dokunacak bir sınırlama getirmeyen, temel hakkın kullanımını ortadan kaldırmayan itiraz konusu kural, istisnai bir alanda ve dar kapsamda olduğundan sınırlı ve ölçülüdür. Bu anlamda kural, askerlik hizmetinin gereği gibi yürütülmesini sağlamayı amaçladığından, sınırlamanın bu açıdan da ulaşılmak istenen amaç ile orantılı olduğu açıktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber