Obezite ameliyatından sonra yeniden 140 kiloyu gördü

Memorıal Antalya Hastanesi "Yetersiz tüp mide ameliyatlarının düzetilmesi" konulu Obezite Cerrahisi eğitimine ev sahipliği yaptı 7 yıl önce geçirdiği tüp mide operasyonu ile 40 kilo veren ancak kısa sürede eski kilosuna geri dönen 38 yaşındaki Sedat Özcan, Memorial Antalya Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan tarafından düzenlenen "Yetersiz tüp mide ameliyatlarının düzetilmesi" konulu obezite cerrahisi eğitim programında ameliyat oldu. 50 kilo olan eşi Sevda Özcan ile mutlu ve uzun bir hayat sürmek için 2. kez ameliyat olmayı seçtiğini belirten Özcan, gastrik bypass operasyonu sonrası sağlığına kavuşacağına kavuşmanın sevincini yaşıyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 27 Haziran 2015 20:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Obezite ameliyatından sonra yeniden 140 kiloyu gördü

Ameliyatı doktorlara eğitim, diğer obezite hastalarına örnek oldu

Aşırı kilolarından kurtulmak için 2008 yılında tüp mide ameliyatı olan Sedat Özcan, bilinçsiz uygulamalar sonucunda kısa sürede yeniden 140 kiloya ulaştı. Günden güne kaybettiği sağlığını yeniden kazanmak için Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'ne geldi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda kalori alımının kısıtlanmasını sağlayacak olan gastrik bypass yöntemi ile ikinci kez ameliyat olmasına karar verildi. Memorial Antalya Hastanesi ev sahipliğinde ve Türkiye'nin önemli genel cerrahi uzmanlarının katılımıyla düzenlenen "Yetersiz tüp mide ameliyatlarının düzetilmesi" konulu eğitim programında kapsamında Özcan'a 3 saatlik bir operasyonla gastrik bypass yapıldı. Böylece Sedat Özcan eşi ile hayalini kurduğu sağlıklı yaşama 1 adım daha atmış oldu.

Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, obezite cerrahisinde yapılan yanlış uygulamaların ve ameliyat sonrası doğru takibin yapılmamasının hastaya büyük zarar verdiğini belirterek, "Obezite ciddi bir sağlık sorunudur. Bu tür operasyonlar sadece estetik görünüm için değil sağlık için yapılmalıdır. Hastaları cerrahi ile obezite sorunundan kurtarırken yüzde yüz başarı çok önemli. Bu tür ameliyatlar tam donanımlı merkezlerde, bu konuda deneyimli kişilerce yapılmalıdır ve tam bir ekip işidir.

Doğru hastaya doğru yöntemin uygulanmaması ve ameliyat sonrasında uyulması gereken kurallara riayet edilmemesi nedeniyle yanlış sonuçlara ulaşılıyor. Bu sonuçlar hastaların iyileşme sürecinden hayati kayıplara kadar gidebiliyor" dedi.

2030'DA 5 MİLYON TÜRK OBEZİTE İLE KARŞI KARŞIYA OLABİLİR

Obezite hastalığındaki ciddi artışa dikkat çeken Prof. Dr. Gürkan, 2025 - 2030 yılları arasında dünyada 600 milyon insanın obezite sorunu yaşayacağının tahmin edildiğini belerterek "Şu anda Türkiye'de 2 milyon 800 bin civarında obezite sorunu yaşayan hasta var. 2030'larda bu rakamın 5 milyon civarında olması tahmin ediliyor. Bu nedenle obezite ile doğru mücadele yöntemlerinin uygulanması çok önemli. Bu savaşı kazanmanın en önemli yollarından biri de obezite cerrahisi. Cerrahi olmadan bu başarı oranı yüzde 10'ların üzerine çıkamıyor" diye konuştu.

80 KİLOYU HEDEFLİYORUM

Fazla kiloları nedeniyle sağlık ve sosyal anlamda ciddi sorunlar yaşadığını belirten Sedat Özcan konu ile ilgili şunları dile getirdi: " Uzun zamandan beri kilo sorunum vardı. 2008 yılında tüp mide ameliyatı oldum. Ameliyat sonrası kısa sürede 40 kilo verdim. Ancak sonra hızlı bir şekilde verdiğim kiloları geri almaya başladım. Doktorumun da titiz değerlendirmesi ile bypass yöntemi ile kalıcı bir ameliyat olmaya kadar verdim. Kıyafet bulmakta çok zorlanıyorum. Ailemde şeker hastalığı olduğu için diyabet riski taşıyorum. Bu yüzden zayıflamak istiyorum. Yeterince spor yapamıyordum bundan sonra spora hayatımda yer vereceğim. Eşimle spor yapıp uzun yürüyüşler yapmak istiyorum. 80 kilo olmayı ve hayatım boyunca bu kiloda kalmayı hedefliyorum" dedi.

"DOYASIYA YÜRÜŞ YAPABİLECEĞİZ"

Eşine ameliyat öncesi destek vermek için yanından hiç ayrılmayan Sevda Özcan ise mide bypass ameliyatın eşinin sağlığına kavuşmasını sağlayacağına kavuşturmasını umut ettiğini belirterek, "Şu anda eşim kadar heyecanlıyım. Başarılı olacağına inanıyorum. Bundan sonra hayatımızda daha sağlıklı yaşam süreceğiz. Öncelikle fiziksel olarak kendisini mutlu hissetmesini istiyorum. Ben mutluyum ama onun hareketlerinde zorlanma ve uyku sırasındaki huzursuzluklarının bitmesini istiyorum. Yürüyüşlerde belirli bir yerden sonra tıkandığı için istediğimiz kadar yürüyüş yapabileceğiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber